Symposium maakt stagediscriminatie bespreekbaar

Een groot deel van de Windesheimstudenten in Almere hebben wel eens te maken gehad met stagediscriminatie. Dat blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Academie van de Stad i.s.m. Windesheimplatform Diversiteit en Inclusie. De resultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens het symposium Stagediscriminatie.

Aan het enquête-onderzoek deden 132 studenten en 67 docenten mee. Onderzoekers Sasha Borovitskaya en Rutger Leistra interviewden daarnaast tien studenten en negen docenten en twee experts.

Het symposium is bedoeld om discriminatie op, of voorafgaand aan een stageplek bespreekbaar te maken in de klas. Van alle studenten die meededen aan de onderzoeksenquête gaf namelijk 47% aan wel eens gediscrimineerd te zijn geweest op stage, en 36% geeft aan te twijfelen of dat zo was. Maar het signaleren of melden van die ervaringen wordt vooralsnog zelden gedaan. Daarom zijn de meningen en ervaringen van zowel studenten als docenten en praktijkbegeleiders even belangrijk. Een citaat van een geïnterviewde docent uit het onderzoek: “Waar ik het meest behoefte aan zou hebben, dat is hoe maak je nou het gevoel van discriminatie bespreekbaar, en hoe zorg je er nou voor dat iedereen in een klas zich durft te uiten hierover. En zich daar ook gemakkelijk bij voelt. Want kijk bij ons, de discriminatie zit bij ons meer op afkomst, en daar zie je dan dat de ene student heel makkelijk durft te zeggen van ik heb dat meegemaakt bij mijn sollicitatie. Anderen, die kruipen helemaal weg.”

Van alle studenten die in het onderzoek aangaven gediscrimineerd te worden gaf 40% aan dat dit gebeurde op basis van afkomst maar ook op basis van huidskleur (20%). In veel mindere mate speelt gender (5%) of geaardheid een rol (1%). Een citaat van een geinterviewde student uit het onderzoek: Als witte stagiaire hoor je wel opmerkingen van ‘die donkere’, ‘die N-woord’, ‘die met dat hoofddoekje’. En zij denken dat dan makkelijk met mij te kunnen delen, maar ik denk dan echt van wat voor ideeën hebben zij?”

Na de presentatie van het onderzoekt volgt een panelgesprek met artiest Fresku, die zich actief inzet om kansenverschillen in de maatschappij te verkleinen.

Het volledige onderzoek is vanaf nu te lezen op Sharenet.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *