Vijf feestelijke cocktails

Van een alcoholvrije daiquiri tot een perfect gebalanceerde gin & tonic. Claudine Raciti, medewerker van Windesheim, weet alles van cocktails. Speciaal voor de feestdagen deelt ze vijf favoriete cocktails. Shaken maar… en proost!


Bobby’s gin & tonic

Misschien wel de bekendste cocktail, én supersimpel om te maken. “Met de gin tonic begon mijn liefde voor cocktails. Dat was tijdens de lockdowns in de coronatijd”, vertelt Claudine. “Op het terras zitten kon niet, dus pakten wij met vrienden maar terrasjes in onze achtertuin.”

Claudine’s favoriete gin tonic maak je met de dry gin van het Nederlandse merk Bobby’s. “Die smaakt heerlijk kruidig! Als garnering kun je kruidnagel en sinaasappel gebruiken, past perfect bij de maand december.”

De garnering is heel belangrijk bij iedere cocktail, vertelt Claudine. “Je hangt met je neus boven het glas iedere keer als je een slok neemt. De geur van de garnering doet echt iets met de smaakbeleving.” Daarnaast is uiteraard de verhouding belangrijk. “Mocht je ‘m te sterk vinden, dan kun je altijd iets meer tonic gebruiken.”

Deze cocktail is ook makkelijk alcoholvrij te maken. “Vervang de gin bijvoorbeeld door Selati African Summer voor een frisse variant, of als je van kruidig houdt, door Abstinence Cape Spice.”

Ingrediënten:

 • 50 ml Bobby’s Dry gin
 • 120 ml Premium Tonic (Fever Tree indian tonic / Thomas Henry tonic water / Fentimans indian tonic)
 • Voor de garnering: sinaasappel en kruidnagel

Bereiding:

Vul een copa (een groot coupe-glas) of een longdrinkglas met ijsblokjes. Schenk hier de gin in en vervolgens de tonic. Roer het even kort door en garneer het drankje met een schijfje sinaasappel en een paar kruidnageltjes. Let op: prik de kruidnagels wel in de schil van de sinaasappel, zo blijven ze goed zitten. Je wilt je tijdens het drinken natuurlijk niet verslikken in een kruidnagel.


Claudine’s daiquiri

De daiquiri (spreek uit: dè-kuh-rie) is een echte klassieker, die je maakt met witte rum, suikersiroop en limoen. Claudine: “Dit is echt een ‘allemansvriendje’, zelfs mensen die normaal geen cocktails drinken vinden ‘m lekker. En je hebt er maar één fles voor nodig, dus hij is ook nog eens low budget.

“De klassieke daiquiri is mij iets te sterk. Daarom maak ik ‘m het liefst met wat minder rum, waardoor de smaak beter in balans is: zoet én zuur tegelijk. Geen van de smaken overheerst, iets wat je bij het maken van een cocktail eigenlijk altijd wilt voorkomen.”

Suikersiroop is heel makkelijk zelf te maken legt Claudine uit. “Doe 500 gram suiker met 250 milliliter water in een pannetje en verwarm het op laag vuur tot de suiker is opgelost. That’s it! Let er wel op dat het niet gaat koken want dan karamelliseert de suiker en verandert de smaak.” Laat het wel goed afkoelen voor gebruik. In een goed afgesloten glazen fles kun je het maximaal drie maanden bewaren in de koelkast

Ingrediënten:

 • 60 ml witte rum
 • 30 ml vers limoensap
 • 20 ml suikersiroop

Bereiding:

Zet een coupe-glas van tevoren in de vriezer zodat deze lekker koud is en je drankje niet opwarmt bij het uitschenken van de cocktail. Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker, vul hem met ijsblokjes en shake vijftien seconden. Bij het uitschenken in het glas moet je het ijs tegenhouden, anders verwatert je drankje te veel.

Ook deze cocktail kun je alcoholvrij maken. “Vervang dan de rum door een alcoholvrije spirit zoals Selati Savannah en de suikersiroop door 20 ml passievruchtsiroop. De verhoudingen blijven hetzelfde.”


Christmas Paloma

Een cocktail met tequila. Is dat niet dat vieze spul dat je achterover slaat met een beetje zout en een hap limoen? “Nee, dat heeft echt niks te maken met echte tequila”, weet Claudine zeker. “Het is een prachtige, ambachtelijke drank die wordt gedestilleerd uit het hart van de blauwe agaveplant. Het hele maakproces duurt acht tot tien jaar.” Wat je misschien ooit dronk als shotje, is dus goedkope troep. “Mexicanen slaan het ook niet achterover, ze nippen het op kamertemperatuur.”

Het nationale Mexicaanse aperitief is niet de margarita maar de ‘paloma’, een cocktail met slechts drie ingrediënten: tequila, limoen en grapefruit soda. De smaak is fruitig en fris, dus een ideale zomercocktail. Maar Claudine geeft er in de wintermaanden liever een kerstige twist aan door de tequila te ‘infuseren’ met cranberries en rozemarijn.

Infuseren?! “Dit doe je door een potje voor de helft te vullen met doormidden gesneden cranberries en enkele takjes rozemarijn. Daar giet je vervolgens tequila bij tot de pot helemaal is gevuld. Nachtje laten staan, alles eruit filteren et voilà: een prachtig rode tequila met de friszure smaak van cranberry en het kruidige van rozemarijn!”

Ingrediënten:

 • 45 ml tequila blanco geïnfuseerd met cranberry en rozemarijn
 • 15 ml likeur 43
 • 15 ml vers limoensap
 • 120 ml grapefruit soda
 • voor de garnering: rozemarijn en cranberry

Bereiding:

Vul een longdrink glas met ijsblokjes. Schenk de Tequila, likeur 43 en de limoensap erbij en roer het kort. Schenk de grapefruit soda erbij en roer nogmaals. Garneer met een takje rozemarijn en cranberries of verse grapefruit.


Kerststol bubbels

Ga er even goed voor zitten, want hier komt een heel creatieve cocktail. Claudine: “Ik ben vast niet de enige die na de kerstdagen nog een enorm stuk kerststol over heeft toch? Omdat ik niet zo van het weggooien ben, bedacht ik ooit dat je de overblijfselen kunt gebruiken als basis voor een cocktail.” Die je daarna kunt opdrinken tijdens Oud & Nieuw. Goed bedacht zeg!

Maar hoe hergebruik je een kerststol? “Snij de resten in stukjes, stop dat in een afsluitbare pot en giet er wodka overheen. Nachtje laten staan en dan goed filteren met bijvoorbeeld een kaasdoek of een koffiefilter. Bewaar het vervolgens in een schone fles in de koelkast, naast de bubbels (die je ook nodig hebt voor deze cocktail), dan zijn beide al mooi op temperatuur!”

Kleine tip: “Had je de kerststol tijdens het kerstontbijt helemaal overgoten met poedersuiker? Probeer dit er dan zoveel mogelijk af te schudden, anders wordt het te zoet.”

Ingrediënten:

 • 60 ml kerststol wodka
 • 20 ml citroensap
 • 10 ml suikersiroop (zie Claudine’s daiquiri)
 • champagne / prosecco / of andere lekkere bubbels

Bereiding:

Shake de wodka, citroensap en suikersiroop in je shaker en schenk het uit in een gekoelde flute of champagne glas. Schenk er vervolgens 60 ml bubbels bij en klaar is Kees. Gelukkig nieuwjaar!


Koko Klapa

Wie drinkt er nu nog jenever, behalve dan misschien je opa? Niemand toch? Jammer, vindt Claudine. “Want je kan er zoveel mee en het is ook nog eens hartstikke Nederlands.”

Voor deze cocktail, de ‘koko klapa’, moet je even je best doen. Maar het is zeker de moeite waard, verzekert Claudine ons. “Dit recept is van Tess Posthumus, barlegende en schrijfster van onder andere de ‘Cocktailbijbel’ en ‘Masterclass: cocktails. Die laatste was het eerste boek over cocktails dat ik kocht. Daar begon het voor mij allemaal mee. Daarnaast heeft Tess een bar in Amsterdam met alleen maar cocktails met jenever. Ze hebben er zelfs een ware kopstootjes-automatiek!”

Om de Koko Klapa te maken, heb je ‘kokosolie fat washed jenever’ nodig. Klinkt ingewikkeld, maar valt best mee. Claudine: “Hiervoor infuseer je jenever met kokosolie. Alcohol heeft de eigenschap om smaken op te nemen en door het infuseren verandert ook de structuur van de drank. Het wordt er zijdezacht van.”

Om de jenever met de kokosolie te infuseren, verwarm je 70 gram (virgin) kokosolie in een pannetje op laag vuur. Schenk vervolgens 700 ml jenever in een voor de diepvries geschikte bak (met deksel) en giet hier de gesmolten kokosolie bij. Deksel erop, goed schudden en laat het een uur of tien (of een nachtje) staan terwijl je af en toe nog eens schudt. Daarna moet het in de vriezer tot de kokosolie volledig gestold is, dit duurt meestal een uur of 3 à 4. Schep het gestolde vet eruit en zeef de rest van de jenever met een koffiefilter zodat alle vetstukjes eruit zijn. Bewaar de jenever vervolgens in een schone fles in de koelkast.

Ingrediënten:

 • 45 ml kokosolie fat washed jenever
 • 20 ml vers limoensap
 • 10 ml passievruchtsiroop
 • 1 scheutje sinaasappelbitters

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in je shaker en vul je shaker met ijsblokjes. Vervolgens vijftien seconden lekker hard shaken. Schenk je cocktail uit in een tumbler of whiskyglas gevuld met ijsblokjes. Garneer je drankje met een kwartje passievrucht en wat kokosrasp.


Cadeautips voor de feestdagen: cocktailbijbel en Peacock Bar

Ben je na het lezen van deze vijf cocktailrecepten helemaal in de stemming gekomen en denk je: ik wil meer! Dan heeft Claudine tot slot nog twee (cadeau)tips voor je.

De ‘cocktailbijbel’ met daarin recepten van meer dan tweehonderd cocktails. “Dit is echt het meest complete Nederlandstalige cocktailboek. Alles staat erin; de geschiedenis, ontwikkelingen, technieken, klassieke cocktails, alcoholvrije en zogeheten signature cocktails, dus cocktails van Tess Posthumus zelf.”

Wil je iemand (of jezelf) echt een bijzonder cadeau geven, trakteer hem of haar dan op een avondje cocktails drinken in de Peacock Bar in hartje Zwolle, op de bovenverdieping van Th e Dublin House.

“Achter de deur van de rode telefooncel op de begane grond bevindt zich een trap die leidt naar een prachtig aangeklede cocktailbar waar gekwalificeerde bartenders uitstekende drankjes serveren. Echt een juweel van een cocktailbar! En je hoeft er niet eens voor naar de Randstad.”


Wil je meer cocktailrecepten van Claudine Raciti? Kijk dan op haar website claudinedrinks.nl of op instagram.com/claudine_ drinks. Daar vind je ook alle prachtige foto’s die ze maakt van de cocktails.

Tekst: Wouter van Emst
Bovenste foto: Jasper van Overbeek
Foto’s cocktails: Claudine Raciti

Er zijn 1 reacties op «Vijf feestelijke cocktails»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *