Deze studenten en medewerkers zijn gek op roze

Roze is niet gewoon een kleur; het is een ‘way of life’. Van kleding, gadgets en interieur tot levensvisie en persoonlijkheid. Deze studenten en medewerkers van Windesheim kleuren roze, het liefst elke dag. “De wereld is liever met roze.”


‘Yes, een roze waterkoker!’

Bianca Aalberts denkt als docent en instructeur bij de opleiding Journalistiek veel na over grafische vormgeving en kleurgebruik, maar in haar persoonlijke stijl is de primaire kleur overduidelijk roze.

“Ik heb thuis een roze wc en een zachtroze muur, en heel veel roze spullen. Vorige week ging mijn waterkoker kapot en daar was ik eigenlijk heel blij mee want, dan kon ik een nieuwe kopen in het roze!

Vroeger was ik niet per se een roze gekleed meisje maar op mijn dertiende mocht ik een nieuwe kleur uitkiezen voor mijn slaapkamer, en ik weet nog dat ik voor zuurstokroze behang koos. Mijn ouders vonden dat helemaal prima.

De echte fascinatie voor roze begon toen ik fan werd van artiest Marina Diamandis, toen bekend als ‘Marina and the Diamonds’. Zij droeg vaak kleding in pastel roze en dat vond ik zó tof dat ik dat ook wilde. Roze is qua kleding namelijk een hele uitdagende kleur om te dragen. Maar op een gegeven moment werd mijn roze uiting wel heel extreem. Tegelijkertijd dat ik bij Windesheim kwam werken besloot ik namelijk mijn haar roze te verven. Collega-instructeurs kennen me dan ook als ‘roze Bianca’

Voor mij betekent roze vrolijkheid en zelfexpressie. Als ik me niet zo happy voel is de kleur roze mijn uitlaatklep om optimistisch door het leven te gaan: roze heeft iets krachtigs. Volgens mijn zus zijn kenmerken van de kleur roze liefde, compassie, het voor anderen willen zorgen en mensen helpen. Dat zijn inderdaad waarden die ik heel belangrijk vind.”


‘Klasgenoten vinden me een leuke roze verschijning’

Renske Bosma is eerstejaars calo-student en koopt ‘onbewust’ alles in het roze.

“Als jong kind vond ik roze extreem leuk maar dat werd me later iets té girlie waardoor ik ook interesse kreeg voor andere kleuren. Sinds ik studeer is mijn roze vibe toch weer terug, alleen dan minder opvallend. Onbewust koop namelijk ik heel vaak roze dingen omdat ik altijd denk dat ik er niet genoeg van heb. Is het roze? Dan neem ik het mee. En geef toe, je kunt moeilijk iets tegen roze hebben.
Momenteel woon ik thuis en mijn ouders vinden het leuk dat ik gek ben op roze. Ze hielpen me een tijdje terug ook met het schilderen van mijn slaapkamer in twee roze tinten. Als ik ooit op kamers ga wil ik de roze keukenapparatuur van het merk SMEG. Stiekem ben ik daar al een beetje voor aan het sparen.

Mijn liefde voor roze uit ik nu vooral in kleding: roze staat altijd goed en je begint je dag lekker positief! Per ongeluk kom ik wel eens op school met een roze legging, roze sportschoenen, roze jas en roze tas. Klasgenoten vinden me dan een leuke roze verschijning.

Laatst had ik een blessure – ja sportopleiding he – en moest ik sporttape dragen. Die tape is in verschillende kleurvarianten en voor mij ging de keuze uiteraard naar roze. Naast sporten voor mijn studie doe ik aan volleybal en wielrennen. Mijn droom is dan ook om ooit een roze racefiets te hebben.”


Deskundigen over roze

Katrín Gudmundsson is trainer en coach in de kleurpsychologie en Tiny Oostindie is imago- en stijladviseur.

Wat betekent roze?

Katrín: “Roze is een kleur van romantiek en onvoorwaardelijke liefde. Het is de kleur van zacht, zoet, zorgzaamheid, medeleven, open, lief, troostend, vrouwelijk. Roze staat voor je raakbare kant laten zien, je kwetsbaarheid. Het is ook de kleur van creatiekracht, seksualiteit, een geboorte van een kind maar net zo goed de geboorte van een idee. Roze staat in verbinding met het ouderschap, het kind zijn, de relatie tussen ouder en kind.”

Tiny: “Zacht roze en fel roze zoals magenta, hebben beiden een totaal verschillende betekenis. De zachte kleur staat voor gevoeligheid, goedhartig, schattig, teder en zorgend. Maar ook behoeftig, kwetsbaar en zelfkritisch. De betekenis van magenta is durf, pret, attent, energiek, helder, vrouwelijke kracht, klaar voor verandering, ongeduldig en overgevoelig. Als je deze kleur draagt, dan voel je je meer bereid om een nieuwe fase in je leven aan te gaan. Kan je moeilijk het zachte roze dragen? Dan kan dat erop wijzen dat je vroeger niet echt kind kon zijn.”

Wat bepaalt onze mening over roze?

Katrín: “Hoe jij de kleur roze beleeft is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke ervaring: misschien vonden je ouders roze afzichtelijk of is er iets gebeurd waardoor je roze associeert met iets naars. Maar ook de culturele politieke beleving speelt een rol zoals roze als symbool voor homoseksualiteit of Pink Ribbon in de strijd tegen borstkanker. Kleur is de snelste vorm van communicatie, het is de eerste indruk die je van de ander krijgt door de kleur van de kleding of de kleur in het interieur.”

Is roze tijdloos?

Tiny: “Roze is voor iedereen een must om te dragen maar draag het niet vaker dan twee of drie keer in de week. Als je het te vaak draagt, neig je meer naar de negatieve kant van de kleur: dat is met elke kleur zo. Welke kleur je draagt; zijn jouw capaciteiten. De kleuren die je niet draagt; zijn jouw uitdagingen.”


‘Roze fauteuil als eyecatcher’

Janneke Gootjes-Paap is docent Mediavormgeving bij domein bmr en ze is gek op het roze aankleden en stylen van haar woning.

“Als student had ik de behoefte om me met roze heel erg uit te spreken: ‘dít is Janneke’. Toen ik op kamers ging ben ik dan ook flink los gegaan met de kleur: de muren tot mijn keukentje en mijn fiets; alles was roze. Nu ben ik getrouwd en heb twee dochters die beiden ook gek zijn op felle kleuren.

Vier jaar geleden kochten mijn man en ik ons huidige huis en zijn wens was dat hij niet zou binnenlopen in een volledig roze interieur. Ik moest me wat inhouden en dat begreep ik ook wel, dus ben ik bij deze woning minder overweldigend te werk gegaan met verven en stylen.

Ons interieur is wel uitgesproken met veel kleuren en patronen. Ik ga misschien niet meer los met roze maar ik durf wel veel dingen uit te proberen. Soms hoor ik wel eens van mensen dat zij het nooit zo zouden doen maar dat ze het wel bij mij vinden passen. Het zijn nu meer roze elementen zoals een roze fauteuil en roze kussentjes. Oudroze is een kleur waar ik momenteel helemaal gek op ben omdat het toch subtiel is. Tijdens het opgroeien en volwassen worden leerde ik dat een kleur subtieler uitdragen meer rust geeft dan je woning all the way in één kleur dompelen. Maar van binnen voel ik me altijd roze. Ik houd gewoon niet van neutraal.”


‘Natuurlijk wilde ik dat roze blikje’

Merle van Slooten is tweedejaars student Journalistiek. Ze verzamelt graag roze on-trend kleding en spulletjes.

“Ik heb best veel roze kleding, een roze tasje met roze portemonnee en telefoon, stiften, koptelefoon, lipgloss en een roze knuffel. Voor in de zomer heb ik een roze bikini en slippers. Roze is altijd mijn lievelingskleur geweest: het staat goed en je kunt het makkelijk combineren. Op TikTok heb je de Anne-Fleur-style; een trend van een beetje het stereotype meisjesachtige kakkermeisje waar ik me qua stijl vaak wel in kan vinden maar, ik vind niet dat ik zomaar een roze tutje ben. Als ik op TikTok iemand zie die iets leuks draagt dan bedenk ik eerst of het bij de rest van mijn kleding past. Zo ja, dan ga ik toch naar de winkel en koop ik het. Ik laat me dus wel een beetje beïnvloeden. Ook in de supermarkt heb ik de neiging om eerder roze producten uit te kiezen.

Laatst had Red Bull een nieuwe energydrank uitgebracht in een roze blikje. Die variant ging helemaal viral op TikTok en natuurlijk wilde ik het ook heel graag hebben. Dat roze blikje heb ik zelfs bewaard, iets wat ik met een standaard blauw blikje nooit zou doen.”


‘Ik wil de wereld liever maken met roze’

Jolien Johannes is derdejaars aan de lerarenopleiding Gezondheid en Welzijn. Ze heeft een passie voor roze en straalt dat graag uit naar de wereld.

“Op de middelbare school werd je gelijk bestempeld als meisje-meisje wanneer je roze droeg. Maar ik vind de kleur zó mooi dat ik jaren geleden besloot mijn liefde voor roze niet langer te verbergen. Het leven is al moeilijk genoeg, er is al zoveel zwart en narigheid op de wereld en als we met z’n allen meer roze zouden dragen straalt dat gelijk wat meer levendigheid uit. We moeten wat liever zijn voor elkaar en de kleur roze vind ik daar goed bijpassen. Ik vind roze heel vrolijk en ik hoop dat ook te kunnen uitstralen. Niet om de aandacht maar ik mag wel graag gezien worden voor wie ik ben en waar ik voor sta.

Leerlingen vinden mijn kleurige outfits leuk en ik krijg er ook vaak complimenten of leuke vragen over. Ik heb vier verschillende roze broeken die ik vaak afwissel en laatst droeg ik voor de verandering een gele broek. Daar waren leerlingen wel verbaasd over: ‘Mevrouw waarom heeft u deze broek? Dat past toch niet bij u?’

Leerlingen associëren mij dus ook met roze. Dat vind ik grappig. Ik voel me vrouwelijk en stoer dus het stereotype denken rondom roze kan ik me niet in vinden. Ik was altijd al one of the guys, maar dan wel in het roze. Dát hoop ik ook de rest van m’n leven uit te dragen.”


Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *