Cor Niks: Samen lukt het!

Het is weer zover; we zijn allemaal weer aan het werk en studie. Zowel studenten, docenten als alle andere medewerkers van Windesheim lopen weer als vanouds rond op de Hogeschool. De meesten zullen zich al heel vertrouwd voelen en hun weg zonder enige moeite kunnen vinden, zowel fysiek als digitaal. Voor één groep geldt dat echter niet. Elk jaar verwelkomen we veel nieuwe eerstejaars studenten en nieuwe collega’s. Zij moeten wennen aan Brightspace, Educator en andere systemen. Verder zijn alle nieuwe indrukken zoals je weg vinden op de hogeschool vermoeiend en kost het investeren in de “nieuwe ander”, docenten en medestudenten, veel energie.

Worstelen

Het bijzondere is dat er ook jaren zijn waarin “de oudgedienden” ineens weer worstelen om na de vakantie alles op orde te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een ingrijpende curriculumwijziging plaatsvindt die verder gaat dan slechts kleine aanpassingen om up-to-date te blijven. Dit jaar bevind ik me, samen met de nieuwe eerstejaars studenten, collega’s en enkele doublerende studenten, in zo’n jaar waarin ons curriculum volledig is vernieuwd.

Hoewel de systemen bekend zijn, is alles overhoop gehaald: PowerPoints, lessen, stages en wie welke module zal geven. Dus zelfs met al mijn ervaring is er toch sprake van enige worsteling. De stress van de vraag of we alles op tijd klaar zullen krijgen en of de studenten net zo van dit nieuwe curriculum zullen genieten als van het oude. En nog belangrijker dat zij zullen leren wat we voor ogen hebben. Dit alles maakt het een spannend jaar. Maar uit ervaring durf ik wel te zeggen dat het toch altijd weer goed komt.

Buiten de paniekzone

Waar ook ik een beroep doe op mijn flexibiliteit in gedrag, door het verlaten van mijn comfortzone en open staan voor feedback, is dit ook een oproep aan alle studenten die voor het eerst of al langer op het HBO studeren. Denk actief mee met de opleidingen, geef feedback aan de docenten over hun lessen en lesgeefstijl. Wees eveneens flexibel wanneer dingen niet verlopen zoals verwacht en begrijp dat het verlaten van je comfortzone je zal helpen om een betere professional te worden. Houd echter in gedachten dat je buiten de paniekzone moet blijven, want in die zone is leren niet meer mogelijk. En mocht je toch te veel stress voelen zoek dan contact met je studiegenoten, je mentor, een leuke docent waar je wat vrijer bij voelt om te kletsen over wat je bezighoudt en samen te kijken hoe je met deze stress om kunt gaan.

Wat ik ons allemaal in elk geval toewens is een prachtig collegejaar waarin wel elkaar helpen om straks in juni 2024 het jaar kunnen afsluiten met de woorden “het viel allemaal best mee, samen hebben we veel geleerd en kijken we tevreden terug op toch weer een fantastisch studiejaar!”

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *