Journalistiek op bezoek in de moskee

ulu-moskee

Drie journalistiekstudenten, Mark Riesthuis, Leon Smit en Freyan Bosma, vonden dat ze tijdens de opleiding te weinig te weten kwamen over de islam. Dus organiseerden ze voor twintig studenten een aantal bijeenkomsten rondom het thema ‘islam’.

“De journalistiekopleiding is heel praktisch,” zo vertellen ze. “ We hadden behoefte aan meer verdieping. We wilden iets toevoegen. We hebben toen een lijstje gemaakt van mogelijke onderwerpen, liefst zonder een directe link met de journalistiek, waar we weinig van wisten. En daar is het onderwerp ‘islam’ uit naar voren gekomen.”
Journalistiekstudenten krijgen wel iets over de islam te horen, in het eerste jaar, in het vak sociale en culturele ontwikkelingen van Monique Ratheiser. Maar dat is – vanwege de beschikbare tijd – maar heel beperkt. Mede op haar advies kozen ze voor het onderwerp islam. De belangstelling was groot. De twintig plekken waren zó gevuld. Er werden vier bijeenkomsten georganiseerd. “De eerste was in een Zwolse moskee, waarbij we allerlei vragen konden stellen aan de imam. Voor de tweede bijeenkomst hadden we oud-journalist en islamdeskundige Mustapha Esadik uitgenodigd; voor de derde filosoof Bart Brandsma, die sprak over polarisatie. Tot slot was er weer een bijeenkomst met mensen uit de moskee, waarbij we in kleine groepjes allerlei vragen konden stellen.”
Ook over terrorisme? “In het maatschappelijke debat rondom terrorisme wordt vaak de islam genoemd. Wij wilden juist eens kijken naar wat de islam in beginsel is. Ik denk dat journalisten over een brede basiskennis moeten beschikken om daar goed over te kunnen berichten.”
En hoe verliep het gesprek over andere lastige onderwerpen? “Je merkte toch dat de imam om de dingen heen praatte. Ik vroeg: Als ik homo zou zijn, zou ik dan de moskee mogen bezoeken? Volgens de imam was dat geen enkel probleem. Maar ik denk niet dat dat het hele verhaal is. Toen ik vroeg waarom de vrouwen in een afgescheiden gedeelte van de moskee zaten, apart, kreeg ik eerst te horen dat dat met de architectuur te maken had. Dat leek mij niet het hele verhaal. Daarna zei hij dat de vrouwen apart moesten zitten omdat de mannen anders afgeleid worden – maar als je doorvraagt is het uiteindelijk ‘omdat God het zegt’. Omdat het in de Koran staat.  Daar liepen we in dat soort gesprekken toch steeds tegenaan, en dat voelde niet altijd als een fijn einde van een gesprek. Maar het bood ons wel een uitdaging: hoe zien we deze discussie door hun ogen?”
Uit een afsluitende enquête onder de deelnemers kwam naar voren dat zij méér van dat soort bijeenkomsten zouden willen zien. Opleidingsmanager Bas Mesters laat weten dat hun programma inmiddels deels opgenomen is in het onderwijs van jaar 2. “We hopen dat nog verder uit te breiden.” (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *