Het Vliegende Paard: ‘Mijn dochters komen er nu ook’

Studentencafé Het Vliegende Paard in Zwolle viert zijn 25ste verjaardag. Johan van den Akker was bij de start bijna dagelijks in het Paard, om alles op de rit te krijgen.

“Ergens eind 1993, begin 1994 startte ik als penningmeester van Stichting Grietje, dat alles op de rit moest zien te krijgen. Bardiensten, toiletten schoonmaken, ik kan niet bedenken wat ik níét heb gedaan. De bovenverdieping bijvoorbeeld, daar moesten vergaderzalen komen. Hebben we helemaal zelf gedaan, met hts’ers en lui van Gumbo Millennium en Eudaimon en noem ze allemaal maar op: wandjes erin gezet, plafonds erin gejast, enzovoort.

Ik moet dit interview maar niet aan mijn moeder laten lezen, want ik was zes dagen per week in het Paard. Niet zeven, want op zaterdag waren we dicht. Ik liep elke middag wel even binnen om te kijken of alles goed ging, met de leveringen en de rekeningen en zo. En als we om half acht ’s avonds open gingen dan was ik er weer. Tot aan sluit. Tja, dan weet je snel wie wie is. Zo werd het Paard al gauw een groot deel van mijn sociale leven. De mensen uit het Paard werden mijn groep van vrienden en bekenden, veel meer dan bijvoorbeeld mijn studiegenoten van de lerarenopleiding.

De saamhorigheid die we met z’n allen hadden, dat je de mensen die toen in het Vliegende Paard stonden nu nog steeds ziet… als ik terugkijk op de begintijd van het Paard dan is dat toch echt de grootste meerwaarde. Het jubileumfeest voor onze lichting? Ja, daar gaan we dus ook absoluut naartoe. Mensen komen straks helemaal vanuit Rotterdam en Zandvoort om nog een keer met z’n allen een avond bier te drinken.

Zo heel af en toe loop ik nog wel eens binnen en dan denk ik, ook al zijn we vijfentwintig jaar verder: dit is míjn Paard. Ondertussen heb ik een heel leven geleid en zijn mijn dochters oud genoeg om naar het Paard te gaan. En ze komen er ook geregeld. Van hen hoor ik dat het er nog steeds gezellig is en dat het goed gaat. Dat is uiteindelijk waar we het vijfentwintig jaar geleden voor hebben gedaan: dat er een pand staat dat voor studenten iets extra’s kan bieden gedurende hun studietijd in Zwolle.”

15-10-2014 Zwolle In Het Vliegende Paard wordt een Oktoberfest gehouden. In Duitse pakjes gestoken studenten vermaken zich met worst en grote bierpullen. Foto Herman Engbers

Foto: Herman Engbers

Lees ook:

Het Vliegende Paard in 1996

Het Vliegende Paard: ‘We geven alles een kans’

Het Vliegende Paard: ’We verzonnen een U-bocht constructie’

Het Vliegende Paard: ‘De soos was echt van óns’

Het Vliegende Paard: ‘De omliggende horeca bekeek ons met argusogen’

Michelle: Proost op het Paard

Er zijn 5 reacties op «Het Vliegende Paard: ‘Mijn dochters komen er nu ook’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *