‘Ik leer dingen die ik voor altijd meeneem’

Communicatiestudent Faylinn Pattileamonia won de verkiezing Miss Beauty of Overijssel. Nu maakt ze zich op voor haar volgende avontuur: Miss Beauty of the Netherlands 2024.

Tussen haar studie, stage en privéleven door volgde Faylinn in het weekend trainingen voor de missverkiezing en zette ze zich in voor goede doelen. Afgelopen maand bleek dat haar hoge inzet en strijdlust niet voor niets waren.

“Ik wilde altijd al een keer meedoen aan een missverkiezing, maar ik wilde mezelf niet opgeven”, vertelt de twintigjarige tweedejaars student. “Ineens kreeg ik een bericht op Instagram van een van de presidenten van Miss Beauty of Overijssel waarin ze mij vroeg of ik mij wilde aanmelden voor de casting. Ik heb geen moment getwijfeld, natuurlijk wilde ik meedoen!”

Glitter, glamour, galajurken, perfecte speeches en de welbekende bikinironde.
Op 4 maart streden in Hardenberg 21 meiden in de finale voor de titel Miss Beauty of Overijssel. Faylinn nam de kroon over van haar voorganger terwijl ze in haar witte glitterjurk schitterde op het podium. “Ik dacht dat ‘knikkende knieën’ een fabeltje was, maar ik had ze toch echt. Ik vond de finale zo spannend! Achter de gordijnen stond ik trillend te wachten tot ik op mocht. Ik deed het niet voor de herinnering of de ervaring, ik deed het voor de winst. Ik wilde alleen maar winnen.”

Advocacy

Faylinn is een grote dierenvriend. Ze wandelt graag met haar hond Nala en ze maakt geregeld bosritten op haar paard Unique. “Ik ben echt een dierenliefhebber en geniet ervan om met mijn dieren de dag te spenderen.”

De Miss Beauty’s kiezen voor hun advocacy (belangenbehartiging) een goed doel waar ze voor strijden. Als voorbereiding op het grote thema van Miss Nederland, moet hun advocacy gaan over het milieu.

“Ik heb zelf voor het terugdringen van de vleesindustrie gekozen, omdat ik al sinds mijn twaalfde vegetarisch ben. Ik vind het heel zielig als dieren worden doodgemaakt. Dat thema kende ik al best goed. Eerder had ik nog niet zoveel met het milieu. Maar dat vind ik ook zo mooi aan de missverkiezing: ik heb hier enorm veel geleerd.”

Haar motto voor het goede doel is: bewustwording speelt de belangrijkste rol in het creëren van een positieve verandering. “Dat is typisch zo’n ChatGPT-zin, maar ik sta er wel echt achter. Als mensen er niets over weten, gaat het ze ook niet boeien,” vindt Faylinn.

Drukke weekenden

De Missen kwamen elk weekend bij elkaar voor catwalktraining, poseerlessen, groepsgesprekken en presentaties over sociale thema’s en goede doelen. Faylinn zette zich in voor de Linda Foundation, waarvoor ze tijdens haar traject statiestatieflessen ophaalde en donateurs wierf.

Naast de lessen die ze leerde over het milieu, leerde ze ook dingen die voor haarzelf belangrijk zijn: “Ik leerde hoe ik mezelf op de beste manier kan presenteren en ik leerde zelfvertrouwen uitstralen en zelfverzekerd zijn. Dat zijn dingen die je voor altijd met je meeneemt en zijn niet alleen goed voor de missverkiezing. Ik had dat niet verwacht.”

Want vooraf had ze een vooroordeel, net als iedereen. “Een missverkiezing is een vleeskeuring, want je staat daar in je bikini op je hakken voor een zaal vol met mensen. Maar het is veel meer dan dat. Daar ben ik achter gekomen toen ik merkte wat ik ervoor terugkreeg.” Ze wil die presentatieskills en het zelfvertrouwen gebruiken als opstapje voor de toekomst. “Ik doe hier namelijk ook aan mee om iets te bereiken en mijn platform te vergroten.”

Door de verkiezing ging ze meer nadenken over wat ze later wil doen: “Ik wilde altijd al meer gaan doen met social media en dit is wel het zetje in de rug geweest om succesvoller te worden daarin. Het lijkt me leuk om modellenwerk te combineren met social media, aangezien ik nu veel ervaring heb met fotografen. Ik ben al een beetje in het wereldje gerold en ik geloof dat ik daar uiteindelijk naar de juiste plek kom. De marketingtechnieken die ik op mijn opleiding leer kan ik ook goed toepassen op het verbreden van mijn social media.”

Studie

Wat ze op haar opleiding communicatie leerde, kan ze goed gebruiken bij de Miss Beauty verkiezing. Zoals technieken en strategieën om zichzelf te promoten. “Als ik bijvoorbeeld commerciële economie had gestudeerd, had ik dit minder goed gekund.” En andersom heeft ze bij de missverkiezing geleerd dingen geleerd die ze goed kan gebruiken op haar opleiding, bijvoorbeeld hoe ze zichzelf moet presenteren.

“Ik wil alles geven om mijn studie af te maken. Ik heb voor sommige dingen al uitstel gekregen. Als ik Miss Nederland zou winnen en naar de Miss Earth verkiezing toe mag, dan valt dat vast ook te regelen. De docenten zijn heel erg behulpzaam, dus dat is superfijn. Toch, als ik een trainingsdag moet missen omdat ik een tentamen heb, dan is dat zo. School gaat voor en ik wil niet dat mijn studieprestaties onder de verkiezing lijden. Ik kan alleen best chaotisch zijn, dus ik moet wel steeds een goede planning maken.”

Miss Nederland

Faylinn kijkt uit naar de finale van Miss Beauty of the Netherlands. Die is op 6 juli in Hilversum. “Ik heb laatst de kennisgemaakt met de Missen van de andere provincies en met de organisatie. Toen ze daar het goede doel uitlegden waarvoor wij als finalisten gaan inzamelen, kreeg ik gelijk kippenvel. We gaan strijden voor vrouwen in onder andere Afrika die hun lichaam aanbieden voor schoon drinkwater. Ik wist niet dat dat bestond, voor mij klonk dat onwerkelijk. Ik ben trots dat ik daar geld voor ga inzamelen.”

Faylinn heeft een fotografiecursus afgerond en voelt zich goed voorbereid op de volgende finale. “Ik ga de Nederlandse titel winnen met empathie en vriendelijkheid. Uiterlijk is echt niet zo belangrijk in een missverkiezing. Het is belangrijker hoe je met anderen omgaat, hoe je als mens bent en hoe je functioneert in een groep. Doorzettingsvermogen is ook heel belangrijk en dat heb ik wel.” Haar strijdlust wordt er niet minder op: “Ik zou ver gaan voor de winst. Natuurlijk gun ik een ander de titel ook, maar ik zet me nu voor de volle 100 procent in om te winnen!”

Tekst: Nynke Lautenbag
Foto’s: Jasper van Overbeek
Foto Miss Beauty of Overijssel verkiezing: Roy Froma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *