Judith Kreuze: Bijna afgestudeerd

Mijn vier jaren hbo zitten er bijna op. Tijd om af te studeren en te kijken naar de toekomst. Door corona was ik misschien één jaar fysiek op Windesheim. Het voelt toch gek, de hogeschool verlaten terwijl je er weinig bent geweest en je voor je idee vorige week bent begonnen.

Daarnaast: hoe moet je verder als je schoolcarrière bijna ten einde loopt? En wat moet je doen om goed richting het einde van je laatste studiejaar te gaan?

Scriptie

Als eerste ging het natuurlijk veel over mijn scriptie, want: hoe ontwikkel je deze? Sommige studies geven je een onderwerp, of een bedrijf om je onderzoek uit te voeren. Andere studies, zoals die van mij, raden dit juist af en stimuleren je eigen creativiteit te gebruiken.

Bij mij was dit een drama. En ik was hierin niet de enige. Ik was bang dat ik een onderwerp zou kiezen waar ik mij niet een half jaar in kon verdiepen. Uiteindelijk is het, dankzij vele gesprekken met vrienden en familie, toch gelukt om een goed thema te vinden.

Toekomst

Toen de scriptie een beetje liep, kwam vraag nummer twee: een baan en de toekomst. Veel klasgenoten en vrienden gaan werken na hun studie. Maar dat is aan mij niet besteed. Als 21-jarige afgestudeerde student is een fulltime baan nog niet iets waar ik naar uit kijk. Dus bleef er nog één optie over: verder studeren.

Maar hoe? Ik wilde graag een universitaire master doen. Na lang zoeken had ik een idee voor de vervolgstudie. Volledig enthousiast voor de studie schreef ik mijn scriptie verder.

Later hield ik een interview met een speltherapeut. Die had ook best een leuke baan. Ook daarvoor ging ik op zoek naar de studie die erbij hoort. Maar die mocht ik niet doen vanwege een niet aansluitende voorstudie. Uiteindelijk had ik nog één leuke vervolgstudie achter de hand. Het is gelukkig goed gekomen, ik ga daar komend studiejaar mee beginnen.

Stress

Het is een deeltijd-hbo, dus studeren maar wel een beetje werken. En eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg. Al met al was er veel stress de afgelopen tijd. Maar zo zie je maar weer: een verhaal heeft altijd een happyending. En als het nu nog geen happy-ending is, dan is dit nog niet het einde van het verhaal.

Judith Kreuze is vierdejaars student Social work

Er zijn 1 reacties op «Judith Kreuze: Bijna afgestudeerd»

  1. Samir Garic schreef:

    Succes met je vervolgstudie, Judith. Ik denk dat dat een succesverhaal wordt, net als jouw huidige studie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *