Windesheim scoort prima in Studenten Enquête

Windesheim doet het dit jaar prima in de Nationale Studenten Enquête. Van alle brede hogescholen in Nederland scoort Windesheim het hoogste tevredenheidspercentage, 73,2 procent. Bij de afzonderlijke opleidingen varieert de tevredenheid sterk, Flevoland telt relatief veel zorgenkindjes.

Windesheim telt in de NSE twee opleidingen waar honderd procent van de studenten aangeeft tevreden te zijn met de studie. Dat zijn de voltijd lerarenopleiding Godsdienst en de deeltijdstudie Theologie. Bij de opleiding met de laagste tevredenheid van Windsheim, de Almeerse voltijd pabo, is slechts 33,9 procent van de studenten tevreden.

Ondanks corona

Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Studenten Enquête NSE 2022. Ondanks de coronamaatregelen en het vele online onderwijs waren de meeste studenten toch tevreden over hun opleiding. Windesheim telt zelfs de meeste tevreden studenten in de vergelijking van twaalf brede hogescholen.

Studenten van alle hogescholen en universiteiten gaven tussen half januari en half maart 2022 hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Daaronder vulden negenduizend (ongeveer een derde van de) studenten van Windesheim de enquête in. Landelijk is dit jaar gemiddeld 71 procent tevreden met de studie, concludeert Studie-keuze123 die de NSE uitvoert.

Brede hogescholen

Op Windesheim kruiste 73,2 procent van de studenten ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ aan op de antwoordschaal van 1 tot 5. De gemiddelde Windesheimscore is 3,79 op die schaal en daarmee hoger dan de score van nummer twee Avans Hogeschool (3,78) en drie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (3,67) onder de brede hogescholen. Vorig jaar stond Windesheim nog op de tweede plaats, net onder Avans.

Vergeleken met álle hbo-instellingen staat Windesheim in 2022, net als vorig jaar, trouwens op de elfde plaats. Want de kleinere hogescholen scoren altijd beter in de NSE dan de brede hogescholen. Studenten van de Pedagogische Hogeschool De Kempel zijn ook dit jaar het meest tevreden van Nederland, met een score van 4,21.

100 % tevreden

Het hoogste tevredenheidspercentage onder Windesheims voltijdstudies gaat in 2022 naar de lerarenopleiding Godsdienst (de bacheloropleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Godsdienst). Alle zes de studenten, dus 100 procent, kruisten hier ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ aan. Heel betrouwbaar is die 100 %-score niet vanwege het kleine groepje studenten, maar het is een goede indicatie dat deze Windesheimstudie voortreffelijk draait. Bij de deeltijdvariant van lvo-Godsdienst (ook zes studenten) is 83,3 procent tevreden.

Ook bij de nauw aan lvo-Godsdienst verbonden deeltijd-bachelor Theologie (24 studenten) is honderd procent tevreden. De voltijd-bachelor Theologie (14 studenten) doet het echter niet goed met slechts 50 procent tevreden studenten.

Elektrotechniek

Een grote voltijdstudie (92 studenten) die in 2022 uiterst hoog scoort is Elektrotechniek. Bij deze bachelor is 95,5 procent tevreden. De score is meer dan 10 procent hoger dan vorig jaar.

Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (166 studenten) doet het met een score van 92,8 procent ook weer voortreffelijk.

De Zwolse masteropleiding Lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek doet het ook prima met 90 procent.

Lerarenopleidingen

Bij de deeltijdopleidingen vallen twee zeer lage scores op bij de Zwolse lerarenopleidingen: de deeltijdpabo (Opleiding tot leraar basisonderwijs) telt slechts 42,1 procent tevreden studenten.

En de lerarenopleiding voor het technisch beroepsonderwijs zakt met 41,9 procent nog lager weg dan vorig jaar.

Bij de Windesheimstudies in Almere zitten ook een aantal zorgenkinderen. Daar zakken twee studies zelfs onder de 40 procent tevredenheid. Bij de Almeerse voltijd pabo is slechts 33,9 procent van de studenten tevreden.

Lees verder in het WIN artikel: Almeerse student minder tevreden dan Zwolse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *