Cor Niks: Windesheim gezonder!

Windesheim is bezig om op allerlei gebieden medewerkers en studenten te verleiden tot een gezonde leefstijl. Helaas lukt het mijns inziens op één vlak nog niet zo goed. Wanneer je er op gaat letten, zie je op Windesheim steeds meer studenten en professionals die overgewicht hebben. Deze opkomende trend roept vragen op, vooral gezien dat we in zijn algemeenheid kunnen aannemen dat hoger opgeleide individuen bewust genoeg zijn van de gevolgen van hun eet- en drinkgewoonten. Voordat je verder leest, wil ik wel benadrukken dat deze column niet gericht is op mensen met overgewicht als gevolg van ziekte of stoornis.

Gezond = vaak duurder

In deze column richt ik me met name op de manier waarop de cateraar voeding aanbiedt. De missie van Eurest, ‘om mensen te verbinden door middel van lekker en gezond eten en drinken’, is lovenswaardig. Toch lijkt ‘gezond’ niet altijd het ultieme doel te zijn, gezien de prijssetting van gezonde alternatieven in de kantine. In de sportkantine, waar een breed scala aan smakelijk eten wordt aangeboden, valt het op dat de gezonde keuze vaak duurder is. Zou de aanname zijn dat sportieve bezoekers het teveel aan calorie-inname wel compenseren door hun actieve levensstijl en dat het daarom prima is dat er in de sportkantine zoveel ongezonde voeding te krijgen is? En dan ook nog goedkoper!

Niet alleen het ongezondere eten is goedkoper, maar ook de prijsverschillen tussen gezonde en ongezonde dranken trekken de aandacht. Een flesje water kost 2,15 euro, terwijl een blikje cola slechts 1,40 euro is. Opvallend is dat het laatste product met suiker en toevoegingen goedkoper is dan puur water. Hierbij zou ik willen suggereren: laat beide staan en kies voor kraanwater. Vul je eigen drinkfles en gebruik het bespaarde geld voor een voedzaam broodje in plaats van een goedkopere snack.

Eigen drinkfles

Deze observatie is geen pleidooi dat iedereen verplicht gezonde keuzes moet maken. Iedereen heeft het recht om z’n eigen eetgewoonten te bepalen. Maar in lijn met de missie van de cateraar om mensen te verbinden door middel van eten, is het redelijk om te verwachten dat zij een rol spelen in het stimuleren van gezondere keuzes. Het zou geweldig zijn om in de toekomst meer mensen met hun eigen drinkfles te zien en ik moedig de cateraar aan om betaalbare, gezonde alternatieven uitgebreider aan te bieden. Samen kunnen we namelijk bouwen aan een gezonde, zonder alle vet- en suikerproducten, energieke gemeenschap op Windesheim.

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *