Opening nieuw campusgebouw Almere verschoven

Het nieuwe campusgebouw van Windesheim in Almere zal een jaar later openen dan gehoopt. De nieuwe openingsdatum is verschoven naar 1 september 2027, omdat er extra tijd nodig is voor de bouw.

Dat heeft het bestuurscollege laten weten aan de centrale medezeggenschapsraad. Volgens het college is de bouw een ingewikkeld proces en een uitdaging op verschillende fronten, waardoor er vertraging is opgelopen.
Windesheim Almere heeft het tien verdiepingen tellende nieuwe hoofdgebouw hard nodig vanwege de groei aan studenten. Lange tijd was er hoop dat het bouwen deze zomer zou kunnen starten en het pand in september 2026 zou kunnen openen.

Eind 2023 werd langzaam duidelijk dat die optimistische planning niet gehaald kan worden. De plaatselijke vergunningprocedures bleken ingewikkelder dan gedacht. En de plannen uit het voorlopig ontwerp moesten worden bijgesteld door de gestegen prijzen en onzekerheden in de bouwsector.
Windesheim moest de laatste maanden een aantal zaken uit het voorlopig ontwerp aanpassen om binnen de kaders van het projectresultaat te blijven, opdat de aannemer het gebouw zonder grote veranderingen kan realiseren.

Marktomstandigheden

Maarten de Vries, teamleider van Windesheims afdeling huisvesting & vastgoed en projectleider van de nieuwbouw in Almere: “De markomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat we de ambities en ontwerpkeuzes op het beoogde nieuwbouwplan hebben moeten bijstellen. Samen met het ontwerpteam hebben we keuzes moeten maken die veel tijd hebben gekost.”
Na de jaarwisseling moest de knoop worden doorgehakt dat de totale projectplanning met een jaar wordt opgeschoven.

Illustratie: BDG Architecten

De Vries denkt dat het definitieve ontwerp deze zomer kan worden afgerond. Het interieurconcept is ook al ver gevorderd, dat wordt voor de zomer ter advisering voorgelegd aan de deelraad.
De vergunning en de aanneemovereenkomst kunnen eind 2024 rond zijn. In 2025 kan de bouwkavel worden voorbereid en gestart met de realisatie van het pand, op de plek van de huidige parkeerplaats Hospitaalgarage in het centrum van Almere.

Eerste paal

De eerste paal zal waarschijnlijk in de zomer van 2025 geslagen worden. Het hoogste punt van het nieuwe campusgebouw wordt naar verwachting bereikt in 2026.
Het pand moet in de zomervakantie van 2027 opgeleverd worden, zodat het in september 2027 geopend kan worden voor het onderwijs.

Wil je weten hoe het nieuwe campusgebouw in Almere er uit gaat zien? Lees dan het eerdere artikel van WIN: Flevopolder weerspiegelt in gevel campusgebouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *