Martin Jans: ‘Onze wil is een wonderlijk iets’

Hij wilde zijn vriendin niet kwijt, dat was duidelijk. Maar ja. Hij had een paar keer op een late avond met een ander gezoend en hij bleef daaraan denken. Hij appte ook met die ander, vaak ’s avonds laat, ze stuurden flirterige foto’s naar elkaar. ’Wat wil je nu?’, had zijn beste vriend gevraagd. Die vond dat hij het nummer van die ander uit zijn telefoon moest wissen. Zijn spontane reactie was: ik weet niet wat ik wil.

Veel studenten zeggen hem dat na: ik weet niet wat ik wil. Maar voor deze student was op zich duidelijk wat hij wilde, namelijk zowel zijn vriendin als die onbekende nieuwe ander. Hij wilde allebei. Zoals een andere student zowel een studie op de kunstacademie wilde doen als social work. Of de student die heel graag op kamers wilde en tegelijk thuis wilde blijven. De kwestie is niet dat deze studenten niet weten wat ze willen, maar dat ze meerdere dingen willen die soms lastig zijn te combineren.

Verlangens

Onze wil is een wonderlijk iets. Die wil is verdeeld zegt kerkvader Augustinus. Men zegt dat hij in de geschiedenis de eerste is die onze wil heeft gethematiseerd. Die onderzoekt wat dat nou is, die wil van ons. Hij concludeert dat we vaak van alles tegelijk willen. Dat we het een willen en het ander. Het is niet zo dat we niets willen, maar meerdere dingen op hetzelfde moment. Onze wil bestaat uit verlangens die verschillende kanten opgaan.

Het is dus niet raar als je meer dingen tegelijk wilt. Dat is wie we zijn, dat is mens-zijn. Een wil die verdeeld is. Je kunt dat ook niet zomaar oplossen door heel hard je best te doen om maar één ding te willen. Die wil is niet zomaar met je hoofd onder controle te brengen. Nee, je ontdekt dat je meerdere verlangens hebt. Je bent niet raar. Je bent geen hopeloos geval. Het gebeurt al eeuwenlang: mensen met een wil die verdeeld is. Wen er maar aan.

Opbloeien

De kunst is om die verlangens te leren onderscheiden. Om niet blind dan het een en dan weer het ander te doen. Maar om te leren welk verlangen je verder brengt en welke niet. Om te ontdekken waardoor je kunt groeien of opbloeien en waardoor niet. Om oog te krijgen voor wat je liefdevoller maakt, rechtvaardiger, eerlijker, en wat niet. Het vraagt daarom werk. Aan de slag dus. Erken je verlangens, zie hoe verdeeld jouw wil is, en leer die verlangens te onderscheiden. Kies dan voor wat je verder brengt. Wat je goed doet, wat heilzaam is. Wat de wereld mooier maakt.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *