‘Levensverhaal maakt bewust van diversiteit’

Windesheims project Verhalenvertellers maakt deelnemende studenten positief bewust van wat diversiteit inhoudt. Dat blijkt uit het onderzoeksverslag van Floor van Renssen van de lerarenopleiding Nederlands en journalistiekdocent Gertjan Aalders.

Bij het project Verhalenvertellers schrijven studenten, in het kader van de minor ‘Professioneel omgaan met diversiteit’, het levensverhaal op van een medestudent die zij nog niet kennen. Op die manier krijgen ze meer zicht op zichzelf en de verschillen tussen studenten binnen Windesheim. Dat vergroot het inlevingsvermogen van de studenten en maakt hen bewust van diversiteit in relatie tot hun professioneel handelen, zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoeksverslag ‘Verhalen in een diverse wereld’ is deze maand afgerond en opgenomen onder ‘ambitie 1’ van de Strategische koers van Windesheim. Het werd uitgevoerd in opdracht van het Lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT en in samenwerking met het lectoraat Sociale Innovatie.

Lastig thema

De levensverhalen laten zien wie Windesheim-studenten zijn en waar ze mee worstelen. De verzameling verhalen kan helpen om een inclusieve leeromgeving te creëren. “Diversiteit en ‘anders zijn’ is een lastig thema in de klas”, vertelt Van Renssen. “De angst voor stigmatisering en polarisatie ligt op de loer. Docenten en studenten twijfelen: moet ik de verschillen die ik zie überhaupt wel benoemen, of kwets ik daarmee misschien mensen.” De opgetekende verhalen kunnen aanleiding zijn om in het onderwijs gesprekken over diversiteit en inclusiviteit ánders te voeren. “Ze bieden een veilige ingang om gevoelige onderwerpen aan te snijden. En ze nodigen anderen uit om hun verhaal te vertellen.”

Floor van Renssen zal binnenkort een presentatie over het onderzoeksproject geven in Windesheims Kunstcafé Art@WIN, de datum daarvan is vanwege de nieuwe Coronamaatregelen nog niet bekend.

De Windesheim-brede minor Professioneel omgaan met diversiteit gaat komend semester voor de derde keer van start.

Mooiste levensverhalen

WIN publiceerde voor het tweede jaar op rij de mooiste levensverhalen, die studenten van de minor afgelopen semester schreven. Lees deze drie levensverhalen hier:

Diversiteit 1/3: ‘Mijn rolstoel gaat altijd met mij mee’

Diversiteit 2/3: ‘In Nederland leerde ik mijn mening uiten’

Diversiteit 3/3: ‘Mijn eetstoornis had mij totaal in zijn greep’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *