Ingezonden: Ramadan tijdens toetsweek

Dit jaar valt een deel van de ramadan en Eid-al-Fitr (voorheen het Suikerfeest) tijdens de toetsweken. Voor studenten die vasten kan dit consequenties hebben, zij kunnen aan het einde van de dag bijvoorbeeld minder energie hebben. Tijd om hierover met studenten in gesprek te gaan om vervolgens te zoeken naar passende oplossingen, vindt docent en studieadviseur Anja van Daatselaar.

In 2024 eindigt de ramadan in Nederland waarschijnlijk op 9 april, afhankelijk van de stand van de maan. Gedurende deze periode zullen veel moslims overdag vasten. Dit jaar heeft dit als consequentie dat er tussen ongeveer 6.00 en 19.00 uur niet gegeten en gedronken mag worden.

Vermoeid en minder concentratie

In een groep waar ik les aan geef, is een student die meedoet aan de vastenmaand en ik vroeg haar of ze er iets over wilde vertellen aan haar groepsgenoten. Het bleek dat diverse medestudenten er nog niet heel veel van wisten en er ontstond een mooie uitwisseling. Het gesprek ging over wat het voor haar betekent en hoe ze zich voelt. Ze gaf aan dat ze meer vermoeid is en minder concentratie heeft om te leren. Ze vertelde dat de vastenmaand ook gericht is op bezinning en dat er veel gebeden wordt. Zij maakt hierbij gebruik van de gebedsruimte op Windesheim. Tevens kwam aan bod hoe het zij het ervaart als de rest van de klas wel eet in de pauze en dat zij dat niet kan doen.

Aan het einde van de ramadan wordt Eid-al-Fitr gevierd. Voorheen het Suikerfeest genoemd, echter die naam wordt niet meer gebruikt omdat het de lading niet dekt. Het feest draait niet om suiker, maar om het ramadangevoel, dat wil zeggen bezinning, solidariteit, verbinding en reflectie.

Toetsen aan het einde van de dag

Op mijn vraag wat de student zou helpen tijdens de ramadan gaf zij het volgende antwoord: ‘Ik zou het fijn vind als ik met een docent kan overleggen dat mijn concentratie wat minder is en dat ik af en toe tijd nodig heb om te bidden. Ik hoop dat docenten hiervoor openstaan en dat er enig begrip voor is.’

Dit jaar valt een deel van de ramadan en Eid-al-Fitr tijdens de toetsweken. Wat betekent het voor een student als aan het einde van de dag een toets gepland wordt? Kan hier bijvoorbeeld rekening mee gehouden worden door deze tijdens de ramadan aan het begin van de dag te plannen? Windesheim geeft aan bij te willen dragen aan een inclusieve en duurzame samenleving, waarin ieder individu op basis van eigen vermogen gelijke rechten en kansen heeft en ervaart om actief mee te doen. Het lijkt me een mooi punt om samen met studenten en collega’s te verkennen wat hierin wenselijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *