‘Zwolle: I love it’

Een doordeweeks huisfeestje thuis bij Daria Luna (in het midden)

Op Windesheim lopen per jaar een paar honderd buitenlandse studenten rond. Wie zijn zij, hoe worden ze opgevangen en wat vinden ze van het leven in Zwolle?

‘Studenten Honours College zitten in een bubbel’

Ik woon nu bij een Nederlandse vriendin omdat ik geen eigen kamer heb. Het is moeilijk iets te vinden, misschien dat sommige Nederlanders het niet prettig vinden dat iemand uit het buitenland in hun huis komt wonen.
Als student aan het Honours College zit je in een bubbel, daar hou ik niet van. De mensen van je opleiding wonen namelijk ook allemaal in The Hive dus je ontmoet geen nieuwe mensen.
Zwolle is even groot als de stad waar ik vandaan kom, alleen voelt Zwolle kleiner aan. Alle hotspots zitten in het centrum, buiten het centrum heb je meer woonwijken. Dat is in mijn stad anders. Verder vind ik het centrum schattig, het heeft iets sprookjesachtigs. Mensen houden ervan hun vensterbanken te versieren en voor hun interieur te zorgen! Het kan gebeuren dat mensen je willekeurig begroeten op straat, wat erg open en gastvrij is. Sommige basic Nederlandse vaardigheden kunnen gesprekken vergemakkelijken. ”

Gabriela Amidei (22) uit Italië
tweedejaars Global Project & Change Management

‘In Nederland is de werkdruk een stuk lager’

Ik voel mij op m’n gemak in Zwolle. Er hangt een goede sfeer en de mensen zijn heel relaxt. In Zuid-Korea zijn mensen altijd aan het werk, hier is de werkdruk een stuk lager. Een ander groot verschil is dat in Zuid-Korea de verhouding tussen studenten en leraren veel strikter is. Hier praat je veel meer met de docent en je kunt ze van alles vragen, in Zuid-Korea is er bijna geen communicatie met de leraar.
Ik ben niet de enige Koreaanse uitwisselingstudent in Zwolle, we zijn hier met een hele groep. Maar ik ga niet alleen maar met hen om hoor, ik heb ook een paar Nederlandse vrienden van de studie.
Daarnaast ben ik lid van SUN, dat staat voor Students United in the Netherlands. Zij organiseren van alles voor de uitwisselingsstudenten, bijvoorbeeld een introductieweek, uitgaansavonden en een tour door Zwolle. Het is dus goed dat een club als SUN bestaat.

Soli Kim (21) uit Zuid-Korea
uitwisselingsstudent International Business

‘In Zwolle is weinig afleiding’

In Nederland zijn mensen individualistischer dan in Laos. In Laos is men meer gehecht aan de familie, hier maken de jongeren keuzes los van hun ouders. Dat is niet per se slecht. Daarnaast is het leven in Laos relaxter dan in Nederland, mensen doen bij ons alles op hun eigen tempo.
Voor mij is Zwolle een goede stad om te studeren, er is niet zoveel afleiding als in bijvoorbeeld Amsterdam. Zwolle voelt meer als een groot dorp dan als een stad, dat vind ik fijn. Een ander voordeel is dat je maar iets de stad uit hoeft om de natuur in te gaan, vanuit het centrum ben je zo in een groene omgeving.
Ik zou alleen wel willen dat er meer een mix zou zijn tussen Nederlandse en buitenlandse studenten. Op de opleiding werken we in gemixte groepen maar qua huisvesting is dat minder. Mijn vriend en één van mijn beste vriendinnen zijn Nederlands, maar de rest van mijn vrienden zijn allemaal buitenlandse studenten.

Lisa Alouny (19) uit Laos
eerstejaars Global Project & Change Management

‘Nederlanders proberen altijd Engels te praten’

Via een mail, die alle uitwisselingsstudenten krijgen, kon ik een kamer ‘reserveren’. Ik hoefde dus zelf helemaal niet te zoeken! Er is helaas geen gezamenlijke woonkamer op mijn verdieping, maar iedereen heeft zijn deur open staan, je kan gewoon bij elkaar binnenlopen.
In ons gebouw wonen niet of nauwelijks Nederlanders. Gelukkig is het merendeel van de studenten op mijn studie Nederlands en met sommigen ben ik ook bevriend.
In mijn vrije tijd ga ik vaak chillen met een groep buitenlandse studenten. Ook maken we tripjes, bijvoorbeeld naar Amsterdam of Giethoorn.
Via SUN doen we ook weleens activiteiten, zoals avondjes uit.
Iedereen heeft hier een fiets, dat is anders dan in Frankrijk. Verder zijn de mensen hier heel vriendelijk. Als ik ergens hulp bij nodig heb, helpen mensen altijd. Ook al kunnen ze niet goed Engels, ze proberen het wel.

Stéphane Landwirlin (22) uit Frankrijk
uitwisselingsstudent Mechanical Engineering

‘Wonen in The Hive is echt geweldig!’

Als ik niet in The Hive had gewoond, was ik nu waarschijnlijk een stuk eenzamer. Ik snap niet dat niet meer scholen hun eigen speciaal woonruimte voor buitenlandse studenten hebben. Na een maand voelt het alsof ik mijn medebewoners al jaren ken. Op mijn opleiding zitten veel Nederlanders en die wonen ook allemaal hier. We doen veel samen: koken, naar het park, sporten én uitgaan.
In Duitsland zijn we strenger voor onszelf. Wij zijn heel gestrest als er een toets aankomt en we willen per se een hoog cijfer halen. De Nederlandse studenten zijn tevreden met een nipte voldoende.
Ik voel mij welkom in Nederland. Ik volleybal bijvoorbeeld op Windesheim in een team dat grotendeels Nederlands is. Toch geven de trainers en medespelers aanwijzingen in het Engels, ze passen zich aan.

Martin Lüneburg (21) uit Duitsland
eerstejaars Global Project & Change Management

‘Alles draait om Het Vliegende Paard’

Jullie moeten echt wat doen aan de schoolroosters! In plaats van alle lessen te verspreiden over de hele week zouden jullie alles op twee of drie dagen moeten plannen.
Het merendeel van mijn klas is Nederlands dus zo leer ik ook Nederlandse mensen kennen. Ze zijn heel vriendelijk, ze helpen mij altijd met het vertalen tijdens de les.
Ik wilde niet in een al te grote stad studeren want dan ervaar je het echte Nederlandse leven niet. In Amsterdam bijvoorbeeld draait alles om het toerisme. Ik denk dat ik mij hier sneller aan het land kan aanpassen.
Ik vind Zwolle echt een leuke stad, zelfs leuker dan Groningen. Daar is ’s nachts misschien meer te doen, maar ik vind Zwolle een mooiere stad en we hebben hier meer water in de stad. Er zouden hier alleen wel wat meer studentencafés mogen komen, nu draait alles om Het Vliegende Paard.

Catlina Fratila (21) uit Roemenië
uitwisselingsstudent International Business

‘Niemand wordt buitengesloten’

Hoe ik bij Zwolle ben gekomen? Ik las een artikel op een Duitse website dat ging over de ‘The secret beauty’s of The Netherlands’. Daar stond Zwolle tussen en ik dacht: ‘Dit klinkt niet slecht!’ Toen ben ik gelijk Zwolle eens gaan bezoeken. Zwolle is niet een hele grote stad maar je kunt er alles vinden wat je hartje begeert. En of ik een echte Zwollenaar ben? Ik ben officieel ingeschreven als inwoner van Zwolle dus, Ja haha. Het voelt als thuis.
Ik woon samen met Lisalena in The Hive, het is zo leuk, I love it! Iedereen is altijd samen. Ik zou het echt een community noemen. Mensen komen graag bij elkaar om te chillen. De jongens kijken voetbal, de meiden films, we gaan vaak uit in Zwolse kroegen en we hebben ook een ‘Game of Thrones’-groep. Niemand wordt buitengesloten.
Wat wel jammer is, is dat we na dit jaar op zoek moeten naar een andere kamer. Windesheim faciliteert de huisvesting voor het eerste jaar maar daarna moet je zelf een kamer zoeken. Hoe dat verder gaat? Ik heb nog geen idee!

Daria Luna Laroy (18), komt uit Duitsland
eerstejaars Global Project and Change management

‘Waar mijn bed staat is mijn huis’

Ik woon in The Hive, vlakbij Windesheim, en dat bevalt goed. Er wonen voornamelijk Duitse, Nederlandse en Belgische studenten. In The Hive is het makkelijk om bij elkaar langs te gaan en verbonden te zijn met elkaar.
We eten vaak samen en op donderdagavond gaan we vaak met z’n allen de stad in. Ook gaan we samen naar de sportschool en naar Salsa-les. Qua uitgaan? Het Vliegende Paard was leuk toen we hier net waren maar nu wordt het meer hetzelfde riedeltje. Ik geef nu de voorkeur aan huisfeesten en ik ben aan het rondkijken naar andere clubs of kroegen om eens naartoe te gaan.
Ik heb op verschillende plekken in de wereld gewoond en ik moet zeggen dat de mensen hier behoorlijk relaxt leven. Ja, je voelt je snel vertrouwd met de Zwolse omgeving. Ik voel mij hier niet als een vis in de grote oceaan. Als je op meerdere plekken hebt gewoond voel je je minder verbonden met de plek. Waar mijn bed staat is mijn thuis. We hebben dus mazzel dat Windesheim onze huisvesting faciliteert. Veel onderwijsinstellingen doen dat niet.

Lisalena Horvath (18) uit België
eerstejaars Global Project and Change management

‘Meer buitenlandse studenten graag’

  • Windesheim scoort niet hoog als het gaat om het aantal internationale studenten in vergelijking met andere hogescholen en universiteiten. In 2018 studeren er 262 voltijdstudenten met een niet-Nederlandse nationaliteit aan Windesheim, op een totaal van bijna 23.500 duizend studenten.
  • Precies de helft daarvan valt onder het domein Business, media & recht. Dat domein heeft twee voltijdopleidingen die volledig in het Engels worden aangeboden: Global project & change management (ook bekend als het WHC) en International Business. Vanwege de taal zijn deze opleidingen in trek bij buitenlandse studenten.
  • Daarnaast zijn er dit semester ruim honderd studenten uit andere landen die op Windesheim een minor volgen en hier dus een half jaar (tot een jaar) studeren.
  • Rob Maat van het International Office zou graag zien dat meer internationale studenten naar Windesheim komen. “Maar er is momenteel veel concurrentie wat betreft Engelstalige studies. Studenten kunnen in Nederland kiezen uit ruim tweeduizend Engelstalige studies.”

Tekst: Wouter Luijken en Reinhilde van Aalderen
Grote foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *