Nieuw gezicht voor oude hoofdgebouwen

Gebouwen B en C van de Zwolse campus krijgen binnenkort een flinke facelift. De verbouwingswerkzaamheden beginnen deze zomer en duren tot einde 2021.

De renovatie van de 35 jaar oude panden is vergelijkbaar met de opknapbeurt van gebouw A, die een paar jaar geleden werd uitgevoerd. De oude gebouwen krijgen nieuwe gevels, beglazing en daken met een betere isolatie en er wordt een klimaatinstallatie aangelegd.

De nieuwe gevels voor gebouwen B en C

Opvallend in het ontwerp, getekend door het Haagse architectenbureau LIAG, zijn de brede horizontale gevelbanden waar de ventilatiekanalen in verborgen zitten. Vooral aan de achterzijde wordt het aanzien van de hoofdgebouwen anders, waar een glazen entreehal wordt aangebouwd.

De huidige situatie aan de achterzijde

De kantine en gebouw B worden als eerste opgeknapt vanaf komende zomer, vertelt Fabio Ottenbros van huisvesting. Gebouw C is vanaf voorjaar 2021 aan de beurt. De oude gebouwen kunnen zeker weer twintig jaar mee na deze 15,3 miljoen euro kostende verjongingsoperatie. Het entreegebouw, dat recenter vóór B en C werd gebouwd, blijft ongewijzigd.

De kantine van het hoofdgebouw gaat vanwege de renovatie dicht van juni tot eind augustus. De grijze kunststof kap wordt tijdens de zomer verwijderd en er komen grote platte vensters (lichtstraten) tussen het dak en de gebouwen. Dat zorgt ervoor dat je voortaan overal vanaf de verdiepingen in de kantine kunt kijken (zie illustratie hieronder).

De C-kantine krijgt een hoger dak.

Aan de achterzijde van de kantine wordt een nieuwe entreehal aangebouwd (rechts op de illustratie hieronder). De glazen entreehal komt achter de huidige draaideur, waar nu een trottoir is tussen de gebouwen. Om de entree aan de achterzijde representatiever te maken, wordt het houten hok voor containers afgebroken. Mogelijk komen daar ondergrondse afvalcontainers voor in de plaats, zodat op die plek een plantsoentje kan komen.

De achterzijde van gebouwen B en C na de renovatie (gezien vanaf het grasveld voor gebouw X). Rechts de nieuwe glazen entreehal die leidt naar de kantine.

De laagbouw van het B-gebouw krijgt aan de achterzijde een groene uitstraling, via klimplanten tegen hekwerken op de muren (m.n. achter de pabo en het mediacentrum).

De binnenzijde van B en C wordt niet verbouwd, dus het meubilair kan tijdens de renovatie in de lokalen blijven staan. Maar de medewerkers en docenten moeten tijdelijk elders werken. Het leegstaande gebouw D wordt tijdens de renovaties gebruikt voor tijdelijke kantoren. Ottenbros: “We zullen proberen in D de kamers per opleiding bij elkaar te plaatsen, verder komen er in D een paar grote lokalen met flexwerkplekken.” Het personeel van gebouw B moet vóór de zomervakantie de verhuisdozen inpakken. Tijdens de vakantie wordt D ingericht en de renovatie van B start direct na de vakantie. Het mediacentrum, de winkel en de repro-afdeling blijven gewoon open tijdens de verbouwingen.

Een proefmodel van de nieuwe gevel is aangebracht aan de achterzijde van C.

Eind april 2021 kunnen de gebruikers van B terugverhuizen naar het opgeknapte gebouw. In dezelfde week verhuizen de medewerkers van gebouw C naar de tijdelijke kantoren in D. Vanaf mei kan dan de renovatie van gebouw C plaatsvinden. Die duurt waarschijnlijk tot oktober 2021.

Bovenaanzicht van de hoofdgebouwen met het entreegebouw ervoor

Vleermuis zorgde voor uitstel renovatie

De renovatie van de oude gebouwen B en C, die eigenlijk dit voorjaar zou starten, is een paar maanden uitgesteld. Reden is het strenger naleven van de flora- en faunawet door de gemeente en de stikstofcrisis.

De flora- en faunawet beschermt in het wild levende diersoorten. In het geval van Windesheim moet een paar maal worden onderzocht of er vleermuizen nestelen op de te renoveren gebouwen. Het diertje is tot nu toe niet aangetroffen. Maar mocht het tussen nu en augustus nog opduiken, dan moet Windesheim maatregelen treffen om te zorgen dat het niet wordt verjaagd door de renovatie, vertelt Fabio Ottenbros van de afdeling huisvesting.

Eerder werd gevreesd dat ook de stikstofcrisis voor een uitstel van de bouwwerkzaamheden zou kunnen zorgen. Maar dat lijkt mee te vallen. De berekeningen zijn gemaakt en Windesheim verwacht dat de renovatie deze zomer kan starten. Het definitieve akkoord van de gemeente Zwolle wordt rond 1 juni verwacht.

Tekst: Ernest Mettes
Illustraties: LIAG

Lees meer artikelen over de renovatie en de plannen voor de Zwolse campus:

Facelift voor gebouwen B/C

Stoere nieuwe gevel voor B en C

Gebouw D straks overbodig

Geen nieuwbouw nodig

Er is 1 reactie op “Nieuw gezicht voor oude hoofdgebouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *