‘Gebouw D is straks overbodig’

Hersteltraject gebouw X start in februari

  • De dienst bedrijfsvoering maakt een nieuw huisvestingsplan.
  • Daarin wordt de campus strakker ingedeeld en gebouw D uiteindelijk gesloopt.

Het masterplan voor de campus had nog geen uitgewerkt huisvestingsplan voor de komende jaren. “Nu het herstel van gebouw X in zicht komt, willen we daar versneld mee aan de slag”, zegt directeur Bedrijfsvoering Pieter Dieckmann, die ook de ontwikkelingen rondom gebouw X coördineert.

De sluiting van X liet zien dat de Campus minder ruimte nodig heeft dan verwacht. “We missen een gebouw van achttienduizend vierkante meter, dus als X straks weer in gebruik is zouden we in principe zonder het D-gebouw (zevenduizend vierkante meter) moeten kunnen.” Dat D uiteindelijk gesloopt moet worden was al jaren voorzien, maar de sloop is steeds uitgesteld. De afdeling Huisvesting start deze maand met het maken van het nieuwe huisvestingsplan. Eerste stap daarin is een strakkere indeling van gebouw X, waarbij dus niet iedereen  op zijn oude plek terugkomt. Ook het gebruik van de andere gebouwen wordt geanalyseerd.

De volgende stap is bekijken waar het Windesheim Honours College en het Toetscentrum, die nu in D gehuisvest zijn, naartoe zouden kunnen. Dieckmann: “We willen sowieso dat het WHC op de campus blijft.” Vervolgens wordt bekeken of B en C vanaf 2019 kunnen worden gerenoveerd. Tijdens die renovatie krijgen mogelijke sommige gebruikers een tijdelijke onderwijs- en werkplek in gebouw D. Daarna kan D tegen de vlakte. Dieckmann wil dit voorjaar de verschillende inrichtings- en huisvestingsconcepten voorleggen aan de opleidingen en diensten.

Inmiddels is de hoofdaannemer die X bouwde, Trebbe B.V., aansprakelijk gesteld door Windesheim. De hogeschool heeft tot op heden zeven tot acht ton schade opgelopen. Herstel van gebouw X lijkt vóór de zomer te gaan lukken. Dieckmann verwacht dat het traject in februari start: “De constructeur, ABT Wassenaar, werkt momenteel aan een oplossing om de vloeren dusdanig te verstevigen dat het gebouw aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen voldoet. De adviezen worden deze maand verwacht.”

Voor onderwijsperiode 4 zijn voldoende onderwijslokalen vrijgemaakt. Het programmateam heeft een mini-enquête onder medewerkers en studenten gehouden waarin werd gevraagd wat zij merken van de sluiting van X. Daaruit blijkt met name dat de druk op de studieruimtes nog een knelpunt is. “We zien gelukkig dat steeds meer mensen de weg vinden naar de rustigere gebouwen E, F en G. Over het algemeen is er veel begrip voor de situatie en de drukte bij bijvoorbeeld de parkeerplaatsen, catering en toiletten. Maar we houden de vinger aan de pols. We maken op 29 januari een ronde door de gebouwen en gaan dan in gesprek met studenten en docenten.” (EM)

Er zijn 2 reacties op «‘Gebouw D is straks overbodig’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *