Open brief Anwal Essanoussi

Geachte heer/mevrouw,

Ik schrijf deze brief om de studie Human Resource Management te vragen om actie te ondernemen tegen racisme en discriminatie. Sinds de dood van George Floyd op 25 mei in Minneapolis, hebben protesten tegen racisme en ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging zich over de Verenigde Staten en over de hele wereld verspreid. In Nederland zijn grote demonstraties gehouden in Almere, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Breda en Tilburg en diverse andere steden.

Ik ben van mening dat de opleiding dit maatschappelijke vraagstuk moet aanpakken. Racisme en discriminatie maken nog steeds een groot deel uit op de werkvloer. Het gaat al mis bij de werving, maar ook binnen organisaties blijft het nastreven van diversiteit moeilijk voor veel organisaties. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt bovendien dat sollicitanten met een migratieachtergrond bij gelijke geschiktheid, ongeacht cijfers en aanbevelingen op hun cv, tot 15% minder reacties van werkgevers ontvangen dan kandidaten zonder migratieachtergrond.

Ik vind als toekomstige professional dat erbinnen het vakkenpakket van de studie het thema racisme en discriminatie ontbreekt. Ik adviseer de studie om het thema racisme en discriminatie op de werkvloer, samenhangend met werving & selectie in bestaande vakken zoals werving & selectie, gedrag in organisaties of eventueel een nieuw vak op te nemen. Ook vraag ik de hogeschool geld beschikbaar te stellen voor onder meer gesprekken en curriculaire inhoud over racisme en de rol van ras in de samenleving (zoals cursussen, (gast) lezingen en studiereizen.

Door bewustzijn te creëren bij studenten, in het bijzonder HR-studenten, kan er op de werkvloer racisme worden tegengehouden. Hierdoor krijgen (potentiële) medewerkers gelijke kansen om gelijkwaardig en onbeoordeeld behandeld te worden. Educatie is hierbij de sleutel. Hopelijk zal het zo generatie op generatie minder worden.

De Amerikaanse activiste en geleerde Angela Davis zei ooit: “In een racistische samenleving is het niet genoeg om niet-racistisch te zijn, we moeten antiracistisch zijn.” Racisme is een probleem in de Nederlandse samenleving.

Ik ben zeer enthousiast over dit onderwerp. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden te bespreken. Ik kijk ernaar uit en ontvang graag een terugkoppeling.

Met vriendelijke groet,
Anwal Essanoussi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *