Herbruikbare beker in campuscafés

De kartonnen wegwerpbekers verdwijnen van de campus. Als eerste uit de cafés en espressobars met ingang van 2023. Ze worden vervangen door herbruikbare bekers van het merk Billie Cup.

Windesheim en cateraar Eurest starten vandaag (9 januari) met het gebruik van de plastic Billie Cups. Wegwerpbekers zijn voortaan niet meer te krijgen in de espressobars van de Zwolse gebouwen X en T, het Sportcafé en het Grand Café, en ook in de espressobars van de Almeerse gebouwen Landdrost en Circus.

Bij het afrekenen van een drankje in deze cafés betaal je voortaan eenmalig 1 euro extra voor de plastic beker. Je kunt de Billie Cup meenemen en omspoelen of na gebruik omruilen voor een schone beker. Of je kunt een Billie muntje vragen waarmee je later weer een nieuwe Billie beker haalt. Eenmalige gasten op de campus kunnen de borg terugkrijgen in natura, door het kopen van een ander product.

Drie formaten

Er zijn drie formaten Billie Cups. De vuile bekers worden na het omruilen in de bestaande afwasmachines van de bars gereinigd.
Voor wie dat wil is er ook een herbruikbaar dekseltje verkrijgbaar, dat ook 1 euro borg kost. “Maar dit dekseltje kun je niet omruilen omdat deze minder makkelijk te reinigen is”, vertelt Mark van Vilsteren van Windesheims afdeling Facilitair.

Het Billie Cup systeem is ook bij andere onderwijsinstellingen ingevoerd. Doel van de herbruikbare bekers is het verkleinen van de afvalberg. De Billie cups zijn gemaakt van 100% recycleerbare polypropyleen (PP). Ze gaan jaren mee en kunnen tot duizend keer gewassen worden. Windesheim kan de oude bekers daarna weer inruilen bij Billie Cups voor nieuwe exemplaren.

“Er is veel ergernis over de wegwerpbekers en mensen vinden duurzaamheid steeds belangrijker”, weet Van Vilsteren. “Er kwamen al steeds meer studenten en medewerkers die een eigen herbruikbare beker meenamen voor koffie en thee. En dat aandeel eigen bekers zal waarschijnlijk nog verder toenemen, naast het gebruik van de Billie Cups.”

Wettelijke verplichting

De campusrestaurants en de koffieautomaten in de gangen zijn voorlopig nog voorzien van de gratis wegwerpbekers, maar zij gaan later dit jaar ook werken met de Billie Cups.

De gratis wegwerpbekers verdwijnen later dit jaar uit alle koffieautomaten

Want per 1 juli 2023 zijn alle horecagelegenheden, bedrijfsrestaurants en winkels met een koffiehoek wettelijk verplicht om een alternatief te bieden voor de plastic wegwerpbeker. En ze moeten hun klanten dan laten betalen voor elke plastic wegwerpbeker en -voedselverpakking.
In de koffiehoek van de Spar van Windesheim Zwolle moesten klanten afgelopen semester al 50 cent betalen voor een wegwerpbeker.

“We zoeken de komende tijd uit hoe we de overgang bij de restaurants, bij de medewerkers-pantries en bij de koffieautomaten in de gangen precies gaan invoeren”, aldus Van Vilsteren. “De Billie zal waarschijnlijk ook in de restaurants te verkrijgen zijn. De Billie kan daar in ieder geval gebruikt worden voor de koffieautomaten, net als de eigen mokken.”

In de pantries waar geen wegwerpbekers meer uit de automaten komen, zal in ieder geval voldoende stenen afwasbaar serviesgoed aanwezig moeten zijn, om te gebruiken voor groepen en gasten die geen eigen beker of Billie Cup bij zich hebben”, verwacht Van Vilsteren.

Volgende wetswijziging

Op 1 januari 2024 komt er alweer een volgende wetswijziging aan, die nog een stapje verder gaat. Vanaf dan mogen alle locaties voor eten en drinken helemaal geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *