Özcan: Wietplanten

Op de eerste dag van mijn studie Journalistiek kreeg ik meteen slecht nieuws van onze mentor: het was verplicht om een laptop te bezitten. Alleen daarop konden we de verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het uittikken van nieuwsberichten. Kort voor het collegejaar verbrak ik het contact met mijn vader. Dus voor een lening hoefde ik niet bij hem aan te kloppen. En een laptop was, anders dan nu, nog echt een luxeproduct, iets wat je niet zomaar eventjes kocht.

Ik vertelde een vriend van mijn probleem en hij wist wel raad: ‘Je moet gewoon je studentenkamer volgooien met wietplantjes.’ Maar dat ging me iets te ver. Daarna had hij, enigszins teleurgesteld, wel een ander alternatief: Wehkamp. Ik keek op hun website en het bleek voor mij inderdaad mogelijk om een laptop aan te schaffen, eentje die ik in vierentwintig termijnen kon betalen. Er zat een rente op, van negen of tien procent, maar die nam ik maar voor lief. In elk geval kon ik mijn studie voortzetten.

Ik mocht elke maand vijftig euro op de rekening van Wehkamp storten. Dat ging allemaal goed en ik hield het heel lang niet in de gaten – behoorlijk laks. Een paar jaar later ging ik eens op mijn overzicht kijken en het totaalbedrag was amper omlaag gegaan. Wat bleek: de rente werd telkens verhoogd, dus het bedrag dat ik afloste, was in werkelijkheid minimaal.

Ik ben ontzettend zuinig op mijn spullen, en doe er heel lang mee. De laptop van Wehkamp is vorige week pas kapotgegaan. Een herinnering aan Windesheim is niet meer.  Ik logde weer in op de website van het digitale warenhuis en zag tot mijn verbazing dat ik nog steeds een schuld bij hen heb, ruim tien jaar nadat ik dat ding had aangeschaft. De laatste tientjes heb ik ook overgemaakt, waardoor ons contact definitief is verbroken.

Mijn vriendin rekende uit dat ik drie keer de winkelwaarde van de laptop heb betaald. Dat was pijnlijk. Aan de andere kant: dankzij die constructie kon ik wel studeren. Ik wil maar zeggen: het is niet verkeerd om een lening te nemen, maar doe het wel tactvol. En anders kan je nog altijd je studentenkamer volplempen met wietplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *