Eelco Boss: De luie sportschool

Zo’n veertig jaar geleden werd roken het nieuwe roken. Van een gezellig en onschuldig tijdverdrijf naar een kankerverwekkende volksziekte. Nu is zitten het nieuwe roken. We zitten met z’n allen te veel… ook ongezond, risico op hart- en vaatziekten. Wat zal het roken van de toekomst zijn? Ik denk dat ik het weet: de e-bike. Aanvankelijk dacht ik nog dat het gebruik van deze uitvinding beperkt zou blijven tot gebrekkige ouden van dagen en mensen voor wie hun werk nu binnen fietsafstand kwam en zo niet meer hoefden aan te schuiven in de file. Maar wat schetst mijn verbazing? Ik zie iedereen tegenwoordig op zo’n triest ding zitten met als dieptepunt der beschaving: de fatbike. Onder jongeren dreigt de e-bike ook de norm te worden. Maar jongeren bewegen nu al chronisch te weinig. Dan kun je natuurlijk zeggen dat ze dat toch vooral lekker zelf moeten weten, maar dan zeg ik: iedereen betaalt mee aan gevolgen, ook mensen die wel gewoon fietsen omdat dat veel gezonder is. Want ook hun zorgverzekeringspremie stijgt als er steeds meer hartoperaties uitgevoerd moeten worden. Dus vind ik dat óf de overheid de opgelegde solidariteit in de vorm van verplichte zorgverzekeringen moet afschaffen óf een flinke e-bike belasting moet invoeren. Dat laatste heeft overigens mijn voorkeur.

We hebben kennelijk de onbedwingbare impuls tot meer dan ongezonde luiheid. En dat lijkt fijn, maar we worden er uiteindelijk diepongelukkig van. Het was een student die me hierop wees. Ze zei tegen mij dat het gebruik van AI inmiddels zo alomtegenwoordig en makkelijk was, dat ze het gevoel had dat Windesheim bij wijze van spreken het gebruik van de lift stimuleerde ten opzichte van de trap. Je bereikt je bestemming wel, maar ontwikkelt niet de ‘conditie’ om kennis op te doen, te analyseren en creatieve oplossingen te verzinnen. Door de afname van tentamens en de toename van integrale toetsing is Windesheim steeds meer een sportschool waar de instructeur tegen je zegt: vandaag slaan we de buikspieren over, ik doe het opdrukken wel voor je en in de overige toestellen heb ik een elektromotor gezet: hoef je niet zoveel meer te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *