Stemming: ‘Mag Artificial Intelligence bij jouw studie?’

Windesheim heeft regels opgesteld voor het gebruik van Artificial Intelligence tijdens de studie. Wat vinden studenten van AI?


“Ik gebruik AI niet voor een werkstuk, maar voor kleine antwoorden die ik niet goed weet te formuleren. Het is makkelijk als je niet weet waar je moet beginnen, maar niet iets om trots op te zijn. Ik voel me meer voldaan als ik het zelf heb geschreven. De opleiding mag daar best strenger op zijn: kun jij zeggen dat dit echt van jou is?”

Mandy, student Journalistiek


“Wij gebruiken AI voor brainstormen, onderzoeken en samenvatten. Dat maakt sommige vakken makkelijker. Docenten zijn meestal negatief over het gebruik van AI. Erger is als je zelf iets schrijft en de docent zegt ‘dit is niet van jou’. Bewijs dan maar eens dat het echt van jou is, dat is onmogelijk! We zagen zoiets een paar keer gebeuren in onze klas.”

Joep en Mike, studenten Software engineering


Bij Elektrotechniek is AI heel belangrijk. Wat we ontwerpen is bedoeld om het later met AI toe te passen. Als studenten programmeren kunnen ze met AI inspiratie opdoen. Het kan iets generen waar we weer mee verder kunnen werken. Daarom mogen wij AI bij onze opleiding volop gebruiken, maar misschien is dat anders bij andere studies.”

Chanisa, student Elektrotechniek


“Ik gebruik het om spelling en grammatica te controleren. Ik heb daar moeite mee door mijn dyslexie, dan is AI een handig hulpmiddel. Mocht AI daarbij een fout maken, dan heb ik het toch niet door want ik zag het sowieso al niet. Binnen de opleiding wordt er niet echt over gepraat. Het kan een grijs gebied worden als AI voor jou gaat schrijven.”

Jesse, student Bouwkunde

“Ik gebruik AI vooral om inspiratie op te doen: dan laat ik mijn eigen probeersels herschrijven. Het is aan jezelf hoe je met AI omgaat. Als jij je opdrachten in een AI-machine gooit om te zorgen dat je minder werk hebt, dan heeft dat een negatieve impact. Maar als je het gebruikt om jezelf verder te verbeteren, dan is het een mooi hulpmiddel.”

Tjidde, student Elektrotechniek

Tekst en foto’s: Indy Roozendal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *