Cor Niks: ‘Drinken doe je pas ná je lessen’

“…Een ambulance staat eind van de middag met zwaailichten voor het S-gebouw. Zou er een student of collega onwel zijn geworden, of is er iemand gevallen? Ik ga op onderzoek uit. Een calo-student komt wit weggetrokken naar buiten lopen. ‘Er is iemand uit de ringen gevallen’, zegt hij; ‘en het ziet er niet goed uit.’ Bij de sportzaal wordt met grote haast een brancard naar buiten gereden met daarop de student die is gevallen Hij ziet er beroerd uit…”

En dan word ik wakker! Nat van het zweet bedenk ik me dat ik wakker ben geschrokken uit een nachtmerrie. Onder de douche realiseer ik me ineens waarom ik deze nachtmerrie heb gehad. De dag ervoor heb ik ‘s middags studenten met een biertje op het terras van de sportkantine zien zitten.

Tussenuur

Ze hadden hun sportkleding aan: moesten ze nog naar een les? Dat klopte: een uur later hadden ze les, maar om de tijd door te brengen vonden ze het wel zo gezellig om samen een biertje te drinken.

Iets wat op Windesheim is toegestaan. Om precies te zijn op maandag tot en met woensdag na 16.00 uur en op donderdag en vrijdag vanaf 14.00 uur.

Wie is verantwoordelijk als er iets mis gaat door overmatig drankgebruik? In het alcoholpreventieplan van Windesheim staat dat men van medewerkers en studenten verwacht dat zij verantwoordelijk omgaan met het gebruik van alcohol.
Toch stelt deze zin mij niet helemaal gerust, gezien de grote hoeveelheid bier die er in de kantine wordt geschonken.

Verkeerde opmerking

Mijn nachtmerrie blijft me ook overdag achtervolgen. Stel dat er echt een ongeval gebeurt bij een sportopleiding? Of dat – bij een andere opleiding – onder invloed van alcohol een discussie uit de hand loopt tussen een student en een medewerker? Alcohol maakt de tongen los, normen en waarden worden opgerekt en een verkeerde opmerking is zo gemaakt. Ook zoiets is in mijn ogen schadelijk voor het leerproces.

Is het voldoende dat ik als docent uitga van de eigen verantwoordelijkheid van de student? Of moet ik studenten elke les wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid? Kan en mag ik iemand toegang tot de les ontzeggen terwijl hij feitelijk nog niets verkeerds doet volgens ons preventieplan, maar wel naar alcohol ruikt?

Verbod

Moet alcohol gebruiken of verkopen verboden worden tijdens de lesuren? Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat we studenten opleiden tot professionals en ze zich wat ook betreft alcoholgebruik professioneel horen op te stellen. Dat betekent geen alcohol nuttigen wanneer er nog lessen te volgen zijn.
Aan het eind van je lesprogramma een biertje nemen hoeft niet zo bezwaarlijk te zijn. Proost!

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Er zijn 1 reacties op «Cor Niks: ‘Drinken doe je pas ná je lessen’»

  1. Marloes schreef:

    Hoi Cor, Iets teveel vaderlijke projectie mijns inziens. Het laat je betrokkenheid bij onze studenten zien maar ook de maatschappelijke tendens dat overal maar iets van gevonden moet worden. Ontspan! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *