Het Vliegende Paard: ‘De omliggende horeca bekeek ons met argusogen’

Studentencafé Het Vliegende Paard in Zwolle viert zijn 25ste verjaardag. Willem Bramer, bestuursvoorzitter van de stichting die het Paard exploiteert, blikt terug.

Willem Bramer werd 22 jaar geleden bestuursvoorzitter van Grietje

“Windesheim-bestuurder Roel Steenbergen kwam dertig jaar geleden met het idee. Niet veel later besloot de gemeenteraad dat zo’n café een goede impuls zou zijn voor Zwolle als studentenstad. De oprichting duurde vijf jaar. Het pand aan de Voorstraat kreeg een horecabestemming. En er werd een constructie bedacht waardoor het Paard op eigen benen kwam te staan maar ook subsidie ontving van Windesheim en de gemeente. Er werden twee stichtingen gevormd die moesten waarborgen dat het Paard altijd een echt studentencafé met studentenactiviteiten blijft; Stichting HANS waakte over het pand en Stichting GRIETJE over het uitbaten van het studentencafé.

Die sprookjesachtige stichtingsnamen zijn afkortingen, voor Stichting Huis Algemeen Nut Studenten (HANS) en voor Stichting Gezamenlijk Recreëren Integreren En Tevens Jaarlijks Exploiteren (GRIETJE). Het bestuur komt tegenwoordig nog maar een paar keer per jaar bij elkaar, want het uitbaten hebben we in 2002 overgedragen aan Dennis Kaatman en het loopt prima.

De eerste uitbater, Stichting van Beheer Studentensociëteit, werd geleid door studenten maar ging failliet in 1997. Grietje is dus altijd gebleven. Die eerste jaren waren niet makkelijk. De omliggende horeca bekeek het Paard bijvoorbeeld met argusogen, omdat we daar goedkopere drankjes schenken die ‘gesubsidieerd’ zijn. Ze wilden dat we een streng deurbeleid gingen voeren, om zeker te zijn dat er alleen studenten binnenkomen en niet anderen die een goedkoop biertje zoeken.”

Foto: Jasper van Overbeek (kampioenschap karaoke voor studenten, 12 december 2017)

Lees ook:

Het Vliegende Paard in 1996

Het Vliegende Paard: ‘We geven alles een kans’

Het Vliegende Paard: ’We verzonnen een U-bocht constructie’

Het Vliegende Paard: ‘De soos was echt van óns’

Het Vliegende Paard: ‘Mijn dochters komen er nu ook’

Michelle: Proost op het Paard

Er zijn 2 reacties op «Het Vliegende Paard: ‘De omliggende horeca bekeek ons met argusogen’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *