Özcan Akyol: Aan de wijn

Voor een televisieprogramma ging ik langs bij een leesclub, die bestond uit zeven vrouwen met allemaal teveel vrije tijd. Ze vonden mijn bezoek leuk. Er waren flessen wijn gekocht, koekjes gebakken en toen ik de woonkamer betrad, zongen ze zelfs samen een lied voor mij. Mijn doel was om in beeld te brengen wat een leesclub zo bijzonder maakt. Voor degenen die het fenomeen niet kennen: je leest met zijn allen afzonderlijk hetzelfde boek en komt dan bij elkaar om over de inhoud te praten. Een mooie manier om bepaalde onderwerpen uit te diepen.

Ik ging aan de grote tafel zitten en kreeg meteen een reprimande van de voorzitter.
‘We hebben een vaste tafelschikking,’ zei ze, ‘jij moet aan de kop.’
‘Zo hebben we een balans in de persoonlijkheden. Dus dat niet twee mensen die graag aan het woord zijn constant oogcontact met elkaar kunnen maken.’ ‘Dat klinkt verontrustend,’ antwoordde ik. Er kwam geen reactie.

De dames begonnen aan hun bespreking, maar nog meer zaten er aan de wijn. Terwijl ik zwijgzaam zat te luisteren, registreerde onze cameraploeg de gesprekken. Al snel werd de inhoud van het boek losgelaten, en projecteren zij de thematiek op hun eigen levens.

‘Als mijn man vreemdgaat, schop ik hem meteen het huis uit,’ verklaarde een vrouw.
‘Het kan toch een keer gebeuren,’ zei een ander.
‘Iedereen maakt fouten.’
‘Jij hebt makkelijk lullen, je hebt een fortuin op de bank,’
kreeg ze als repliek.
‘Is dat de reden waarom jij Ton niet verlaat?’ reageerde de voorzitter weer. ‘Hij legt het met al zijn secretaresses aan en jij laat het gebeuren.’

Een kwartier later was er een grimmige sfeer. De vrouwen spuwden vuur uit hun ogen en het leek mij ongezond dat er al twee wijnflessen waren gesneuveld in die korte tijd. Sommige aanwezigen sloegen zelfs keihard met een platte hand op de tafel om een punt te maken. Na een half uur besloten we weg te gaan. Er was genoeg materiaal voor interessante televisie. Een leesclub met vrienden of andere studenten kan echt heel leuk zijn. Ik heb wel een dringend advies: begin pas aan de wijn na de bespreking van het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *