Flevopolder weerspiegelt in gevel campusgebouw

Windesheim gaat in hartje Almere een markant nieuw campusgebouw neerzetten. Duurzaam en groen, ruim en levendig, verbonden met de stad en met de Flevopolder. Dat zijn de steekwoorden in het Voorlopig Ontwerp.

Windesheim is in Almere hard gegroeid. De hogeschool zou daarom graag het nieuwe gebouw – aan de Esplanade in hartje Almere – klaar hebben in de zomer van 2026.
Het campusgebouw moet een thuis worden voor ruim vijfduizend studenten en bijna driehonderd medewerkers. Achter het gebouw komen studentenflats. Afgelopen maand stemde de centrale medezeggenschapsraad in met het Voorlopig Ontwerp voor het gebouw. Daarmee staat nu in grote lijnen vast hoe het pand, dat wordt neergezet op de plek van parkeerplaats Hospitaalgarage, er straks uit gaat zien.
Het Windesheimgebouw krijgt een hoogte van bijna 40 meter, tien verdiepingen en een vloeroppervlakte van 21.000 m2.
Het krijgt een transparante ondergevel met veel ramen en een dynamische inrichting. Zo komt er een opvallende doorgang voor wandelaars vanuit de stad dwars door het gebouw, die uitkomt uit bij de hoofdingang.
De bovenkant krijgt nog eens zeven verdiepingen. De gevel heeft daar een opvallende groene kleur, waarmee het Windesheimpand een herkenbare nieuwkomer wordt in de skyline van Almere.

Reflecties

De gevelpanelen hebben verschillende diepten, wat zorgt voor diverse reflecties en schakeringen van groen. De architect vindt dat het pand een knipoog vormt naar het Flevolandse polderlandschap, dat zich ook kenmerkt door een groene schakering en een heldere structuur.

Wat verder opvalt aan het gebouw is het grote dakterras op de tweede verdieping. Daar kunnen studenten en medewerkers uitkijken over de Esplanade, het Almeerse strand en het Weerwater.
De indeling van de verdiepingen heeft een helder ontwerp: het hart van het pand wordt een hoog atrium waar grote trappen als een slinger doorheen lopen. Daardoor komt er beweging en verbinding in het gebouw en heeft de gebruiker een goed overzicht.

Esplanade

De straatkant sluit aan op de bestrating van de Esplanade, vertelt Maarten de Vries, teamleider van de afdeling huisvesting & vastgoed en projectleider van de nieuwbouw in Almere. “Het gebouw staat midden in het stadscentrum op een A-locatie. De Esplanade is dé wandelboulevard en evenementenlocatie aan het Weerwater, met parkjes en het strand. Dus dit gebouw moet ook aantrekkelijk zijn voor de inwoners van Almere.”
Op de bouwlocatie verrijzen nog meer panden. Naast het gebouw komt een tot 70 meter hoge woontoren. En erachter verrijst een groot complex van studentenflats, met waarschijnlijk 1250 appartementen

Een artist impression van mogelijke studentenwoningen naast en achter het Windesheimgebouw.

Duurzamer

Opmerkelijk is de keuze van Windesheim voor moderne een draagconstructie van hout in plaats van staal voor dit gebouw. Hout is vanwege de CO2-opname veel duurzamer dan staal. Voor de vloeren wordt beton gebruikt, maar alle draagbalken zijn van hout. Windesheim is hiermee een koploper in grootschalige houtbouw.
De Vries: “Duurzaamheid en circulariteit hadden al bij het eerste ontwerp onze bijzondere aandacht. Toen, vier jaar geleden, praatten we nog over een ‘bijna-energieneutraal’ gebouw. Maar nu zou je liefst een geheel energieneutraal gebouw neerzetten. Door de globale ontwikkelingen is het nadenken daarover afgelopen jaar natuurlijk in een enorme stroomversnelling gekomen.”
De Vries: “Momenteel liggen warmtepompen bijvoorbeeld onder het vergrootglas. Eigenlijk zijn er aanpassingen aan het lokale elektriciteitsnet nodig om meer pompen te kunnen plaatsen.” Hij kijkt daarom steeds naar eventuele nieuw toe te passen oplossingen om energie te besparen, stroom op te wekken, of gerecyclede/herbruikbare bouwmaterialen te gebruiken.
Een van de gekozen innovaties is de ‘parametrische’ vormgeving van de gevelpanelen. Die zorgt voor een optimale daglichttoetreding terwijl de thermische opwarming in de zomer zoveel mogelijk beperkt blijft. “De roltrappen gaan niet één maar twee etages naar boven, zodat je vaak de trap naar beneden moet nemen en je meer bewust van wordt van je keuzes.”
Door de centrale vide loopt ook een grote spiraaltrap van boven naar beneden. Want er zijn maar twee liften in het gebouw en die zijn bedoeld voor minder validen en goederentransport.

Verdiepingen

Het Windesheimpand krijgt een fietsenkelder en een autoparkeergarage waar ook kleine bestelbussen kunnen binnenrijden.
Op de begane grond komen de bezoekers binnen een centrale hal met receptie en ontvangstruimte. Achter de zonnige ramen langs de Esplanade komt een aantrekkelijk zitgebied met een koffiebar en catering.

Aan de andere kant van de hoofdingang bevindt zich het auditorium met driehonderd stoelen.
Op de eerste verdieping, aan de stadszijde van de centrale hal, komt een zaal bedoeld om de connectie met de stad te verankeren. Hier kunnen bijvoorbeeld tentoonstellingen, workshops of inloopspreekuren gehouden worden.
Verder komen op de eerste verdieping ruimtes voor meet-up/debat, een multi-makerspace, een greenscreen room, fieldlabs en een muziekstudio.
De tweede verdieping bevat veel algemene onderwijsruimten, het serviceplein, het IT-plein, het toetscentrum, studiesuccescentrum en het stiltecentrum.

Dakterras

De grote trekpleister van de tweede etage is het groene dakterras met ernaast het grandcafé.
De derde verdieping wordt gevuld met leslokalen, studeerplekken en kantoren van de diensten en de onderzoeksafdelingen.
De Vries wordt denkt aan verschillende inrichtingsthema’s in het gebouw, waardoor bezoekers de opleidingen makkelijk kunnen vinden. “En we gaan met de opleidingen in gesprek over een eigen sfeer en inrichting.”
De opleidingen worden gehuisvest vanaf de vierde verdieping en hoger.

De plattegronden van de bovenste verdiepingen zien er ongeveer hetzelfde uit: rond de vide met de trappen, waar wat meer rumoer aanwezig is, worden de ontmoetingsplekken gesitueerd. En langs de gevels en de gangen kunnen de rustigere plekken aangelegd worden.
Op de zevende verdieping komt een groot studielandschap en waarschijnlijk nog een klein dakterras.

Genderneutraal

In het nieuwe pand zullen op de onderste verdiepingen alle toiletten genderneutraal zijn. Op elke verdieping komt sowieso minimaal één integraal toegankelijke toiletruimte.

Deze maand wordt bekend wie de aannemer wordt.
De Vries hoopt met het ontwerpteam het Definitief Ontwerp af te hebben vóór het einde van het jaar. Daarna volgen nog twee technische uitwerkingsfases. “Momenteel ben ik bijvoorbeeld in overleg met de binnenhuis-architect over de inrichting van de verdiepingen. De opleidingen en afdelingen geven wensen aan bij mij en bij Brenda van Stappen van het MT. De deelraad van Almere kijkt ook mee met de inrichting.”
Windesheim hoopt medio 2024 te kunnen starten met de bouw en medio 2026 klaar te zijn.
De Vries: “Maar hoe de afronding verder verloopt blijft spannend. Er is veel onzekerheid in de bouwwereld en alles staat onder druk: de bouwprijzen, de bouwcapaciteit en de beschikbaarheid van bouwpersoneel. Het hangt dan van de markt af wat voor ons haalbaar en betaalbaar is.”

Tekst: Ernest Mettes
Illustraties: BDG Architecten

Er zijn 1 reacties op «Flevopolder weerspiegelt in gevel campusgebouw»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *