Gebouw D krijgt multifunctionele bestemming

Het D-gebouw van de Zwolse campus zal de komende jaren gebruikt worden als tijdelijke multifunctionele ruimte voor opleidingen, afdelingen en studenten.

Windesheim wil het oude gebouw D op termijn afbreken. Maar na een onverwachte groei van de studentenaantallen werd vorig jaar besloten dat D in ieder geval nog tot 2027 in gebruik blijft.

Het bijna veertig jaar oude pand is afgelopen zomer opgeknapt en kan de komende jaren gebruikt worden als multifunctionele tijdelijke extra ruimte, vertelt Fabio Ottenbros van de afdeling Huisvesting.

Vorig studiejaar zaten de sociale opleidingen nog in het D-gebouw, omdat gebouw C (het thuishonk van de sociale studies) toen werd gerenoveerd. Na hun terug-verhuizing in de zomervakantie is er dus veel ruimte vrijgekomen in het gebouw D. Inmiddels is duidelijk hoe die ruimte gebruikt gaat worden.

Ottenbros: “Er komen veel verschillende gebruikers in het D-gebouw en veel multifunctionele ruimten. Naast lokalen voor onderwijs en kantoren is de extra ruimte vooral bestemd voor tijdelijke- en hogeschoolbrede projecten. Want voorwaarde is dat het een tijdelijke aanvulling vormt voor de campus en geen permanente uitbreiding.”

Experimenteren

De eerste verdieping van D is aangewezen als plek voor de opleidingsdomeinen, om te experimenteren met alternatieve onderwijsvormen en studieplekken. Elk van de vier Zwolse domein heeft daarvoor 200 m2 toegewezen gekregen.
Het Domein Bewegen en Educatie heeft die plek al in gebruik genomen.

In D 1.40 zit een nieuwe multifunctionele zaal van de drie Learning Labs (zie foto).

Postkamer

Op de begane grond van D is aan de achterzijde het nieuwe Quick Service Punt gevestigd. Dat bestaat uit de repro en de postkamer, die eerder in gebouw C zaten.

De theaterzaal/evenementenruimte D 0.54 (ooit gebouwd als studio voor Journalistiek) en de grote zaal D 0.79 kunnen voortaan worden gehuurd door opleidingen, afdelingen en externen.

Verder zijn er op de begane grond  ruimten voor hogeschoolbrede projecten, teams van de diensten en een groot studielandschap voor studenten aan de voorzijde bij de hoofdingang.

Extra tentamenlokaal

Op de tweede verdieping van D zijn veel onderwijsruimten en overlooplokalen. De al bestaande tentamenlocatie is hier uitgebreid met een extra tentamenlokaal.

Het extra tentamenlokaal werd vorige maand ingericht

Facelift

Het dak en de zonweringen van het oude D-gebouw zijn afgelopen zomer opgeknapt en de ramen geschilderd. Binnen werden de liften, toiletten, verlichting en vloerbedekking aangepakt. Met de facelift kan D in ieder geval tot 2027 gebruikt worden.

Huisvesting bekijkt per jaar of er nog extra aanpassingen nodig zijn. Als het nodig is kan de afbraak straks nog eens vijf jaar worden uitgesteld. Maar uiteindelijk is het op de lange termijn de bedoeling dat D wordt afgebroken.

Campusplan

Dat zal volgens het huidige lange-termijn campusplan gebeuren als de gemeente een nieuwe langzaam-verkeersbrug naar de Windesheimcampus gaat aanleggen, over de IJsselallee.

Ottenbros: “Dan komt er na de afbraak van het oude D-gebouw op deze plek mogelijk een kleiner pand met een hoofdingang gericht naar die nieuwe brug. Maar het besluit over wat er na de sloop precies gebeurt wordt over een paar jaar genomen.”

Meer lezen over het lange termijn campusplan van Windesheim Zwolle? Lees het eerdere WIN-artikel uit 2019 : Geen nieuwbouw nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *