Verslaafd aan koffie

Koffie is hip. De lange rijen bij de koffiecorners op de campus van Windesheim bewijzen het. Maar wat is nou lekker? WIN vroeg het aan student en barista Marije en andere koffiejunks.

“Heel eerlijk, voordat ik in de koffiezaak werkte had ik nog nooit koffie gedronken, ik had er ook niet zo veel mee, geeft journalistiekstudente Marije toe. “Maar door mijn werk bij lunchcafé Metro ben ik juist koffie leren kennen én waarderen. Nu drink nu zo’n vijf a zes koppen per dag. Ja dat zou je richting een verslaving kunnen noemen”, lacht Marije. “Maar ik vind het heerlijk die cafeïne in de ochtend, al ben ik wel verwend want we branden zelf onze koffie vers.”

Siroopjes en melkvarianten

Volgens koffieblogs belooft 2024 ‘innovatie en avontuur in elk koffiekopje’. Ja, de wereld van koffie is continu in beweging: van nieuwe melanges, roasts en duurzame koffiebonen tot allerhande siroopjes, melkvarianten en smaakjes. Voor een ‘gewone’ liefhebber is het net zo helder als koffiedik en je zou je kunnen afvragen of door alle trends het doel ‘gewoon lekker een koffie drinken’ voorbij schiet.

“Aan specifieke koffietrends doet Metro niet mee”, licht Metro-eigenaar Johan Hoogendoorn dan ook toe. “Omdat het vooral een zaak is om gezellig te zitten voor een kop koffie. Gasten die hier langskomen zijn vooral dagjesmensen die Harderwijk bezoeken en oudere mensen die rustig een kop koffie willen drinken. Wel krijgen we vaak complimenten dat de koffie heel lekker smaakt; omdat er bij heel veel koffiezaken een automatische koffiemachine staat, wilde ik onderscheid bieden en eigen koffie branden. Ons huidige koffieboonassortiment bestaat uit Ethiopië, Brazilië, Indo nesië, Peru en Honduras. Ik hoor het meest van gasten dat de koffie een stuk sterker & rijker qua smaak is dan bijv. een koffiemachine thuis. Ik werkte hiervoor in een zaakje waar we de koffiebonen in een machine gooiden en ik merk wel dat vers gebrande koffie een stukje sterker is. Volgens mij worden actuele trends vooral gevolgd door wat jonger publiek.”

Bewust kiezen

Erwtenmelk en matcha-latte, ook Marije merkt dat de wensen en keuzes van voornamelijk jonge koffiedrinkers veranderen. “Ja, er komen steeds meer koffie- en melkalternatieven op de markt. Maar Metro heeft een vrij klassieke koffiekaart. Ik serveer cortado; de bekende zwarte koffie, koffie Verkeerd en verschillende soorten espresso en latte’s. De cappuccino is verreweg het populairst, en terecht wat mij betreft! Als ik zelf op een terrasje zit bestel ik die ook het liefst. Een beetje sterke koffie in combinatie met het melkschuimlaagje is gewoon perfect om rustig je dag te beginnen. Wat ik niet zou aanbevelen is de espresso con Pana; dat is een klein kopje sterke koffie met een dikke dot slagroom erop. Die combinatie is veel te vet én machtig naar mijn smaak. Ook serveren we wel eens koffie met slagroom en siroopjes die ook op Windesheim te vinden zijn. Dat kan heel lekker zijn maar het is wel intens zoet. Eigenlijk drink je dan meer een heel lekker toetje dan een koffie.

Espresso-shot met ijsklontjes

Bij mooi weer zijn ijskoffies niet aan te slepen. Zodra de zon een beetje lekker begint te schijnen en we ons terras openen weten jongeren ons ook goed te vinden. Het valt me qua koffiekeuze op dat vooral jongeren helemaal ‘in to ice’ zijn. Ik denk dat zij de combinatie van een espressoshot met ijsklontjes wel chill vinden. Metro is niet zo ‘randstad-fancy’ dat gasten expliciet om koemelk moeten vragen voor een cappuccino. Maar we bieden wel lactosevrije alternatieven op de kaart zoals havermelk en sojamelk. Ik vind het op zich een goede ontwikkeling dat er meer opties zijn in melkvarianten zodat ook bezoekers met een lactose-allergie wat te kiezen hebben. Gasten die vanuit principiële overweging geen koemelk willen drinken zie ik ook steeds vaker. Maar, ik vind een cappuccino met koemelk wel een stuk beter dan plantaardige melkvarianten. Plantaardige melk schuimt net niet lekker. Je mist toch iets.”

Tekst: Marije Kruithof en Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Jasper van Overbeek


Wat is jouw favoriete to-go koffie?

“Ik drink niet zo vaak koffie, maar wel warme chocomelk. Van koffie ga ik stuiteren en dat vind ik niet fi jn door de dag heen. Mijn voorkeur gaat naar een zoeter drankje.”
Marsha, verpleegkunde

“Mijn favoriete koffiesoorten zijn een latte macchiato en een espresso. Een espresso heeft een iets intense en wilde smaak.”
Piotr, security engineer

“Ik drink cappuccino, maar alleen met soja- of havermelk omdat ik vegan ben. Vroeger dronk ik vaker een latte macchiato, maar tegenwoordig vind ik dat teveel melk hebben.
Julia, global project and change management

“Ik ga altijd voor een heerlijke cappuccino uit de automaat op school, omdat dat lekker goedkoop is. Ik lust zwarte koffie wel, maar een cappuccino heeft net meer luxe.”
Rikke, lerarenopleiding Aardrijkskunde

“Ik drink het liefst koffie met een béétje suiker! Door de dag heen drink ik het minimaal vijf keer, vooral om wakker te blijven.”
Rosanne, pedagogiek

“Je kan veel hippe koffies bij de koffiekantine van Windesheim kopen, maar die vind ik allemáál te zoet. Als ik wel iets bestel, is dat een cappuccino.”
Survi, ondernemerschap en retail


Top 5 meest bestelde koffies op de campus

Koffiecorner bij het X- en T-gebouw:

1 Cappuccino (Espresso met opgeschuimde melk)
2 Koffie
3 Smooth Caramel (Cappuccino, karamelsiroop, slagroom en karamelsaus)
4 White Delight (Koffie, witte chocoladesaus, slagroom en witte chocoladevlokken)
5 Dark Devil (Koffie, chocolademelk, slagroom en pure chocoladevlokken)

Koffiecorner C-kantine

1 Cappuccino
2 Latte macchiato (Een glas opgeschuimde melk met een espressoshot)
3 Smooth Caramel (Cappuccino, karamelsiroop, slagroom en karamelsaus)
4 Honey Buzz (Latte macchiato met honingsiroop)
5 Café Noisette (Cappuccino met hazelnootsiroop, slagroom en nougatine)

Grand Café/Starbucks:

1 Caramel macchiato (Een latte macchiato met caramel)
2 Cappuccino
3 Mocca ( Een mix van koffie en chocolade)
4 Chai tea (Een kruidige thee, oorspronkelijk uit India)
5 Warme chocolademelk (Perfect voor zoetliefhebbers tijdens de winter!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *