Een eigen onderneming: “Het avontuur is het echt waard”

Van een meesterproef voor de middelbare school naar een eigen, succesvol bedrijf. De 20 jaar oude bouwkundestudent Samuël stond in de finale van Topondernemersbokaal voor zijn tekenbedrijf Van Dijk Modelling en design. Hij maakt bouwtechnische tekeningen, 3D-visualisaties en animaties van gebouwen en infrastructuur voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Hoe is je bedrijf ontstaan?

“Het was helemaal niet mijn intentie om een eigen bedrijf op te zetten. Toen ik zestien was rondde ik de havo af met een meesterproef, in plaats van een profielwerkstuk. We moesten 300 uren steken in het ontwerpen van een product. Deze tijd heb ik gebruikt om bouwkundige programma’s te leren, veldonderzoek te doen en te zoeken naar mogelijke opdrachten. Ik zag dat Zwolle over twee jaar het Lubeckplein wilde renoveren, dus ik dacht: het is een paar jaar van tevoren, misschien zitten ze wel in de aanloopfase. En dat was zo, dus ik zocht contact en stuurde een ontwerp. Later kreeg ik een bericht van de gemeente Harderwijk; zij hadden mijn tekeningen gezien. Ze waren blijkbaar zo onder de indruk, dat ze mij vroegen mij in te schrijven bij de KVK en bij hen te komen werken. Zo is het balletje gaan rollen.”

Hoe flexibel zijn je werkdagen?

“Ik werk ongeveer vijftig uren naast mijn studie; elke werkdag van acht uur tot half zeven. Hoe ik dat volhoud? Het is belangrijk om goed te kunnen combineren en prioriteiten te stellen. School was altijd mijn eerste prioriteit, maar die is eigenlijk naar de tweede plek gezakt. Waarschijnlijk kan ik wel eerder afstuderen. Door drukte vallen leuke dingen vaak weg, maar dat probeer ik te compenseren door vaker op vakantie te gaan en wekelijks contact te houden met vrienden en familie. Dat vind ik heel belangrijk. Als dat goed gaat, blijf ik op het werk ook lekker gemotiveerd.”

Zou je het anderen aanraden om een eigen onderneming te starten?

“Ja, ondernemen is het leukste dat er is. Het heeft uitdaging, avontuur en je hoeft je aan niemand te verantwoorden. Mijn passie zit in het tekenen en ik zie mezelf dit mijn hele leven wel doen. Natuurlijk zitten er risico’s aan, je moet goed ‘nee’ kunnen zeggen en er zijn veel balletjes die je hoog moet houden. Maar het avontuur is het echt waard. Ik heb het gevoel dat ik vol voor het leven ga.”

Kun je goed nee zeggen?

“Nee, dat heb ik door ervaring moeten leren. Ik heb tijden gekend waarin ik honderd uren per week aan het werk was: ik begon dan om half zeven ’s ochtends en eindigde diep in de nacht. Dat heb ik een aantal weken zo gedaan, maar dat ging niet goed: ik raakt bijna in een burn-out. Ik heb op tijd hulp gezocht bij een kennis van mij, die werkt als een soort bedrijfspsycholoog. Van hem heb ik geleerd een balans te vinden tussen de opdrachten die ik wel en niet aanneem. Bovendien heb ik mijn zwakte- en sterktepunten leren inzetten om succesvoller te worden. Niet alleen in mijn bedrijf, maar ook in het goed in mijn vel zitten.”

Wat heeft de toekomst in petto?

“Er komen hele leuke dingen aan. In januari ben ik van plan mijn tweede onderneming op te zetten. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar het wordt een revolutionaire manier van dakbedekking, aangepast aan de nieuwe wetgeving die eraan komt in 2030. Een circulair model dat honderd procent composteerbaar is. Ook wil ik van mijn eenmanszaak een familiebedrijf maken. Mijn broertje heeft passie voor tekenen en wil zich graag aansluiten. Dan heb ik ook meer personeel nodig en een kantoor om in te werken.”

Foto: Rick van de Streek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *