Sushmita: Op vakantie in mijn eigen hoofd

Meditatie. Ik was van plan om jaren geleden al te beginnen met mediteren, maar het kwam er steeds niet van. Niet omdat het lastig is, maar omdat de drempel te hoog was om overheen te stappen. Het nam naar mijn gevoel veel tijd in beslag en hoe zou ik het in hemelsnaam uit kunnen houden om stil te zitten en aan niks te denken? Dit klinkt voor vele als muziek in de oren, maar ik was van mijzelf een ontzettende chaoot. Mijn gedachtes draaide overuren en dit ging vaak ten nadele van mijzelf.

Tot deze herfst. Gwen van Poorten een presentatrice, die bekend is geworden bij BNN Vara, begon met de ‘metznallenmediteren’ challenge. Een challenge waar je de hele maand oktober samen met haar en honderd andere meditatietoppers iedere dag gaat mediteren. Perfect! Dacht ik, want ik denk dat iedereen in deze donkere periode behoefte heeft aan rust.

We begonnen rustig. De eerste week iedere dag 5 minuten mediteren. Dit was al een uitdaging voor mij, maar na een paar dagen had ik behoefte aan meer. Meer rust in mijn hoofd en nieuwsgierig zijn naar het onbekende. Naast meditatie kreeg ik ook veel mindfulness tips. Mindfulness is een tool om niet helpende gedachtes om te zetten in positieve gedachtes, want waarom negatief denken als het ook positief kan?

Ik vond het heerlijk en ik kon daarom ook niet wachten tot de tweede week en in die week was het doel om elke dag 10 minuten te mediteren.

Bij de 10 minuten merkte ik pas echt verschil. Ik merkte dat ik veel rustiger werd in mijn doen en laten en dat ik mentaal minder nadacht over niet helpende gedachtes. Omdat ik mij over de kleinste dingen vaak zorgen maak, leerde ik door deze challenge bepaalde gedachtes te accepteren, een plekje te geven en te reflecteren naar waarom ik deze gedachtes daadwerkelijk had. Hierdoor ervaarde ik overdag zoals ze dat in de meditatie zeggen: innerlijke rust.

In week drie had ik meer moeite met mediteren. Ik kreeg het toen ook wat drukker op school en werk. Daarnaast was het doel om 15 minuten te mediteren. Dit was aan het begin even pittig, maar naarmate ik over een bepaald aantal minuten heen was, had ik echt het idee dat ik op vakantie was in mijn eigen hoofd. Ver weg van hier en alles waar ik mij zorgen over maakte. Dit noemen ze ook wel de meditatieve staat. Aan het einde van de meditatie voelde ik me vaak zoals Gwen dat mooi verwoorde een ‘gremlin’. Helemaal in mijzelf en ontzettend uitgerust van de meditatie.

In week vier was het doel om iedere dag 20 minuten te mediteren en wat was dit geweldig! De tijd vloog voorbij en voelde als de 5 minuten van de eerste week. Alles kwam uiteindelijk mooi op zijn plek terecht. School ging lekker, ik haalde goede cijfers en ik dacht nauwelijks aan de niet helpende gedachtes die ik eerst had. Helaas voor mij en alle andere mediteerders was dit de laatste week, maar daar stopt het natuurlijk niet. Ik mediteer nog steeds iedere dag 20 minuten met de app Headspace.

Daarnaast is het de bedoeling dat er volgend jaar (als dat weer mogelijk is) een festival komt over deze challenge. Want het lijkt mij geweldig om deze groep met lieve mensen in het echt te ontmoeten. Ik kan er nog veel meer over schrijven, want ik ben er zo enthousiast over, maar het lijkt mij het beste als je het zelf ervaart.

Meedoen kan nog steeds op de ‘metznallendepodcast’ pagina van Gwen. Dit is een pagina waar we met z’n allen content maken voor ons allen. Helemaal gratis en je hebt er echt veel aan. Want iedereen mag er zijn, ook jij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *