Facelift voor gebouwen B/C

Gebruikers verhuizen tijdelijk naar D

  • De oude hoofdgebouwen van de campus, B en C, krijgen tussen 2019 en 2021 een grote opknapbeurt.
  • Projectleider Ottenbros: ‘Niet opvallend maar mooi aansluitend bij de andere gebouwen.’

De renovatie wordt vergelijkbaar met die van gebouw A, maar heeft een veel grotere schaal, want de panden B/C zijn qua oppervlakte net zo groot als het X-gebouw: 18.000 vierkante meter.

Hier zitten onder meer opleidingen van de domeinen Business, media & recht en Gezondheid & welzijn en de pabo, maar ook het mediacentrum en de campuswinkel. Alleen het entreepand, dat tien jaar geleden vóór C werd aangebouwd, blijft ongewijzigd. De gebruikers van B/C krijgen tijdens de renovatie fasegewijs een tijdelijke huisvesting in gebouw D.

Hoe de nieuwbouw er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk komen er net als bij de renovatie van A nieuwe daken en voorzetgevels op de oude muren, zegt Fabio Ottenbros, projectleider van het ontwerpteam voor de renovatie. Eerder was al besloten dat de isolatie en de klimaatinstallatie van de dertig jaar oude B- en C-gebouwen moesten worden aangepakt. “Bij A staat de klimaatinstallatie op het dak en de luchtkanalen gaan via de gevels naar de verdiepingen. Dat bevalt goed dus dat gaan we hier waarschijnlijk ook doen.”

Het Haagse architectenbureau LIAG heeft de opdracht gekregen. Een van de eisen is dat er zoveel mogelijk circulair gebouwd wordt, dat wil zeggen gebruik maken van bestaande en milieuvriendelijke materialen. Ook wordt de kap over de kantine aangepast, zodat de lokalen eromheen uitzicht krijgen op de kantine.

De binnenkant van de panden zal een beperkte facelift ondergaan en de buitenkant van het vernieuwde B/C krijgt een eigen gezicht. “Niet opvallend maar mooi aansluitend bij de andere gebouwen op de campus”, aldus Ottenbros.

De renovatie start in het najaar van 2019 en loopt door tot voorjaar 2021. Het oude gebouw D zal worden gebruikt als tijdelijke huisvesting en moet voor die tijd leeg zijn. De opleidingen van BMR die nu tijdelijk in D zitten, vertrekken uiterlijk komend najaar naar X, in 2019 verhuizen ook het Windesheim Honours College en het Toetscentrum uit D. Rond de herfstvakantie van 2019 kunnen dan de eerste werk- en onderwijsplekken vanuit B/C een tijdelijke huisvesting in D krijgen.

De eerste tekeningen en het voorlopig ontwerp voor de renovatie van B/C zullen over een paar maanden klaar zijn, komend voorjaar wordt duidelijk welke aannemer de klus mag klaren. (EM)

Er zijn 3 reacties op «Facelift voor gebouwen B/C»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *