‘Splitsing winkel en repro was beste optie’

Op de Zwolse campus is een SPAR supermarkt geopend op de plaats van de oude campuswinkel. De repro-afdeling die in de campuswinkel was gevestigd, opende een nieuwe eigen locatie in gebouw D. Met de splitsing zijn beide beter op de toekomst voorbereid.

De oude campuswinkel sloot deze zomer de deuren. De winkel met de daarin gevestigde repro-afdeling werd geëxploiteerd door Canon. Canon gaat wel verder met de repro, maar de winkel is afgesplitst.

Windesheim besloot dat de winkel en de repro beter gescheiden verder kunnen gaan. Het winkelgedeelte in gebouw C kreeg een nieuw concept en wordt nu geëxploiteerd door SPAR University.

Canon opende de nieuwe repro en postkamer in een afgeslankte vorm met een nieuwe naam, het Quick Service Punt. Het QSP zit op een nieuwe locatie in gebouw D.

SPAR op plek van campuswinkel

De oude campuswinkel vóór de sluiting afgelopen zomer.

De ‘SPAR university’ opende eind augustus zijn deuren op de Zwolse campus. De nieuwe winkel is een supermarkt met een geheel ander concept dan de oude campuswinkel.

De nieuwe winkel is met zo’n 300 meter vloeroppervlakte iets groter en zit op dezelfde plek als de oude winkel, in het C-gebouw naast het entreegebouw.

De SPAR University is een to-go supermarkt waar studenten en medewerkers onder andere etenswaren, tussendoortjes en schoolspullen kunnen halen maar ook kunnen gaan zitten met een drankje.

SPAR heeft de laatste jaren in diverse steden al dergelijke ‘Grab & Go’-supermarkten geopend onder de merknamen SPAR city en SPAR university. Daarbij gaat het om winkels die over het algemeen iets duurder zijn dan een normale supermarkt en met een beperkter assortiment, gericht op forensen en studenten die over het algemeen snel en makkelijk een kant-en-klaar product willen kopen. SPAR universitywinkels bestonden al in vijf andere steden.

Bekende gezichten

“We zijn nu van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 19 uur open, misschien zullen we in de vakanties aangepaste openingstijden hanteren als het dan rustiger is, dat bekijken we nog”, vertelt de nieuwe storemanager, Christiaan Schippers (zie foto). Erica Pluim en Marieke de Kleine, bekende gezichten van de oude campuswinkel, zijn ook in de nieuwe Windesheim SPAR komen werken. “Daarnaast zijn er op dit moment twee mensen vanuit hogeschoolcateraar Eurest gedetacheerd bij SPAR, die tot voor kort in Windesheims kantines werkten.”

Midden in de winkel staat een groot ‘foodplein’ waar verse broodjes, warme croissants, smoothies en salades vers gemaakt worden, met nadruk op duurzaam en gezond. Alles wordt verpakt in de schappen of koelingen klaargelegd, als een product op is wordt dat direct bijgemaakt voor de klant. “We merken nu al dat klanten heel blij zijn met de nieuwe SPAR, de heerlijk belegde broodjes vinden gretig aftrek”, zegt Schippers.

Naast de foodbar staan tafels met krukken waar de klant iets kan drinken. Verder staan er veel koelingen en stellingen met allerlei ‘to-go’ artikelen, zoals flesjes water, drankjes, snoep en snacks.

Samenwerking

De SPAR werkt op verschillende manieren samen met cateraar Eurest, om te voorkomen dat er te veel concurrentie ontstaat tussen de nieuwe winkel en de restaurants van Windesheim, die ook to-go artikelen verkopen.

Het assortiment in de Zwolse vestiging is ook iets uitgebreid speciaal voor Windesheim. Medewerkers en studenten waren gewend om in de oude campuswinkel ook kantoor- en cadeauartikelen te kunnen halen. Daarom biedt de SPAR university ook een beperkt aanbod aan cadeaus, waardebonnen en schoolspullen.

Repro verhuisd naar gebouw D

De repro afdeling die tot de zomer was gevestigd in de campuswinkel, opende afgelopen maand op een nieuwe locatie, op de begane grond van gebouw D. De repro is afgeslankt maar de service voor docenten en studenten is dezelfde.

De nieuwe repro-afdeling, die wordt geëxploiteerd door Canon, opende afgelopen maand samen met de postkamer in een afgeslankte vorm en op een nieuwe locatie. De nieuwe afdeling heet Quick Service Punt (QSP).

Bij de nieuwe repro kunnen studenten en medewerkers terecht voor eenvoudig printwerk en advies over vormgeving, inbinden, posters en grootformaat drukwerk.

Ook kunnen medewerkers er nog terecht voor kantoorartikelen, maar het bestelproces van kantoorartikelen zal waarschijnlijk nog dit jaar anders worden georganiseerd.

Rondweg

De repro en de postkamer in gebouw D zijn via de nieuwe rondweg ook beter bereikbaar geworden voor leveranciers.

Het nieuwe QSP is nog niet helemaal klaar. Momenteel is er een tijdelijke balie in D 0.37, maar uiterlijk in de herfstvakantie zal deze verhuizen naar de naastgelegen ruimte D 0.42.

Naast de medewerker van de postkamer zijn de drie medewerkers die al gedetacheerd waren bij Canon meeverhuisd naar het Quick Service Punt. In totaal werken negen mensen op het QSP. De reprowerkzaamheden vinden echter niet meer alleen plaats op de campus.

Andere locatie

Want grote printopdrachten en drukwerk worden voortaan niet meer op de campus gemaakt, maar op een andere locatie van Canon in Zwolle. Van die verandering zullen medewerkers en studenten echter niets merken, de service blijft gelijk.

“Voor ons was de verhuizing even wennen”, vertelt repro-medewerker Henk Johan Pierik (zie foto), die ook in de oude repro werkzaam was. “Eerst zaten we centraal op de campus en zagen we veel meer studenten. En we missen de collega’s van het winkelgedeelte natuurlijk een beetje, die nu in de SPAR zijn gaan werken.”
Het oude concept van de hybride campuswinkel, die was uitbesteed aan Canon, was gaandeweg onvoldoende rendabel geworden, vertelt Rob Gerritsen, teamleider van de afdeling Inkoop en Facilitair. “Een aanpassing in positionering en omvang was noodzakelijk, omdat de winkel gaandeweg verliesgevend werd en de werkzaamheden van de repro terugliepen”.

Henk Johan in nieuwe repro

Aanbesteding

Aanleiding voor de wijziging is het aflopen van het contract met Canon medio 2023. Windesheim is wettelijk verplicht om de dienstverlening van Canon aan te besteden (waardoor zich naast Canon ook andere bedrijven kunnen inschrijven).
Uit de marktverkenning bleek dat gegadigden voor de repro alleen wilden deelnemen als de repro werd losgekoppeld van de winkel.
Gerritsen: “De aanbesteding repro/multifunctionals zal binnen enkele maanden gepubliceerd worden. Er is een mogelijkheid dat niet Canon maar een ander bedrijf de aanbesteding wint. In dat geval gaat het QSP over naar een ander bedrijf, waar dan ook de medewerkers gedetacheerd zullen worden. Canon blijft in ieder geval tot augustus 2023.
De ruimte waar de oude repro zat is inmiddels overgenomen door SPAR University. Die kon daardoor de nieuwe winkel in gebouw C iets groter maken.

Gedetacheerd

Gerritsen: “Windesheim was zich al langer aan het oriënteren op de mogelijkheid om een kleine supermarkt op de Zwolse campus te realiseren.
Uiteindelijk is in overleg met onze cateraar Eurest gekozen voor SPAR University.” Die was bereid om de twee bij Canon gedetacheerde medewerkers uit de campuswinkel bij de SPAR te detacheren, zij werken nu in de nieuwe winkel.
“De splitsing van de winkel en de repro was de beste optie om de toekomst van beide zeker te stellen en de werkgelegenheid te waarborgen”, aldus Gerritsen.

Tekst en foto’s: Ernest Mettes
Foto 1: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *