‘Meedoen is leuk, winnen is leuker’

De roeitraining voor de Verenigingsbokaal is begonnen

Wie wint dit jaar the Battle of the Black Water? De Zwolse studentenverenigingen roeien 11 mei tegen elkaar tijdens de Verenigingsbokaal. Dertien teams trainen hard voor dit jaarlijkse evenement van studentenroeivereniging Boreas. Hoe bereid je jezelf hierop voor?

‘Mijn teamgenoot kon amper lopen’

Anja Schuurman, voorzitter van Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ).IMG_4702

Eerste training zit er op. Hoe ging het?
“Volgens mij niet slecht. Ik had al wel ervaring met roeien, maar een aantal teamgenoten nog niet. Tegen het einde van de training gingen we het water op en konden we als team roeien! Ik had de volgende dag nergens last van, maar mijn teamgenootje kon amper lopen van de spierpijn.”

Waarom doen jullie mee?
“We vinden het super tof dat Boreas een activiteit organiseert voor alle verenigingen. Dat zorgt voor verbinding, ook met de stad. Het steunen hiervan is al een goede reden op zich. Daarnaast is het voor ons een leuke uitdaging om te leren roeien en is het gewoon ook gezellig.”

Wordt het een harde battle?
“We merken dat er competitie is. Alle teams proberen elkaar te imponeren door te laten zien dat ze de beste zijn. Ook wij doen hier aan mee. En natuurlijk gaan we voor de winst, want meedoen is leuk, maar winnen is nog leuker. Dit jaar hopen we de bokaal voor het eerst mee naar huis te nemen. En lukt dit niet, dan gaan we met zijn allen gezellig de dag afsluiten met een barbecue en een biertje. En natuurlijk feliciteren we de winnaar. ”

‘Onze strijdkreet is Choo Choo Motherfuckers’
Sven Boekelder, oud-voorzitter Gumbo Millennium.

IMG_4643Jullie hebben al vijf keer gewonnen.
Hoe komt dat?
“Ik denk dat wij ver komen dankzij onze mentaliteit. Wij roeien op karakter, iets wat bij veel Gumboërs van belang is.”

Dus dit jaar weer eerste?
“We doen niet mee om te winnen, maar als we meedoen, dan winnen we toch. Daarvoor gaan we overigens niets laten.”

Hebben jullie een strijdkreet?
“Choo Choo Motherfuckers!”


’We hebben een hulk’

Joost Karreman, lid van dispuut Cupam Adorant van studievereniging Waltertje.

Jullie hebben drie teams aangemeld. Willen jullie zo graag winnen?
“Dat niet. Het bestuur doet sowieso mee en ik wilde graag met de mensen van mijn dispuut Cupam Adorant roeien. We willen gewoon trainen en we zien wel waar we eindigen.”

Wat is jullie geheime wapen?
“Jos Stolper. Met hem wordt de wedstrijd echt een makkie. Hij wordt ook wel de hulk genoemd. En waarom, dat zeg ik niet. Het heet namelijk niet voor niets een geheim wapen.”

Topsporters leven extreem gezond.
Jullie ook?
“Nee, omdat je dan al het genot uit je leven ontneemt. En zo competitief zijn we dus ook weer niet dat we moeten winnen. Ook stoppen met seks zie ik niet gebeuren, want we hebben een stelletje in onze boot.”

‘Niemand is nog het water ingevallen’
Huub Mickers, voorzitter van Oikos Nomos.

IMG_4642De eerste training zit erop. Zijn er nog rare dingen gebeurd?
“Nee, er is zelfs niemand in het water gevallen. Wat ik wel jammer vind, want het zou wel grappig zijn als dat was gebeurd. We hebben niet echt intensief getraind, deze oefening was vooral bedoeld om feeling te krijgen met elkaar en met het roeien.”

Heb je een verborgen talent ontdekt bij jezelf?
“Ja, ik kan een constant roeiritme aangeven. Ik zit voorin de boot en de anderen volgen mij op het tempo. Dat is belangrijk om als team tegelijk te roeien. De andere teamgenoten hebben ontzettend veel kracht in de benen. Dus we maken zeker kans om dit jaar te winnen, alhoewel ik natuurlijk niet weet hoe onze concurrenten het doen.”

Twee teams dit jaar. Maken jullie kans?
“Ja, dat hopen we wel. Vorig jaar hebben we al wel de originaliteitsprijs gewonnen. Ons bestuur roeiden toen in Tiroler pakken en Dirndl-jurkjes.”

Tekst: Sanne Pauwelsen
Foto’s bovenaan: Gerben Rink

The Battle of the Black Water begint donderdag 11 mei om 15.00 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom! Wil je een andere dag kennismaken met studentenroeivereniging Boreas mail dan naar info@zsrboreas.nl.

 

Tips van de roei-expert
“Een echte roeier is een geheelonthouder,” vertelt roeier en organisator Cristian van Eeden van Boreas. Zijn beste tips voor beginnende roeiers zijn: stoppen met roken, drinken, stappen en zelfs seks. “Om zo goed mogelijk te presteren kan je lichaam al deze vitale lichaamsenergieën niet missen.”

Cristian roeit zo’n zeven tot acht keer in de week om aan wedstrijden deel te nemen. “Ik mag alleen met toestemming van mijn coach een pizza eten en ik moet om elf uur ’s avonds op bed liggen.”

Natuurlijk verwacht Cristian niet dat de teams dit ook echt gaan doen. “Maar,” zo vertelt hij: “Als je dit een week vol houdt, dan heeft het al effect op je presteren. En wie weet wint jouw team dan wel de verenigingsbokaal.” Genoeg stof voor de teams om hier over na te denken dus.

“Tijdens een roeiwedstrijd zet je alles van je af en denk je aan het moment. Als je uit de boot stapt dan krijg je een voldaan gevoel dat je altijd wil houden. Daarom is roeien geweldig.”

Er zijn 2 reacties op «‘Meedoen is leuk, winnen is leuker’»

  1. Lisanne schreef:

    CHOO CHOO MOTHERF*CKERS!

    1. Roelof schreef:

      NOOT NOOT MOTHERFUCKER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *