Logistics Engineering: maatwerk is sleutel tot succes

De opleiding Logistics Engineering scoort dit jaar het hoogste tevredenheidspercentage van de grote Windesheimstudies. Wat is hun geheim?

Windesheim doet het dit jaar prima bij de tevredenheidsmeting van het landelijke onderzoek de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2024. Als je kijkt naar de percentages per opleiding komt de Zwolse voltijd bachelorstudie Logistics Engineering als de beste uit de bus van de grote Windesheim-opleidingen. Maar liefst 94,7 procent van de studenten van Logistics Engineering zegt ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ te zijn over de opleiding in het algemeen.

Hilde Krop (rechts) en Wilbur Hage bij de docentenkamer van Logistics Engineering op T4

Wat is het geheim van jullie opleiding? Opleidingsmanager Logistics Engineering Hilde Krop lacht: “We hebben geen magisch poeder. We werken gewoon hard om aan iedere student maatwerk te kunnen bieden. Dat maatwerk zit ’m niet alleen in vernieuwende onderwijsconcepten of individuele leertrajecten, maar vooral in echt aansluiten bij wat een student op dit moment nodig heeft.”

Luisterend oor

Eerstejaarscoördinator Wilbur Hage vult haar aan: “Meestal is het een luisterend oor, soms zijn het bemoedigende woorden. En soms de spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. De studie doen ze niet alleen maar samen met medestudenten. De juiste projectgroep kan een student enorm helpen om zijn of haar plek te vinden.”

Logistics Engineering werkt samen met de opleiding Technische bedrijfskunde en heeft een team van 23 docenten. Hage is met zijn collega Liselotte van der Meulen de studentbegeleider (sb’er) van alle eerstejaars van Logistics Engineering. Als ‘stamhoofd’ doceren zij ook de meeste kernvakken in de eerste twee jaren van de opleiding.

“We zijn niet alleen tijdens kantooruren maar ook ’s avonds of in de vakanties bereikbaar wanneer studenten ergens tegen aan lopen. We zien dat deze generatie veel behoefte heeft aan persoonlijk contact, aan echt gezien worden”, zegt Hage.“

Dat past ook bij de logistieke sector. Je krijgt in deze branche veel meer voor elkaar vanuit duurzame relaties. We onderhouden veel contacten met het bedrijfsleven, onze stagiairs worden daar met open armen ontvangen. En we luisteren goed als ze tips hebben voor onze opleiding.”

Aansluiting beroepspraktijk

In de NSE 2024 krijgt Logistics Engineering een relatief hoge score wat betreft de sfeer op de opleiding en wat betreft de aansluiting beroepspraktijk/beroepsloopbaan. Krop: “Een andere manier om goed aan te sluiten bij de beroepspraktijk is om vanaf dag één studenten te benaderen zoals zij ook in het bedrijfsleven worden benaderd. En dit verwachten we ook terug. Dat betekent: fatsoenlijke mailtjes, goedemorgen bij binnenkomst, interesse tonen in de mensen om je heen. Het lijken kleine dingen, maar dit maakt wel dat een stagiair straks bij een bedrijf comfortabel kan meepraten bij het koffiezetapparaat.”

Hoge NSE-scores

Logistics Engineering scoort met 94,7 procent nog 3 procent hoger dan in de NSE van 2023, toen de studie 91,5 procent tevreden studenten had.

Een score van 95 procent komt bij grotere studies bijna nooit voor. Studies met maar een handvol studenten hebben veel meer kans op zo’n zeer hoog percentage: wanneer niemand van zo’n klein groepje studenten ontevreden is kan de score zelfs 100 procent worden. Windesheim heeft dit jaar bijvoorbeeld drie kleine studies waar alle studenten tevreden zijn.

Maar bij de grotere opleidingen (zoals Logistics Engineering waar 75 studenten de NSE invulden) komt een zeer hoog percentage bijna niet voor, omdat in een grotere steekproef altijd wel een paar studenten zitten die neutraal of minder tevreden invullen.

De hoge score van Logistics Engineering Windesheim blijkt dit jaar niet alleen de hoogste score van alle voltijd bachelor opleidingen van Windesheim. Het is zelfs de hoogste van alle voltijd bachelors binnen de ‘benchmark’ van twaalf vergelijkbare brede hogescholen in Nederland.

Windesheim op twee

Windesheim als geheel scoort trouwens al jaren prima in de vergelijking tussen die twaalf vergelijkbare brede hogescholen in Nederland. Windesheim stond daar vorig jaar nog op één, maar zakt dit jaar naar de tweede plek, met een gemiddeld tevredenheidspercentage van 74,7 procent. Avans hogeschool scoort dit jaar net ietsje beter dan Windesheim.

Lees meer over de uitkomsten van de NSE 2024 in het eerdere artikel van WIN: Windesheim zakt naar tweede plek in NSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *