Comfort Zone: huiskamer voor verbinding

Windesheim opent deze week de nieuwe Comfort Zone op de Zwolse campus: een ruimte ingericht als huiskamer, bedoeld voor studenten die in een gezellige omgeving verbinding en ontspanning zoeken.

De Comfort Zone zit op de begane grond van het D-gebouw, in lokaal D 078. De ruimte heeft drie zithoeken met banken afgewisseld met grote tafels. Alle studenten zijn welkom om, alleen of met een groepje, in de Comfort Zone te gaan zitten.

“Je kunt het zien als een ideale pauze- en ontmoetingsplek, waar ontspanning, rust en een gezellige sfeer voorop staan”, vertelt student Daniël Ekeler, projectleider van de Comfort Zone.

Daniël Ekeler in de nieuwe Comfort Zone in gebouw D

De ruimte is elke dag open, maar kan via Daniël ook gereserveerd worden voor studentengroepen die er bijeenkomsten in een informele sfeer willen organiseren, zoals Pride en het Erasmus Student Network.

Kringloop

De meubels komen deels van de kringloop en deels uit de meubelopslag van Windesheim. Het lokaal is vlak voor de opening opgefleurd met planten, tafelkleedjes, spelletjes en boeken. Aan de muren komen wisselend foto’s of kunstwerken van Windesheimers.

Daniël (24) is nu eerstejaars communicatie, maar deed al een andere studie op Windesheim. Hij organiseerde dit project samen met oud-student Lisa Molenaar en studenten Lynn van Zeijts, Nora Wesseling en Marinde Staritsky. Het idee voor de huiskamer werd geboren in de bestaande projecten Oogje op Windesheim en MindMe.

Daniël: “Niet alleen op Windesheim maar overal hoor je dat de huidige generatie studenten een ‘kwetsbare’ generatie is. Zij ervaren hun studententijd niet alleen als – zoals de voorgaande generaties deden – ‘de mooiste tijd van je leven’, maar ook als een periode van onzekerheid en stress, onder meer door de hoge druk op presteren en een gevoel van nergens bij horen.”

Coronatijd

Jongeren voelen zich vaak ongerust over crisissen in de wereld en ze ervaren de naweeën van de coronatijd, toen ze weinig sociale contacten hadden. De helft heeft wel eens psychische klachten.

“De hogeschool heeft natuurlijk veel faciliteiten voor studenten die echt extra ondersteuning nodig hebben. Maar wij wilden graag ook iets motiverends bedenken voor de studenten die niet helemaal lekker in hun vel zitten en behoefte hebben aan ontspanning en verbinding,” vertelt Daniël.

De werktitel werd Huiskamer, maar die werd later omgedoopt in Comfort Zone. Een naam die buitenlandse studenten beter herkennen en die verwarring voorkomt met een ander Windesheimproject genaamd Studiehuiskamer.

Daniël: “De Comfort Zone is bedoeld om rustig te chillen dus niet voor een feestje, daarvoor is bijvoorbeeld het sportcafé in gebouw S de juiste plek. Maar onze ruimte zal door het open karakter ook niet altijd stil zijn.”

Stilteruimte

Het projectteam is daarom druk bezig om het ernaast liggende lokaal, D 0.76, wél als stilteruimte in te richten. “Dat lokaal wordt speciaal bestemd voor studenten die zich niet lekker voelen en tot rust willen komen. Zoals studenten die bijvoorbeeld overprikkeld zijn of een paniekaanval hadden. Zij hebben een echte stilteruimte nodig om zich volledig in af te kunnen sluiten. Waarschijnlijk is deze tweede ruimte na de zomervakantie klaar.”

De Comfort Zone in D 0.78 is vanaf 18 juni dagelijks open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *