Özcan Akyol: Burgerschap

Als columnist merk ik dat veel mensen, die tot voor kort nog geen drie ministers konden noemen, plotseling stampvoetend allerlei analyses de wereld in kegelen, met de onderliggende boodschap dat er helemaal niets aan onze (lokale) overheden deugt. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan en dat is een uitstekende periode om iets meer te begrijpen van de werking en de macht van het bestuur.

Toen ik in Zwolle de studie Journalistiek volgde, had ik al snel in de gaten dat ik eigenlijk niets begreep van wat een gemeenteraad nu precies in de praktijk deed. Een docent adviseerde me om een vergadering bij te wonen, op een doordeweeks avond, want die zijn voor iedereen toegankelijk. Ik heb zijn advies opgevolgd en kan jullie vertellen: het was echt hemeltergend saai. Eerlijk waar. Ik heb me zelden tijdens een bijeenkomst zó erg verveeld. Een studiegenoot ging nog verder. Wij zaten in de klas van de ‘versnelde route’, een bonte verzameling uitslovers die de mediawereld wilden veroveren. Hij werd lid van de VVD en tegenwoordig zit hij in de Tweede Kamer. Waarmee ik dus wil zeg: verdiep je absoluut in ons politiek systeem, maar pas ook op: want het kan net als bij hem fenomenaal uit de hand lopen.

Hoe dan ook, ik ben vanaf dat moment, de hele studie lang, de politiek in de gaten blijven houden en begon langzamerhand te doorgronden hoe we onze democratie hebben ingericht. Het zou kunnen zijn dat jullie nu denken: ja, maar het is saai en ik heb wel leukere dingen te doen. Maar dan zien jullie iets over het hoofd. We hebben de afgelopen twee jaar gemerkt dat veel fundamentele rechten plotseling in de koelkast werden gestopt. Het meest tragisch was natuurlijk dat er een periode geen onderwijs werd gegeven, daarna alleen online. Mocht zich in de toekomst een nieuw drama voltrekken – wat ik natuurlijk niet hoop – dan is het wel fijn dat de nieuwe generatie mondig en geïnformeerd genoeg is om voor haar eigen rechten op te komen.

Ga dus af en toe kijken naar een gemeenteraadsvergadering, volg debatten in de Tweede Kamer op het themakanaal Politiek 24 en lees zelfs verkiezingsprogramma’s. Een betere les in burgerschap bestaat bijna niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *