Studenten balen van ov-stakingen maar zien verbetering: ‘school gaat er steeds beter mee om’

Conducteurs, buschauffeurs, in het openbaar streekvervoer staakt het personeel al een paar weken, en het einde is nog niet in zicht. Studenten die van ver komen en naar school of stage moeten zijn er de dupe van. Gelukkig lijken docenten steeds meer begrip te tonen in de klas.

Vereniging Hogescholen reageert in NRC dat de impact van de stakingen binnen het (hoger)beroepsonderwijs sterk verschilt per regio. Maar de gevolgen van de stakingen zijn juist enorm in de regio’s waar veel Windesheimstudenten vandaan komen.

Saneika, student Social work
“Ik heb vooral last van de stakingen met de trein van Zwolle naar Kampen.

Ik moet nu via Station Kampen Zuid naar stage. Dit maakt mijn rit naar stage een stukje langer. Ik begrijp wel waarom er wordt gestaakt, maar ik vind het erg triest dat de samenleving er de dupe van is. Docenten doen hun best om ons als studenten ook op de hoogte te houden van wat er speelt.”

Marije, student Journalistiek
“Je weet niet meer waar je van afhankelijk bent, omdat 9292 soms geen juiste informatie geeft. De buschauffeurs hebben legitieme redenen om te staken. Het zou effectief zijn om de reizigers hiermee te raken, maar het werkt niet. Tref het bedrijf, niet de passagiers. School mag zich iets meer inzetten voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Het hangt nu af van je klasgenoten of van iemand in je omgeving die je brengt.”

Jari, student Geschiedenis docent
“Ik heb bijna dagelijks last van de ov stakingen, want ik moet met een omweg naar huis. Ik snap de ov stakingen wel. Als je als buschauffeur of treinmachinist betere werkomstandigheden wilt, moet je gaan staken. Mensen hebben er last van, maar dat zorgt ervoor dat ze gaan klagen tegen de verschillende maatschappijen. School gaat er steeds beter mee om, want er zijn steeds vaker online lessen.”

Rosemarie, student Finance & control
“Ik woon vrij afgelegen. Door de stakingen moet ik eerst een half uur door het bos fietsen, met de trein, en dan nog 20 minuten lopen vanaf het station. Ik heb begrip voor de stakingen met de hoge werkdruk, maar op een gegeven moment is het begrip op. Bij de opleiding hebben lessen met een verplichte aanwezigheid, maar als je niet kan komen door het ov krijg je geen onvoldoende.”

Behalve landelijke stakingsmomenten van grote bekende vakbonden zoals CNV en FNV zijn er ook extra stakingsdagen georganiseerd door zo’n 13 honderd machinisten van het VVMC; de vakbond voor rijdend personeel. Vorige week staakten bijvoorbeeld buschauffeurs van het FNV en CNV op woensdag en vrijdag, maar reden de machinisten van VVMC op donderdag niet. Dat geeft veel verwarring.

Anne-Roos, student Communicatie
“Ik had mijn fiets laten staan op school, dus wilde ik met de bus gaan. Maar er waren vet veel stakingen en lopen is te ver. Uiteindelijk moest ik een Check scooter huren daarvoor. Ik vind het persoonlijk erg onzinnig dat ze nog door gaan met staken. Ze hebben al 8% gekregen, maar nu willen ze nog meer. School is er niet coulant in. We moeten klasgenoten zelf inbellen, maar de docent doet niks.”

Ondertussen heeft reizigersorganisatie Rover een stokje gestoken voor de stakingen, en gingen de vervoersbedrijven afgelopen maandag  weer eens met de vakbonden om tafel, maar tot dusver leidde dat nog niet tot oplossingen.

Op de volgende data staan er stakingen op de planning: dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april. 

Tekst: Indy Greven en Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Indy Greven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *