Boreas komt met naaktkalender: ‘Iedereen kan model zijn’

Boreas, de Zwolse roeivereniging voor studenten, komt binnenkort met een naaktkalender. Eentje met een boodschap. Want: “Bij ons krijgt iedereen de ruimte om zichzelf te zijn.”

Een project van lange duur, want het definitieve idee van deze naaktkalender ontstond vorig jaar december tijdens een etentje van de vereniging. Aksel Scholtens (25), één van de initiatiefnemers: “Heel veel roeiverenigingen hebben een kalender. Het idee is dan ook ontstaan door het voorbeeld van de Britse roeiclub Warwick Rowers, die elk jaar een kalender uitbrengt met wereldwijde oplage.”

 Maar Boreas wilde iets anders. Geen plaatjes voor de leuk, maar eentje met een doel en boodschap. Zodat iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn en zich veilig kan voelen. “Inclusiviteit zou in deze tijd vanzelfsprekend moeten zijn. Jezelf figuurlijk én letterlijk bloot ‘durven’ geven, ongeacht hoe je eruitziet. Want bij ons is iedereen welkom. Wij onderscheiden ons met de kalender dan ook door niet enkel afgetrainde, gespierde mannen en vrouwen te laten zien. De naam? Boreas Onbedekt.”

Body positivity

Oftewel: een body positivity statement. De vereniging plaatste een oproep in de groepsapp, en de reacties zijn wisselend. De één is meteen enthousiast, bij de ander heerst een grote twijfel rondom het naakt poseren. Want: staan ze er straks wel mooi op? Het komt toch bij iedere student in huis te hangen.

Esmee Rozendal (22), tweedejaars verpleegkunde op Windesheim, twijfelt niet bij het zien van de oproep en meldt zich direct aan. “Het was een impulsieve ‘ja’. Ik ben niet iemand die moeite heeft met bloot. Al moest ik nu natuurlijk wel uit de kleren bij mensen van de vereniging waar ik mij net drie maanden daarvoor bij had aangesloten. Om die dan meteen bloot te zien… Het verhaal erachter maakte mij toch enthousiast genoeg om hieraan mee te doen.”

Veilige omgeving

De foto’s werden genomen tijdens drie shootdagen, waarin alles zo veilig mogelijk werd geregeld voor iedereen die erbij aanwezig is. Aksel: “Het enige beeld wat er die dagen gemaakt mocht worden, was dat van de fotograaf. Mobieltjes uit, geen foto’s tussendoor die gedeeld kunnen worden. Vandaar dat wij onze foto’s bijvoorbeeld ook niet met de WIN delen, voor bij dit artikel. Als je iets wil zien, moet je de kalender toch écht kopen.”

Aksel: “En – ook belangrijk – letten op je taalgebruik. Op het moment dat de kleuren uitgingen stond er iemand klaar met de badjassen, en letten we erop dat er geen gekke opmerkingen werden gemaakt. Natuurlijk was er lol, maar het was wel veilig.”

Esmee beaamt dat. “De eerste keer dat ik er kwam was het heel erg koud. Alleen op dat moment dacht ik: wat ben ik aan het doen? Aan het begin werden er duidelijke regels opgesteld, waardoor ik mij erg op mijn gemak voelde.”

Zo is er tijdens de shootdagen een vertrouwenspersoon aanwezig, heeft iedereen zijn of haar eigen foto goedgekeurd en moet er door iedereen een contract worden ondertekend. “Om de studenten zekerheid te geven dat de foto’s alleen in de kalender gebruikt worden, en nergens anders worden gedeeld.”

Iedereen is model

Alleen voor de kalender dus, die het doorsneebeeld van de ‘standaard’ naaktkalender moet doorbreken. Aksel: “We hopen op (h)erkenning van mensen. Dat ze door ons naar een kalender kunnen kijken waar normale mensen opstaan en denken: ‘hé, ik ben ook normaal’. Iets wat eigenlijk al heel normaal zou moeten zijn, maar dat helaas nog steeds niet is.”

“Ik vind het belangrijk dat iedereen lekker in zijn vel zit, ongeacht hoe diegene eruitziet”, vertelt Esmee. “De onderwerpen body positivity en inclusiviteit komen ook in het nieuws steeds meer naar voren. Vooral ook vanwege de mentale gesteldheid van mensen. Want ook diegenen met een maatje meer, striae of bijvoorbeeld vitiligo, kunnen model zijn. Het perfecte plaatje van lang haar en superslank is niet meer van nu.”

“Bij het zien van de foto’s dacht ik: zal ik wel toestemming geven, moet dit geplaatst worden? Maar ik pas perfect tussen alle andere meiden op de kalender. Ik sta niet alleen, en alle lichamen zijn anders. Aan het begin van de shoot kijk je toch even naar elkaar. Er werden geen opmerkingen gemaakt, ook geen positieve, zodat niemand zich benadeeld zou kunnen voelen. Maar de trots die overheerste voelde je: dit doen wij toch maar mooi even met zijn allen. Ik hoop dat de mensen die ‘m kopen of zien hangen bij iemand anders, zelf ook denken: ik zou best op zo’n kalender kunnen staan. Je mag jezelf gewoon laten zien, met of zonder kleren.”

Op toilet

Wel moet Esmee bij het zien van de foto’s de eerste keer een beetje giechelen. “Ik vond het toch wel heel bijzonder. Je hebt jezelf natuurlijk vaker op foto’s gezien, maar nog nooit op zo’n manier. Al was ik met de eerste beelden al meteen heel erg blij.” “Ik woon nog thuis, dus de kalender komt daar op mijn kamer te hangen. Beneden hebben we een ‘brave bezoekkalender’. Een aangeklede versie, met bloemetjes. Maar als ik op kamers ga, komt ‘ie uiteraard op de wc. Mijn opa’s en oma’s willen de naaktkalender ook bestellen. Die vinden het allemaal heel bijzonder.”

De opbrengst van ‘Boreas Onbedekt’ gaat deels naar de Elfsteden-roeimarathonboot van de vereniging. Het andere deel gaat naar Intermezzo Zwolle, een huis dat nazorg biedt aan (nabestaanden van) mensen met kanker. De kalender verschijnt op 18 november, en gaat 20 euro kosten. Hij is te bestellen via de website van Boreas.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *