Stemming: Carnaval, you love it or you hate it

Groot beneden de rivieren, onbemind in het noorden. Hoe denken studenten over het wel of niet vieren van carnaval?

Carnaval vier ik elk jaar! Dan ga ik met mijn vriendengroep zes dagen naar Den Bosch, wat dan Oeteldonk heet. Heel Den Bosch kleurt rood, geel, wit, hoe leuk is dat? In de herfst vier ik ook traditiegetrouw de Elfde van de Elfde op 11 november. Aan het vasten doe ik niet mee, want ik ben niet gelovig opgevoed. Ik vier carnaval als eerbetoon aan de regio waar ik oorspronkelijk vandaan kom.

Sara, Journalistiek

Een cultuur waar ik niets mee te maken wil hebben! Het begon al op de basisschool in Twente met een ‘alaaf’. Dat is een soort kreet die je moet doen. Carnaval is in mijn regio erg populair maar ik werd er vooral als kind erg gestrest van, het was mij te druk. Ik zie het als een excuus om je te verkleden en de dichtstbijzijnde feesttest in te duiken om je helemaal kapot te zuipen.

Paskal, Lerarenopleiding Engels

Hier in Flevoland wordt geen carnaval gevierd, dus we krijgen niets mee van de feesten. Wel hebben we een paar vrienden in het zuiden die het wel meemaken. Carnaval voelt voor ons alsof je aan een Duitser vraagt wat ‘ie van Sinterklaas vindt. Op basis van verhalen en ervaringen van anderen hebben we een indruk wat het inhoudt, meer niet.

Yassine & Artien, International Business

Ik kom uit het noorden dus ik vier geen carnaval, maar volgens mij is het best een gezellig leuk feest voor mensen uit het zuiden van het land. Natuurlijk lees ik wel eens nieuwsberichten wanneer een carnavalsfeest uit de hand loopt, maar dat heb je altijd wel met het uitgaan. Dat zijn mensen die elkaar wel op weten te zoeken. Soort zoekt soort, nietwaar?

Sander, Journalistiek

Ik kom uit Utrecht en ik ging vroeger wel eens naar het zuiden om te Carnavallen. Mijn vrienden vieren het en pakken ieder jaar helemaal uit, maar dat is niet mijn ding: allemaal van die gekken bij elkaar. Normaal tijdens stappen vind ik dat leuk, maar met carnaval niet. Ik houd niet van verkleedfeestjes en verplichte thema’s. Dan denk ik toch echt aju.

Jesper, Ondernemerschap & Retailmanagement

Tekst en foto’s: Indy Roozendal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *