Beeld om stilte te doorbreken

Veel mensen worstelen met psychische problemen maar toch praten we hier niet vaak over met anderen. Terwijl er een heleboel mensen zijn die weten hoe het voelt, en kunnen steunen. Als start van een gesprek staat de komende weken het kunstbeeld ‘Stille Strijd’ op de campus.

Het is een imposant beeld van bijna drie meter hoog in de vorm van een in elkaar gedoken jongen, zittend in stilte. Belangstellenden die dinsdagmiddag de moeite namen om naar de opening van het kunstwerk te komen staan of zitten ook stil. Alleen of samen. Zo nu en dan een glimlach maar ook een traan. “Ook ik sta hier met een dubbel gevoel om over mentale gezondheid te praten,” vertelt bestuurder Inge Grim.

Op het eerste gezicht roept het beeld nieuwsgierigheid op, en de felle opvallende kleuren leggen in de eerste aanblik misschien niet gelijk de link met negatieve gevoelens. Maar de bloemen, foto’s en herdenkkaarsen waar het beeld mee omringt is geven een duidelijke boodschap: er zijn jonge mensen die geen uitweg zagen in hun verdriet.

Van Nederlanders onder de dertig jaar is suïcide doodsoorzaak nummer 1, als gevolg van depressieve gevoelens. Onder jongeren zijn psychische problemen de laatste jaren zo toegenomen mede door de druk om te presteren en ongelijkheid in kansen. Maar sociale media spelen aangetoond ook een ongelukkige rol in het mentale welzijn van jongeren, én studenten.

Praat


Wat ervaringsdeskundigen, wetenschappers en betrokkenen massaal kunnen beamen is dat praten over verdrietige gevoelens helpt. Maar het gesprek hierover blijkt lastig te beginnen. Want, wat zijn de juiste woorden? Het beeld ‘Stille Strijd’ kan een aanleiding zijn om wat vaker te vragen hoe het met iemand gaat. “Maar ook elkaar zien, naast iemand staan. Of juist even niets doen en alleen maar luisteren, er voor iemand zijn. Benadrukken dat we elkaar moeten helpen”, zegt Inge. “Bij studenten maar ook docenten en collega’s. Doorbreek het isolement van stilte. Wie je ook bent; ontdek wie jou kan helpen en hoe jij een ander kunt helpen.”

Het kunstproject ‘Stille Strijd’ is een initiatief van kunstenares Saskia Stolz. Het beeld reist door heel Nederland om aandacht te vragen  voor de eenzame innerlijke strijd die jongeren met mentale klachten kunnen voelen. Stolz wil met het kunstwerk het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen, omdat innerlijk leed zo mogelijk voorkomen kan worden. Tot 8 april staat het beeld op de Zwolse campus.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *