Filosoferen over comazuipen

Onder het genot van speciaalbiertjes en alcoholvrije limonades gingen studenten met elkaar in gesprek over alcohol, uitgaan, comazuipen en drinken met mate(n).

De Zwolse introductieperiode is voorbij. Voor Elroy Modderman, de bedrijfsleider van café het Vliegende Paard was dit een geschikt moment om samen met de deelnemers en organisatoren van het Filosofisch Jongerencafé stil te staan bij de consumptie van alcohol en de rol die drank speelt in onze maatschappij.

“Iedereen gaat hier lallend de deur uit maar dat is niet wat we willen ambiëren”, zegt Elroy. “Alcohol drink je, je zuipt het niet. We verdienen ons geld met het organiseren van culturele activiteiten die goed samen gaan met een betaalbaar hapje en drankje.”

Terwijl de bedrijfsleider vier chic opgemaakte limonades op tafel zet vertelt hij verder. “Maar is alcohol nodig om het gezellig te hebben? We willen experimenteren met meer hippe non-alcohol drankjes zodat studenten meer om handen hebben dan alleen bier.”

Lisanne, studente orthopedagogiek in Utrecht reageert: “Je moet bij het uitgaan altijd een reden hebben om níet te drinken. Vrienden gaan toch vragen waarom je niet een drankje wilt. Drinken hoort bij groepsdruk.”

En wat is dan precies drinken met mate? Organisator Gerard Jan Mijnheer vergelijkt het met de deugdethiek van filosoof Aristoteles. Niet drinken is niet goed maar overmatig drinken is ook niet goed. Je moet er voor jezelf een middenweg in vinden.


“Bij filosofie is het belangrijk dat je je eigen oordeel opschort. Het mooie van filosofie is dat je een opvatting deelt en deze, mede door de opvattingen van anderen verandert. Filosofie is puur subjectief; er is geen waarheid.”

Deelnemer Oswaldo ziet mate als “verslavingsbeteugeling van je eigen gewoontes”. Hij vergelijkt het met het nuttigen van een ontbijtje. “Een gewoonte is lekker! Je kunt ook een keer kiezen voor pindakaas of jam maar toch kies je elke dag voor een boterham met kaas.

Het Jong Filosofisch Café is elke eerste maandag van de maand in café het Vliegende Paard. Deelname is geheel kosteloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *