Schenktijden alcohol veranderen per september

Er waren al langer twijfels over de schenktijd van 14.00 uur ’s middags op donderdagen en vrijdagen. Daarom wordt er vanaf volgend schooljaar op elke doordeweekse dag vanaf 16.00 uur alcohol geschonken. Volgens Paul Verschuur, docent PMT en Oefentherapie, had dit eerder veranderd moeten worden en moeten we misschien alvast nadenken over een alcoholvrije campus.

Marlou Meijer zu Schlochtern kijkt daar anders naar: “Van het idee van een alcoholvrije campus ben ik geen fan. Wat we wel kunnen doen, is het aanschaffen van een alcoholvrije tap om het aanbod te verbreden. Eurest en Facilitair zijn daar momenteel over in gesprek. Ook om de omzet te compenseren kunnen we een groter aanbod aan alcoholvrije dranken aanbieden.” Meijer zu Schlochtern is vestigingsmanager van Eurest en is verantwoordelijk voor de catering binnen Windesheim (Zwolle en Almere), de bijeenkomsten die door hen worden verzorgd en gaat ook over de bestellijst van dranken.

Verschuur denkt anders over deze verandering: “Dat je vanaf 16.00 uur doordeweeks alcohol kunt halen vind ik eigenlijk ook al vrij vroeg. Toen er een jaar geleden een nieuw alcoholbeleid werd opgesteld, was dat een mooi moment om de openingstijden te heroverwegen. Maar dat is niet gebeurd. Wat mij betreft is er in de standaard voorziening van Windesheim geen alcohol, tenzij er evenementen plaatsvinden. Maar ik verwacht niet dat we dat voor elkaar krijgen.”

Beleid

“Of de campus alcoholvrij moet worden is een vraag voor later,” zegt Mark van Vilsteren. Hij is facilitair adviseur van Windesheim en beheert onder andere het contract van Eurest. “Wat wij sinds de meivakantie hebben gedaan, is de alcohol uit de schappen halen van de Spar op de campus. Toen de supermarkt begin vorig schooljaar naar Windesheim kwam, hadden we al vraagtekens bij de verkoop van alcohol. Het aanbod kan voor verwarring zorgen, want die flessen mogen niet worden genuttigd op de campus.” Meijer zu Schlochtern vult aan: “De eerste maanden bleek dat er weinig alcohol werd verkocht bij de Spar. Windesheim heeft in samenspraak met Eurest en de Spar besloten om de dranken uit de schappen te halen.” De Spar moest zich ook houden aan de schenktijden van het alcoholbeleid: buiten die tijden zat er een slot op de koeling.

Ook Verschuur vond het belachelijk dat de Spar alcohol aanbood: “Ik had het stoer gevonden als Windesheim tegen de Spar had gezegd: je mag hier komen, maar dan wordt er geen alcohol verkocht.” Verschuur voelt zich verantwoordelijk voor wat er op Windesheim gebeurt: “Ik vind het een slechte zaak voor de opleidingen dat er op donderdag en vrijdag tussen de lessen door al alcohol wordt geschonken. De studententijd is een speeltuin waarin je leert met normen, waarden en regels om te gaan. Alcohol past bij het studentenleven, maar bied het dan na aanvang van de laatste les aan,” zegt Verschuur erover.

Volgens Van Vilsteren kunnen de schenktijden gemakkelijk worden aangepast: “En dat zijn we dus ook van plan om te doen. Vanaf volgend schooljaar zal er geen alcohol meer worden geschonken voor 16.00 uur. Twee uur ’s middags is sowieso al aan de vroege kant als we het vergelijken met andere hogescholen.” Een alcoholvrije campus daarentegen, gaat meer weerstand oproepen. Daarom verwacht Van Vilsteren dat een proces van jaren is.

Weerstand

“Het Trimbos Instituut heeft voor het nieuwe alcoholpreventiebeleid al aangeraden om alcohol niet te verbieden. Daar krijg je alleen maar weerstand van. Een verandering in fases werkt beter voor de goedkeuring van de consument,” aldus van Vilsteren. Ook de verandering naar alcoholvrij zal wennen zijn volgens Meijer zu Schlochtern: “Net als veganistische producten roepen die bij sommige mensen weerstand op, maar alcoholvrij kan ook heel lekker zijn. Het is al lang niet meer een colaatje of een sinas. Dit zal een grote verandering zijn voor het Sportcafé, maar het biedt wel mogelijkheden. We kunnen voor Windesheim kijken of we deze alcoholvrije dranken goedkoper kunnen maken.”

Er zal dus nog wel alcohol worden geschonken op de campus. Van Vilsteren en Meijer zu Schlochtern zien daar geen probleem in. “Het monitoren van studenten is niet per se een taak van Windesheim, wij vertrouwen voornamelijk in de eigen verantwoordelijkheid van de studenten en medewerkers. Het lijkt me logisch dat je je tijdens een borrel niet laat vollopen met alcohol,” zegt Van Vilsteren. Per wanneer de veranderingen in het aanbod van alcoholvrije dranken ingevoerd zullen worden, is nog niet duidelijk. Op dit moment is er al een assortiment aan alcoholvrije dranken dat aangeboden wordt. Dit zal verder worden uitgewerkt door Eurest en Facilitair.

Er zijn 1 reacties op «Schenktijden alcohol veranderen per september»

  1. Lor schreef:

    Windesheim Almere is er ook nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *