“Ik mis ze tijdens de ramadan, omdat juist nu familie zo belangrijk is”

Het is nu bijna twee weken ramadan. Jana is student op Windesheim, doet mee aan de ramadan en deelt haar ervaringen. Ze doet de NT2 opleiding: dit is een opleiding waar buitenlandse studenten Nederlands kunnen leren als tweede taal. Jana komt uit Syrië en is voor de liefde naar Nederland gekomen. In Syrië heeft ze op universitair niveau Architectuur gestudeerd en ze heeft werkervaring als docent.

“Voor mij staat de ramadan in het teken van gezondheid en gezelligheid. Het is ook erg belangrijk om te leren hoe we onze wil en verlangens kunnen beheersen, omdat we op een dag zomaar zonder voedsel of onderdak kunnen zitten. Daarom wordt er dus niet gegeten, gedronken en gerookt en mogen we geen seks hebben. Daarnaast zijn alle slechte daden als liegen, schelden, roddelen en stelen verboden.

Onze gezonde iftar

De ramadan is belangrijk voor de gezondheid, omdat we tijdens het vasten ons lichaam reinigen van opgehoopte gifstoffen. Het is een hele goede manier om je lichaam te laten herstellen en te resetten. Ik ontbijt elke ochtend rond vijf uur met iets lichts als een appel, een banaan of soep. Dan ga ik heel even slapen en word ik om half zeven weer wakker om naar school te gaan. Daar vind ik het niet moeilijk om andere mensen te zien eten. Maar als ik met iemand aan het praten ben die aan het eten is, vind ik dat niet fijn. Rond vier of vijf uur begin ik met koken voor de iftar. Ik doe dat het liefst samen, want dat is het gezelligst. Doordeweeks ben ik alleen met mijn man maar in het weekend ben ik bij mijn schoonfamilie. We maken veel verschillende gerechten, ook om uit te delen aan mijn Tunesische buurvrouw of mensen die het nodig hebben. We koken zo gezond mogelijk met salade, soep en speciale broodjes. Als de zon onder is, gaan wij altijd eerst eten omdat we daar na een lange dag heel veel zin in hebben. We hebben dan nog tot twee uren na zonsondergang tijd om te bidden.

Het wordt komende jaren steeds iets makkelijker om te vasten omdat de ramadan elk jaar vijftien dagen eerder begint dan de vorige. De dagen worden dus steeds korter. Vandaag mogen we vanaf kwart over acht eten. Twee weken geleden was dat om zeven uur al. In Syrië duurt de langste dag tot acht uur, dus dat is iets makkelijker.  

De gezelligheid in Syrië

In Syrië woonde ik in de buurt van vijf moskeeën. Zo werd ik elke ochtend gewekt door een trommel en hoorden we elke dag de stem van de imam. Ik moest daar ook vroeg op de universiteit zijn, maar het was overdag wel rustiger op de feestelijk versierde straten. Naarmate de zonsondergang dichtbij kwam, leefden de straten op. In Syrië eten mensen ’s avonds met elkaar in restaurants, ontmoeten ze elkaar op straat, gaan winkelen of gaan ze naar vriendinnen toe. De iftar maak je samen met je familie en deel je met buren of met arme mensen. Je voelt je verbonden met elkaar, waardoor je meer het idee hebt dat je het samen doet en je leuke gesprekken hebt over de iftar en televisieprogramma’s. Tijdens de ramadan zijn er allerlei series en spelshows op tv waar we tot diep in de nacht voor opblijven.

Maar natuurlijk is vasten niet alleen maar gezellig. Mijn vader stopte bijvoorbeeld elke ramadan met roken, waardoor hij soms chagrijnig was, en mensen die veel koffie drinken worden heel slaperig overdags. Soms heb je voor en na het slapen een vreemd gevoel in je buik, omdat je met een volle maag bent gaan slapen.

Ik ben naar Nederland gegaan voor mijn man, die hier nu zeven jaar woont. We hebben elkaar ontmoet toen we ongeveer elf waren. Onze ouders hadden vakantiehuisjes dichtbij elkaar en we werden verliefd toen we altijd met elkaar speelden. Mijn ouders en broer zijn nog in Syrië en kunnen helaas niet naar Nederland komen. Ik mis ze tijdens de ramadan, omdat juist nu familie zo belangrijk is.

Vanavond, 4 april, organiseert Windesheim een iftar binnen de hogeschool Almere. Het thema is: ‘Zet je hoofd, hart en handen in beweging.’ Iedereen is er welkom om er onder andere film te kijken, een workshop te doen, naar een gastspreker te luisteren en na zonsondergang samen te eten. De iftar wordt georganiseerd door kwartiermaker Kunst en Cultuur en het inclusieprogramma Winclusief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *