‘Als we met zijn allen duurzamer kiezen kunnen we écht impact maken’

Bouwkundestudent Renske van Aar en journalistiekstudent Elise Haverkamp schreven een artikel over duurzaam consumeren.

Duurzaamheid is een belangrijk thema onder studenten. Ook bij het doen van boodschappen zijn er duurzame en minder duurzame opties. Verschillende studenten van Windesheim geven aan de duurzame keuze te willen maken, maar dat kan lastig zijn. Eén van hen zegt hierover: “Ik zou graag voor de duurzame optie kiezen, maar als student kan ik er niet altijd veel voor betalen.” Een ander merkt op: “Ik wil de duurzame keuze maken, mits de prijs gelijk is aan die van groenten uit de supermarkt.”

Vega-optie en Happy Soaps

Bouwkundestudent Michiel Bron houdt zich graag bezig met duurzaamheid. “Als we samen de duurzame keuzes maken in ons eten, verzorgingsproducten en kleding, kunnen we echt verschil maken.”

Michiel woont nog bij zijn ouders thuis. “Dus ik eet voornamelijk wat de pot schaft. Toch probeer ik zo min mogelijk vlees te eten, dus bij de standaard AGV-maaltijd kies ik dan voor een vega-optie. Waar ik meer controle over heb, zijn de verzorgingsproducten die ik gebruik. Zo ben ik een goede sponsor van Happy Soaps en gebruik ik hun tandpasta, deodorant en zeep.”

Volgende generaties

Producten moeten zo efficiënt mogelijk worden geproduceerd om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Die kan ook worden verminderd door bijvoorbeeld duurzame landbouw en het gebruik van duurzame verpakkingen.

Veel boeren zijn al bezig met duurzame landbouw. Lidia Roemer, eigenaresse van de biologisch-dynamische tuinderij De Stek in Lelystad bijvoorbeeld. Zij vertelt: “We maken geen gebruik van plastic op onze grond, maar stro onder de aardbeien, en we beperken onze beregening tot een minimum. Bovendien gebruiken we geen kunstmest en geen pesticiden of andere chemische middelen. Naast de teeltmaatregelen hebben we zonnepanelen en schakelen we, waar mogelijk, over op elektrische machines. Zo zijn we zuinig met water en materialen.”

Volgens Roemer moet voeding meer zijn dan alleen een optelsom van ingrediënten. “Biologische en biodynamische voeding bevat levenskracht, wat helder denken en moraliteit bevordert. Daarvoor kiezen die je dus niet alleen voor je eigen gezondheid, ook voor de generaties na ons.”

Vragen stellen aan de boer

Het kopen van je groenten bij de lokale boer heeft voordelen. Het is waarschijnlijk verser dan de groenten uit de supermarkt, je kunt zien waar de groenten vandaan komen en je kunt de boer zelf vragen stellen over de producten. Het kopen van groenten bij de lokale boer kan ook minder milieubelastend zijn dan in de supermarkt, vooral als de boer op loop- of fietsafstand is. Bovendien steun je op deze manier de lokale economie. Lidia Roemer benadrukt: “Door bewust voor duurzaam te kiezen, draag je bij aan het in stand houden van hele ecosystemen, het tegengaan van klimaatverandering en een leefbare planeet.”

Toch de supermarkt

Michiel Bron neemt naast zijn studie deel aan het Windesheim Honoursprogramma Sustainable Society, en in zijn vrije tijd zoekt hij graag naar steeds weer nieuwe, duurzamere keuzes. “Wij als consumenten kunnen de meeste impact maken met onze dagelijkse producten. Als één persoon tussen acht miljard mensen voel je je al snel onbelangrijk en lijkt het alsof je geen échte impact kunt maken, omdat die grote bedrijven veel meer uitstoten. Maar als we allemaal de duurzame keuze maken, kunnen we wel degelijk verschil maken.”

In het algemeen kun je lokale bio-boeren het beste steunen door rechtstreeks bij hen te kopen. Zij krijgen daardoor een betere prijs. Roemer: “Sommige supermarkten sluiten immorele contracten met grote telers, met lage prijzen en zonder rekening te houden met kans op misoogst door weersomstandigheden. Telers moeten dan leveren, anders kopen de supermarkten elders in. In een gezonde keten hoort iedereen rekening te houden met elkaar, dus samenwerken in plaats van de boer uitknijpen.”

Ze vindt het vooral belangrijk dat studenten bewuste keuzes maken: “Als iedereen zich bewust is van hoe zaken in elkaar steken, kunnen studenten doen wat in hun vermogen ligt. Dat is een stap in de goede richting.”

Keurmerken

Supermarkten hebben hun transport over het algemeen zeer efficiënt geregeld. Als je met de auto naar de lokale boer moet rijden om groenten te kopen, maar er is een supermarkt op loop- of fietsafstand, dan is het waarschijnlijk duurzamer om naar de supermarkt te gaan. Maar maak dan in de supermarkt duurzame keuzes. Plantaardige producten zijn bijvoorbeeld minder milieubelastend dan dierlijke producten.

Je kunt ook letten op duurzaamheidskeurmerken. Die geven aan dat er bij de productie gedacht is aan het milieu en het welzijn van het dier dat het product heeft gemaakt. Roemer: “In alle grote steden zijn er biologische boerenmarkten en de grote supermarktketens verkopen steeds meer biologische producten. Het is een kwestie van bewuste keuzes willen maken. We snappen ook dat niet iedereen zich de (nog te) hoge prijzen kan veroorloven. Dan is het echt geen schande om naar de supermarkt te gaan.”

Tekst: Renske van Aar en Elise Haverkamp


Wil je net als Michiel meer weten over simpele manieren om je leven te verduurzamen? Bekijk dan denkeensgroen.wordpress.com.

De groenten die je duurzaam hebt gekocht wil je natuurlijk ook lekker klaarmaken. Scan de QR-code voor recepten en inspiratie in het magazine Seizoenswijs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *