Hoezo Europa?

De Europese verkiezingen zijn voor burgers vaak een ver-van-mijn-bed show. Vorige keer bracht slechts een op de zes jongeren zijn stem uit. Maar er zijn ook Windesheimstudenten die Europa heel belangrijk vinden.

Marie: ‘In Brussel kreeg ik de EU-koorts’

Marie wil andere studenten motiveren om te gaan stemmen. Samen met een groep studenten van het honours college organiseert ze allerlei evenementen in de aanloop naar de verkiezingen.

Hun campagne ging vorige week van start met een Europese pubquiz in Sally O’Briens. In de weken tot de verkiezingen (in Nederland vinden die op 23 mei plaats) organiseren ze allerlei bijeenkomsten en een tentoonstelling op de campus, om het debat over de Europese verkiezingen aan te zwengelen.

“Wij vinden stemmen heel belangrijk, omdat het je enige kans is om bij te dragen aan wat de Europese poltici voor ons besluiten in de komende vijf jaar”, vertelt Marie Endebrock, tweedejaarsstudent Global project and change management. Samen met Fiona Bauhofer en een stuk of twintig andere Whc-studenten organiseren ze de campagne naast hun studie.

Zelf kreeg de 21-jarige Duitse vorig jaar de ‘EU-koorts’ te pakken, toen ze stage liep bij het Duitse landbouw departement in Brussel. “Voor die tijd leek Europa voor mij wat ver weg, maar nu zie ik het als een belangrijk deel van mijn leven als Europeaan. Er zijn zoveel Europese besluiten die grote invloed hebben, bijvoorbeeld over studeren, reizen en telefoonkosten in het buitenland.”

Marie vindt de gedachte sympathiek dat alle Europese landen samenwerken en onderlinge uitwisseling bevorderen. Dat Engeland nu uit de unie wil stappen, vindt ze triest: “Hier kun je goed zien hoe belangrijk het stemmen voor jongeren is. Want vooral ouderen stemden vóór de Brexit, terwijl de jongeren ondervertegenwoordigd waren.”

De moeilijkste kwestie is volgens Marie hoeveel macht het Europese parlement uiteindelijk moet krijgen. “Het is belangrijk dat de lidstaten hun eigen taal, cultuur en autoriteit kunnen behouden. Centralisatie moet voorzichtig gebeuren, anders voelen mensen zich buitengesloten en dan werkt het averechts.”

Wat is het leukste onderdeel van de campagne? “We houden op de avond vóór de verkiezingen, 22 mei, een spetterende Election Party in studentencafé Het Vliegende Paard. We vragen de bezoekers voor het themafeest iets aan te trekken dat met Europa te maken heeft. En om twaalf uur gaat in het café een officiële stembus open, waar je tot half twee ‘s nachts je stem kunt uitbrengen.”

Marie Endebrock (21)
tweedejaars Global project and change management


Roberto: ‘Veel grote opgaven’

Klimaatverandering, een rechtvaardige opvang voor vluchtelingen, zorgen dat multinationals netjes belasting betalen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten. Allemaal belangrijke problemen die Nederland niet in zijn eentje aankan.

En zo zijn er nog veel meer grote opgaven die we alleen kunnen oplossen als we samenwerken met de landen om ons heen. Daarom laat ik op 23 mei mijn stem horen. Voor samenwerking en vooruitgang.

Roberto Kist (22)
tweedejaars social work en burgerraadslid PvdA Zwolle


Kira: ‘Vrede en vertrouwen’

Voor studenten en journalisten is de EU van groot belang. Zij fungeert als een soort zip-line tussen de verschillende lidstaten die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je makkelijk in het buitenland kunt studeren.

Landen moeten aan ontzettend veel voorwaarden voldoen om bij de EU te mogen. Een land moet garanderen dat het een democratie is waarin gelijkheid, vrijheid en respect voor menswaardigheid wordt nagestreefd. Als journaliste is persvrijheid van levensbelang. Ik heb het gevoel dat het samenwerkingsverband ervoor zorgt dat journalisten hun werk goed kunnen blijven doen omdat er vrede en vertrouwen is tussen de lidstaten. Daar ben ik de EU ontzettend dankbaar voor.

Kira van Oijen Lilienthal (23)
tweedejaars journalistiek, maakte een tijdschrift over Europa


Bart: ‘Flink hervormen’

Het klinkt gek, maar ik vind dat de Europese Unie minder democratisch moet worden. Europa bestaat nu uit talloze instrumenten en instanties waar mensen wachtgeld gaan opstrijken, dat kan vele malen efficiënter. De EU is zeker nuttig, maar moet wel flink hervormen.Het hele Europarlement mag van mij de prullenbak in, er gaan toch veel te weinig mensen voor naar de stembus. De raad van ministers bestaat al uit de democratisch gekozen regeringsleiders van alle lidstaten. Als de EU niet meer in ons persoonlijk leven merkbaar is, is die wat mij betreft geslaagd.

Bart Sollman (20)
tweedejaars journalistiek en VVD-lid


Milou: ‘Studeren waar je wilt’

“Ik deed mee aan een Europees onderzoek waarin ik een een antal Europese studenten uitspraken van politici onderzocht. Momenteel bereid ik me voor op een studiereis naar Denemarken. Daar gaan medestudenten en ik onderzoek doen naar de mentale gezondheid van studenten: in Denemarken is dit net als in Nederland een groot probleem. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er buiten Nederland gebeurt want we hebben in Europa allemaal invloed op elkaar. Een directe verbondenheid met andere Europese studenten voel ik niet maar het is wel fijn dat we hier de vrijheid hebben om in heel Europa lessen te volgen en te kunnen studeren waar we willen en vrij kunnen reizen.”

Milou Ros (19)
tweedejaars journalistiek


Tekst: Maarten Kors, Reinhilde van Aalderen, Ernest Mettes

English? Read this article on our English pages here

Er zijn 1 reacties op «Hoezo Europa?»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *