Onderwijsweek: ‘Samen sterk voor elk talent’

Met de Onderwijsweek van Windesheim maken alle docenten en medewerkers zich voorzichtig op voor een nieuw tijdperk. Met meer aandacht voor inclusie, samenwerking en eigen regie.

Maandag trapte artiest André – the Positive note – Accord de opening van de Onderwijsweek af met een muzikale energizer.

Henk kondigde daarna in zijn openingswoord aan dat Windesheim de komende jaren meer aandacht vestigt op diversiteit en inclusie. Om zijn woorden kracht bij te zetten tekende hij samen met Inge Grimm maandagmiddag het ‘Charter Diversiteit’ van de Sociaal Economische Raad: een verklaring die ook andere Europese onderwijsinstellingen en bedrijven tekenden. Een document waarmee organisaties effort tonen in het garanderen van een fijne werk- of studieplek voor iedereen.

Directeur Onderwijs van Windesheim Almere Hasib Moukkadim geeft een toelichting op het belang van de ondertekening: ‘Bij diversiteit en inclusie wordt gouw de link gelegd tussen de positie als mens in een bredere maatschappij, maar het gaat bij ons in de essentie om beter onderwijs. Een student leert beter op een plek waar hij zich thuisvoelt en volledig zichzelf kan zijn.”

Meer inclusie
De komende zes maanden wordt er gewerkt aan een plan van aanpak en wordt er nagedacht over de hoe-vraag. “In Almere hebben we sinds anderhalf jaar het Winclusief beleidsplan. Door deze stap denken we breder na over de manier waarop we het beste onderwijs kunnen genereren voor onze studenten, en wat daar voor nodig is”, aldus Moukaddim. Het begint allemaal met samenwerking. Moukaddim: “Bespreek met elkaar hoe we omgaan met verschillen en hoe dat beter kan, ook in de klas.”

Nieuwe locatie in Almere
De verf is nog nat en tussen de bedrijven (livestreams) door wordt er op de gloednieuwe Windesheimlocatie op de achtergrond volop gezaagd en geboord. Maar dat drukt de pret van de medewerkers van Communicatie, Bureau Evenementen, sprekers en de technische crew niet. Sandra Veijer-Pouwels van Evenementen: “De sfeer onderling is gezellig, grappig en soms een tikkie ongemakkelijk: mondkapje op, mondkapje af. Maar we zijn blij dat er weer íets fysiek kan.” Alles over de aanbouw van de nieuwe Windesheimlocatie in het centrum van Almere lees je hier.

Pedagoge Minchenu Maduro besprak hoe belangrijk het is om over grenzen heen te kijken.

De onderwijsweek staat bol van online en hybride workshops over de toegankelijkheid en totstandkoming van onderwijs, maar ook met een duidelijke focus over het inzetten van persoonlijk talent, de manieren om betrokkenheid te tonen met je omgeving en het bewaren van je eigen grenzen, iets waar heel Windesheim al twee jaar van op de proef wordt gesteld gezien de covid-pandemie.

Meer lezen over de Onderwijsweek 2022?

Lees hier het verslag van de Opening van de Onderwijsweek 2022.

Lees hier het verslag van de MeetUp over kansenongelijkheid in het onderwijs.

Lees hier het verslag over het afscheid van Henk Hagoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *