Internationale Vrouwendag op Windesheim

Op 8 maart vierde Windesheim Internationale Vrouwendag met verschillende activiteiten zoals een expositie, high-tea, online pubquiz en elke Windesheimer kreeg de kans om zijn favoriete ‘Top Windesheimer’ te nomineren voor de eregalerij op platform Yammer. Toch was niet iedereen blij met de acties.

Alle opleidingen konden de afgelopen weken aangeven welke vrouw voor de studie of vakgebied een echt rolmodel is of was. Uit alle inzendingen ontstond een bonte mix van hedendaagse en historische vakvrouwen. Van politica’s, wetenschapsters en verpleegkundigen tot onderwijzeressen, directrices en vrijheidsstrijdsters, bekend bij het grote publiek of juist helemaal niet. De expositie Vakvrouwen toont hun verhaal en een toelichting vanuit de verwante opleiding.

De expositie is t/m 25 maart te bezoeken bij de hoofdingang van gebouw C op de Zwolse campus.
In Almere vind je de expositie Vakvrouwen in de gebouwen De Landdrost en ’t Circus.

Kletspot

In de middag genoten verschillende studenten en medewerkers van een high-tea in het Grand café. Onder leiding van Elske Siemonsma van het Studiesuccescentrum gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over diversiteit, de positie van de vrouw in de wereld en in Nederland, maar ook over grensoverschrijdend gedrag. “En het gesprek over wat we als vrouwen nu eigenlijk verwachten van mannen?”. Benadrukt Elske. “Da is zo vaak tegenstrijdig. Mannen moeten stoer zijn, maar ook kwetsbaar. Ze moeten presteren, maar ook de ruimte laten voor de ander. Ze moeten galant zijn, maar ook toestemming vragen. Leren praten over grenzen, over tot hier en niet verder, over wat wel en wat niet acceptabel is, waarin we respectvol met elkaar omgaan. Net als bij alle vormen van diversiteit is gelijkwaardigheid de basis en niet gelijkheid.”

In de namiddag was er onder leiding van professioneel quizmaster Rosan Broekhuizen een online pubquiz over vrouwen.

Reacties

De acties rondom Vrouwendag kregen van een aantal Windesheimers ook kritiek. Ze vinden dat een high tea, quiz over vrouwen en het benoemen van helden in het kader van vrouwendag juist de plank misslaat. “Op de een of andere manier associeer ik een high tea precies niet met datgene waar Internationale Vrouwendag voor staat dus ik ben er niet bij, maar ik wens jullie een heel fijne middag”, reageerde een docent op Yammer.

Ook studenten zetten hun vraagtekens. Zoals deze student Finance en control: “Ik ben erg benieuwd naar het doel van een event in het teken van vrouwen. Heeft het te maken met kracht bij zetten? Ik ben van mening dat dit soort ontwikkelingen/internationale dagen juist oproepen tot bepaalde denkbeelden bij een vrouw > wat maakt het dat dit überhaupt nodig is. Ben erg benieuwd naar de nieuwe invulling en argumentatie voor een internationale vrouwendag. Komt er ook een internationale mannendag aan? Event: weerbaar worden en je mannelijkheid durven omarmen zodat vrouwen ruimte hebben zichzelf te zijn in deze samenleving?”

Een docent gaat in op dit aanbod en reageert: internationale mannendag is op 19, dus als je nu begint met plannen en organiseren heb je nog ruim de tijd om iets moois in elkaar te zetten! Ik wil best wat komen vertellen op jouw evenement over mijn ervaring als man die met drie dochters thuis behoorlijk in de minderheid is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *