Judith Kreuze: ‘Voornemens nemen de benen’

Normaal zijn goede voornemens niet helemaal mijn ding. In mijn ervaring zijn ze gedoemd te mislukken en eigenlijk kan ik er niks mee. Dit jaar besloot ik om het een keer anders aan te pakken en voornemens op te schrijven voor mezelf. Maar ook dit keer zijn de voornemens anders uitgepakt dan gehoopt.

Het eerste en schijnbaar makkelijkste voornemen was mijn kamer netjes houden. Tijdens mijn stage in Denemarken woonde ik de afgelopen maanden voor het eerst op mijzelf. ‘Dit is het moment, nu wordt alles anders’, dacht ik. Ik kan je vertellen, veel is veranderd maar de status van mijn kamer niet. Toen ik in Nederland terugkwam en het nieuwe jaar begon, werd dit voornemen natuurlijk weer een doel. Het is mij precies anderhalve week gelukt. Wat een mijlpaal!

Verder wilde ik een nieuwe hobby oppakken. Vorig jaar ben ik vol enthousiasme begonnen aan het volgen van video’s over javascript; ik wilde leren programmeren. Maar als Social Work-student heb ik hier weinig verstand van en het vergt veel discipline om een nieuwe programmeertaal te leren. Ik blijk daar geen knobbel voor te hebben. Het zit allemaal niet mee.

Rondje

Meer sporten, dat moet toch wel te doen zijn? Af en toe een rondje hardlopen, fietsen of gewoon Just Dance voor de televisie, dat zou genoeg moeten zijn. In de eerste week ging het goed. Ik heb gefietst in plaats van de auto of scooter te pakken en ik heb een rondje gewandeld. Inmiddels is hier niets meer van over. Iedere dag denk ik: vandaag is de dag en ga ik het doen. En dat is dan meteen de dag dat ik mij niet houd aan mijn eigen beloftes.

Het enige voornemen dat wel is gelukt, was bewuster omgaan met het klimaat. Ik douche korter, bespaar zoveel mogelijk water en pak sneller de fi ets. De kachel staat laag, vanwege de prijzen maar vooral vanwege de impact op de natuur. Dikke truien houden me warm. Fijn dat dit lukt, want die andere voornemens nemen de benen.

Per maand

Ik heb besloten dat voornemens niet per jaar hoeven te gaan. Per maand of zelfs per week is goed genoeg. Zolang je er enige voldoening uithaalt, mag je tevreden zijn. En anders? Morgen is er weer een dag!

Judith Kreuze is vierdejaars student Social work

Er zijn 1 reacties op «Judith Kreuze: ‘Voornemens nemen de benen’»

  1. Bernard schreef:

    Veranderen gaat in stapjes. Leestip: Atomic Habits van James Clear (https://libris.nl/boek?authortitle=james-clear/atomic-habits–9789400515970)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *