Marianne Timmerman: Goede voornemens

Ook zó klaar met dat gedoe over ‘goede voornemens’ iedere jaarwisseling? Ik wel! Ten eerste omdat het altijd om iets gaat wat per definitie niet leuk is om te doen (of te laten) en ten tweede omdat het voornemen toch in de tweede week van januari al verdampt is!

Het gonst er al weer van bij de koffietap en de decemberborrel. Meer bewegen, meer sporten (mijn lijf is niet geschikt voor de meeste sporten, hooguit voor indoor dammen), minder drinken, stoppen met roken, gezonder eten, duurzamer leven. Of deze: Op tijd beginnen met die opdracht, minder stress, korter vergaderen. You name it! Een reeks kwellende en frustrerende, jaarlijks terugkerende, gedoemd te mislukken voornemens.

Iets eenmaligs uitvoeren lukt nog wel. Bij aanvang van het jaar samen met de kerstkitsch je huis, kamer of zolder eindelijk opruimen gaat meestal nog wel goed. Het bijhouden is een grotere uitdaging. Dat gaat op de lange ‘to do list’ van uitgestelde projecten.

De opbrengst van onze voornemens is veelal teleurstelling en een knagend gevoel van falen. Nu rook ik niet en ik drink een flesje wijn per kwartaal, dus dat is te overzien. Werkdruk en vermoeidheid spelen mij echter nog wel eens parten. Hoe houd ik mijn leven toch een beetje leuk?

EUREKA, dacht ik vorig jaar! Het gaat uiteindelijk om de juiste balans, nietwaar? Wat als ik nou de weegschaal in balans kan krijgen door aan de andere kant de boel te verzwaren? Mijn voornemen werd: Iedere maand iets geks, leuks of spannends ondernemen. Ik wil me verwonderen, verbazen, leren en lachen. Maar ook nieuwe uitdagingen aangaan, zoals JA zeggen op de vraag of ik columnist wilde worden bij de WIN.

Ik sloeg meteen enthousiast aan het speuren en plannen: Voorstellingen van klassiek tot rock. Cabaret van BN-ers tot Twents dialect. Soldaat van Oranje en André Kuipers mochten uiteraard niet ontbreken. In het publiek zitten bij een TV-programma. Ook met fikse windkracht zeilen met vrienden en picknicken in de winter was kicken. Veel om op te verheugen en veel om van te genieten dus, iedere maand. En het blijft niet bij één keer per maand kan ik jullie verklappen. Het smaakt(e) naar meer. Kortom, mijn voornemen van 2023 wordt wegens succes geprolongeerd in 2024.

Het hoeft niet altijd veel te kosten. Denk binnen je budget, maar buiten de box en doe iets geks!

Wat neem jij je voor?

Marianne Timmerman-Hollander is studentendecaan voor het domein Gezondheid & Welzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *