Race met betonkano’s: Beetje wiebelig, maar iedereen blijft drijven

Eindstreep gehaald? Check! Drijft ‘ie nog? Check! Alle tweedejaars van de opleidingen bouwkunde en civiele techniek haalden afgelopen dinsdag – min of meer droog – de eindstreep tijdens de jaarlijkse race voor betonkano’s. Team ‘Kiele kiele’ werd de winnaar, met een bijzonder ontwerp.

Het zag er af en toe wat wiebelig uit, enkele kano’s maakten water en de walkanten werden door meerdere teams getoucheerd, maar alle zeven groepjes van plusminus tien studenten voldeden aan de vereisten om hun studiepunten te verdienen. Daarvoor moesten de vaartuigen – met twee personen erin – blijven drijven.

Stabiel in het water

De studenten van team Kiele Kiele waren het snelste. In minder dan anderhalve minuut legden zij het parcours (heen en weer in de sloot achter gebouw T) af. Een mooie winnaar, vindt docent Almar Meijerink. “Zij hebben als enige zelf met houten schotten een mal gebouwd en hun kano een kiel gegeven, waardoor ze stabieler in het water liggen. Dat betaalt zich duidelijk uit.”

Balans tussen gewicht en sterkte

Beton is natuurlijk niet het meest voor de hand liggende materiaal om een kano van te bouwen, vertelt docent Gerald Smilda. Daarom juist een goede uitdaging voor de tweedejaars studenten. “Ze hebben dit afgelopen semester hard gewerkt aan de kano’s. Ze moesten de juiste balans vinden tussen het beperken van het gewicht en het bereiken van voldoende sterkte.”

De drie beste teams mogen in de tweede week van mei naar de landelijke race voor betonkano’s in Enschede. Daar strijden ze tegen teams van andere hbo-scholen. Initiator van de race is de Betonvereniging, een kennisnetwerk op het gebied van betonconstructies.

Bekijk hieronder de foto-galerij.

Tekst en foto’s: Wouter van Emst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *